Sorin Blejnar, la instanta: Nu sunt si nu am fost vreodata anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor
Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a declaratla procesul in care il acuza de calomnie pe liderul ProLex, Vasile Lincu, ca nu este și nu a fost vreodata anchetat de DNA in legatura cu fapte de coruptie.
Judecatoria Sectorului 2 a finalizat, vineri, dezbaterile intr-un dosar in care fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, l-a chemat in judecata pe Vasile Lincu si in care ii cere acestuia daune simbolice de un leu si publicarea hotararii instantei in ziare cu tiraj national.
La termenul de vineri al procesului, ambele parti au fost prezente si au fost interogate de catre instanta In plus, a fost audiat si un martor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intrebarile apararii lui Lincu formulate pentru fostul sef al ANAF trebuiau sa demonstreze calitatea indoielnica de conducator de structura a lui Blejnar, mai precis faptul ca acesta a demis in mod ilegal un fost inspector superior, Marin Virgil, si a detașat ilegal un functionar lucrator, din structura institutiei sale in cea a Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).
Totul, au spus aparatorii lui Lincu, a pornit de la un control efectuat de inspectorii Marin Virgil si Ciuca Emilian la compania Petrom, la care cei doi ar fi descoperit un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro adus statului roman.
Ulterior, potrivit apararii lui Lincu si acestuia, Blejnar i-ar fi chemat pe cei doi in biroul sau, unde, de fata cu toti superiorii directi ai inspectorilor, i-ar fi mustrat pe acestia in termeni duri, cu amenintarea ca vor fi dati afara. Totodata, spune partea reclamata, Blejnar s-ar fi adresat ulterior superiorilor celor doi inspectori, cu mentiunea ca, daca nu ii demit pe acestia, urmeaza sa fie dati afara ei.
Blejnar a aratat in fata instanței ca iși amintește episodul si ca, in opinia sa, a procedat legal atunci, nu a folosit cuvinte jignitoare la adresa celor doi inspectori, iar societatea Petrom nu a prejudiciat statul.
"Au vorbit mai multi angajati cu mine atunci, pe fondul acelui control. Angajati ai vamii și de-ai mei. Directorul vamii, adjunctul, dar si cei doi inspectori", a spus fostul sef al ANAF.
Intrebat, la cererea apararii, daca recunoaste ca a cerut la acea sedinta cercetarea disciplinara a celor doi inspectori, Blejnar a raspuns: "Nu a fost asta sensul. Am spus șefilor sa faca toate demersurile legale ce se impun. Nu-mi amintesc sa fi spus sa fie sesizata comisia de disciplina. Dar este, totusi, posibil. Eram indreptațit sa fac asta, dar nu am facut-o".
Intrebat in legatura cu modul in care l-a detasat si numit la conducerea ANV pe Cornel Costea (fostul sef al Vamii Ploiesti, arestat preventiv si judecat pentru fapte de coruptie - n.r.), Blejnar a pecizat ca ordinele de detasare si numire au trecut prin filtrul directiilor juridice si de resurse umane ale ANAF si ANV si s-au dat cu respectarea Legii 188/1999, Legea functionarului public.
Totodata, Blejnar a raspuns si unei intrebari a apararii privind implicarea sa in anchetele DNA legate de coruptia din vami, precizand ca a dat doar declaratii de martor in acele cazuri si ca nu a fost si nu este urmarit de procurorii anticoruptie pentru astfel de fapte.
Fostul sef al ANAF a fost intrebat si daca este cercetat pentru fapte de coruptie, raspunsul sau in fata instantei fiind: "Nu! Nu este adevarat. Aceasta afirmație face parte din ciclul defaimarilor. Nu sunt cercetat. Nu am fost cercetat. Am fost audiat ca martor. Iar referitor la asta am adresa de la DNA, data in urma solicitarii mele cum ca nu sunt cercetat de ei".
La randul sau, pe baza intrebarilor stabilite de avocatul lui Blejnar, Lincu a fost pus sa spuna daca deține probe solide potrivit carora Blejnar ar fi "tura" sau "regina" din vami, așa cum arata in schemele pe care le-a prezentat presei.
Sindicalistul a precizat ca nu a urmarit denigrarea publica a lui Sorin Blejnar și ca schemele prin care il indica pe acesta ca pe un contributor la infracțiunile de corupție din vami sunt reflexia schemei logice de structurare a sistemului. Referitor la dovezile indubitabile, sindicalistul a aratat ca exista declarația unui martor.
Liderul ProLex nu a fost lasat de instanța sa raspunda cu privire la cercetarea sa de catre Parchetul instantei supreme, pentru delapidare și fals intelectual, intrebarea fiind propusa tot de avocatul lui Blejnar.
In final, a fost audiat și martorul Marin Virgil, unul dintre inspectorii dati afara dupa efectuarea controlului de la Petrom.
Acesta a relatat judecatorului ca, in 31 martie 2009, a fost chemat alaturi de colegul sau in biroul lui Blejnar, iar acolo, de fata cu șefii lor, cei doi inspectori au fost amenintati cu demiterea.
"Sorin Blejnar ne-a reprosat ca ce am cautat la Petrom si cum de ne-am permis sa controlam societatea și de ce nu am predat lucrarea echipei ce facea Raportul de inspectie fiscala pentru perioada 2005-2009, perioada post privatizare a Petrom. Sorin Blejnar ne-a amenintat si ne-a vorbit foarte violent, apoi s-a intors catre sefii nostri si le-a spus: «Ba, daca nu-i dati pe astia doi afara, am sa va dau eu pe voi »", a declarat martorul.
"Ce ati cautat voi acolo la Petrom? Voi stiti ce-i cu Petrom? Bai, Petrom este cel mai mare contribualbil al tarii", le-ar mai fi spus Blejnar inspectorilor la acel moment, potrivit relatarii din instanta a martorului.
Marin Virgil a mai aratat ca, in opinia sa, pe baza controlului intreprins de el, Petrom s-a dovedit a fi creat un prejudiciu de aproximativ cinci milioane statului roman.
Sorin Blejnar a cerut, la finalul procesului, admiterea acțiunii sale si obligarea lui Lincu la plata simbolica a unui leu daune morale si a publicarii deciziei in mai multe ziare cu tiraj national.
Apararea lui Lincu a cerut instantei respingerea actiunii, pe motiv ca Lincu nu a facut decat sa transpuna marturiile unor martori ai ilegalitatilor lui Blejnar.
Instanța a amanat pronunțarea in acest caz, fara a preciza pentru ce data.
In martie 2011, Sorin Blejnar l-a chemat in judecata pe Vasile Lincu, pe care il acuza de calomnie. Fostul sef al ANAF afirma ca, pe fondul actiunilor DNA din vamile romanești de acum mai bine de un an, Lincu ar fi dus o campanie mediatica prin care a urmarit defaimarea sa.
In actiunea fostului sef al ANAF se arata ca Lincu a urmarit cu persistenta denigrarea lui Blejnar, printr-o serie de comunicate de presa remise mass-media la acea vreme. Prin acele comunicate, sustine Blejnar, se acredita ideea ca el ar fi o persoana cu o moralitate indoilenica, extrem de corupta. Blejnar noteaza ca, in acest fel, Lincu i-a incalcat dreptul la onoare si la reputatie.
Vasile Lincu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a fost dat in judecata de catre Sorin Blejnar pentru ca l-ar fi calomniat acuzandu-l ca l-a numit ilegal pe Cornel Costea la Vama Ploiesti, ca protejeaza Petrom si ca a dat afara doi inspectori care fusesera in control la aceasta companie. Liderul sindical a precizat ca are documente prin care isi poate sustine afirmatiile.