Bratara salvatoare pentru batranii cu pensii mici, din Capitala. Bunicii, tratati gratuit cu ajutorul Crucii Galbene
Batranii bolnavi si singuri din Bucuresti sunt monitorizati gratuit de fundatia Crucea Galbena. Bunicii, multi dintre ei cu suferinte grave, primesc o bratara si un telefon mobil, conectate la un centru operational.
Daca nu se simt bine, apasa pe un buton, iar dispeceratul le trimite un echipaj medical, pregatit sa-i ajute.
La 76 de ani, doamna Stela locuieste singura. In 2010 a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2 si i-a fost amputat piciorul drept. 2 ani mai tarziu i-a fost taiat si o parte din stangul. De atunci, femeia se descurca foarte greu. A intrat in acest program de asistenta sociala si acum e monitorizata de Crucea Galbena. Cand simte ca ceva nu e in regula, apasa bratara. In mai putin de 10 minute asistenta medicala a ajuns la batrana.
In afara de bratara, batranii pot primi si un aparat asemanator GPS-ului, care arata locul unde se afla.
Toata asistenta acordata batranilor este gratuita. Nu sunt insa acceptati in acest program cei care au pensii mai mari de 1100 de lei.
Costurile pentru cei 150 de pacienti ajung la 35.000 de lei pe luna. Banii sunt dati pe materiale medicale, salariile asistentelor medicale si pe cheltuieli administrative, cum ar fi deplasarea la domiciliul pacientului.
Banii vin de la primaria Capitalei si de la cele de sector. Serviciul vine si in sprijinul medicilor de pe ambulanta.
Alis Grasu, directorul serviciului de ambulanta Bucuresti: "Preiau din cazurile care nu sunt urgente, ne usureaza munca.''
Pentru cei cu pensii mai mari, fundatia Crucea Galbena se gandeste si la un program contracost. Pentru inceput, insa, vrea sa extinda acest sistem gratuit, cu ajutorul primariilor, in toate orasele mari ale tarii.