Moldova majorează tarifele la gaze cu 27%, după o dispută cu Rusia pe tema prețurilor
Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova a majorat tarifele pentru consumatorii casnici cu 27%, la 29,27 lei moldoveneşti pe metru cub, pentru a reflecta creşterea semnificativă a costurilor aprovizionării, de la startul războiului.
Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile privind tăierea livrărilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Inflaţia ridicată şi creşterea facturilor de energie au determinat proteste în stradă duminica trecută, protestatarii cerând demisia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuză că nu a reuşit să negocieze cu Moscova un preţ mai rezonabil la gaze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Compania de stat Moldovagaz anunţase marţi că a plătit pentru livrările din august şi urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deşi surse Reuters susţin că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.
Republica Moldova ar putea accesa 300 de milioane de euro
Tot marţi, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, anunţase că au fost selectate şapte companii pentru asigurarea cantităţii de gaze pentru luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte.
Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care preţurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al ţării că gigantul rus este "imprevizibil".
Autorităţile de la Chişinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea opririi livrărilor ruseşti, a explicat Spînu.
"Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele", a adăugat oficialul.