Români se întorc la sobele cu lemne, din cauza prețurilor la gaze și la curent. Sunt deja liste de așteptare de luni bune
Vine o iarnă dificilă și tot mai mulți români vor să se asigure că vor avea căldură în case, dar la un preț suportabil. Așa că, speriați de prețul gazelor și al energiei, mulți s-au întors la sobele cu lemne.
Pentru a face față cererii, Romsilva a anunțat că va majora volumul de lemn pentru foc cu 500.000 de metri cubi anul acestea și cu un milion și jumătate anul viitor. Pe de altă parte, Ministerul Mediului a anunțat că săptămâna viitoare va fi adoptată ordonanța de urgență pentru plafonarea prețului la lemnul de foc.
În Maramureș, oamenii s-au trecut pe o listă ca să poată cumpăra lemne. Trei luni a aşteptat un bărbat până să fie chemat la Ocolul Silvic Firiza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cumpărător: „Aș avea nevoie și de 30 de metri cubi pentru a trece liniștit prin iarnă, dar am înțeles că deocamdată se dă doar în tranșe, pentru a servi mai multă lume. Să sperăm că voi reuși să mai iau.”
Bătrână: „Avem cumpărate lemne… Va fi iarnă grea, că a fost tare mare căldură, aşa că trebuie să te asiguri. Sunt foc de scumpe, patru milioane şi ne trebuie batâr zece."
Romsilva spune că a livrat anul acesta peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn în gospodăriile oamenilor, cu peste 300.000 de metri cubi mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Se estimează că până la finalul anului va fi nevoie de două milioane de metri cubi de lemn de foc pentru consumul populației.
Codruţ Bîlea, director de fond forestier: „Este clar că ne confruntăm cu o serie de provocări în această perioadă, în care sunt generate în mare măsură de criza energetică, de războiul din proximitatea noastră.”
Romsilva a anunțat că s-ar putea să taie mai mulți copaci, ca să poată acoperi cererea. În prezent, volumul de lemn exploatat este de 9 milioane de metri cubi, și ar urma să fie majorat cu 500.000 de metri cubi anul acesta.
Să nu uităm că din această cantitate, oamenii au cumpărat pentru încălzire doar 1,2 milioane de metri cubi. Restul este folosit de industria prelucrătoare. Iar anul viitor, oficialii estimează că vor tăia 11 milioane de metri cub de lemn.
Prețul va fi plafonat săptămâna viitoare
Pe de altă parte, Ministerul Mediului a anunțat că ordonanța de urgență pentru plafonarea lemnului la 500 de lei pentru un metru cub, și limitarea temporară a exporturilor în domeniu va fi adoptată săptămâna viitoare.
Prețurile diferă de la o zonă la alta, și în funcție de calitatea lemnului. Ele sunt mai ridicate acolo unde cererea este mai mare.
Paul Dima, consultant în domeniul forestier: „De la pădure, prețul pentru lemn de foc pentru esență de fag, de stejar, trec de 400, 500, chiar și 600 pe metru cub. Un preț foarte mare, dar este un preț care este generat și de prețul mare de pornire al licitațiilor și prețul de adjudecare mare, pentru că sunt foarte mulți agenți economici care încearcă să valorifice momentul actual, cu panica indusă de criza energetică.”
În țara noastră, peste 3 milioane de gospodării folosesc sobe pentru încălzire.