Audieri în Senat pe tema protestelor din 10 august. Carmen Dan, atac la adresa lui Iohannis


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 09:20
Categorie: Stiri Politice

Membrii comisiei de apărare din Senat i-au audiază pe prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, șeful dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan, și pe ministrul de Interne Carmen Dan, pe tema protestelor din 10 august.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis s-a antepronunţat în ceea ce priveşte faptul că Jandarmeria a acţionat violent la mitingul din 10 august.

Sinteza declarațiilor ministrului de Interne Carmen Dan:

- Cu tot respectul pentru Administrația Prezidențială, consider că președintele României s-a antepronunțat, pentru că toată lumea își amintește ieșirea publică imediat după evenimentele din 10 august în care s-a pronunțat foarte clar, în sensul constatării publice că jandarmeria a acționat violent. Ulterior i-a cerut procurorului general să se sesizeze și cred că uitându-ne doar în atribuțiile legale ale președintelui conștientizăm cu toții că Parchetul General nu este în coordonarea Administrației Prezidențiale.

- Bineînțeles că procurorul general avea competența să poată să se sesizeze și fără să-i solicite președintele României lucrul acesta.

Cred că am argumentat punctul meu de vedere, pentru că, sincer, citind comunicatul Parchetului General de ieri cred că mai degrabă se nasc întrebări decât să se clarifice lucruri, aspecte, uitându-ne la toată presiunea care a fost în ultimele zile, presiunea publică pe şefii Jandarmeriei şi pe secretarul de stat care răspunde de instituţiile prefectului - deocamdată luând în calcul inclusiv faptul că aceştia şi-au aflat calitatea din media şi nu aşa cum ar fi fost normal comunicată de către Parchetul General.

- Tot ce pot să spun este că am încredere că într-un stat de drept justiţia va funcţiona şi că, până la urmă, adevărul va ieşi la lumină şi că în instanţa de judecată se va face dreptate. Am încredere că judecătorii vor face lucrul acesta, fără a se înţelege că pun o umbră de îndoială asupra activităţii procurorilor. Am încredere că actul de justiţie se va înfăptui şi că, până la urmă, adevărul se va alege ca apa de ulei",

Senator PNL: Cine a coordonat toată acțiunea?

Carmen Dan: ”N-am să schimb cu absolut nimic declarația pe care am avut-o. Am spus la momentul respetiv că mi s-a părut un act de responsabilitate ca ministrul să-și întrerupă concediul și să vină la minister.

Tot acest cadru l-am expus public în data de 11. Acum, referitor la afirmațiile făcute de doamna primar general, nu cred că le pot comenta eu acum. Nu obișnuiesc să-mi atac colegii la televizor, iar dacă cineva face o declarație publică trebuie să o și susțină. Mă aștept când se fac afirmații să se aducă și probe sau argumente măcar.

Cred că fiecare persoană cu un anumit rand în statul român are dreptul politic sau instituțional să=și spună punctul de vedere cu privire la ce s-a întâmplat pe 10 august.

A doua întrebare are un grad mare de improbabilitate. Începe cu dacă Voi lua cea mai corectă decizie în orice situație care va avea caracterul unui faăt împlinit. Deocamdată suntem la momentul dacă. Oricum vă asigur că nu mă voi ascunde în munți.”

Senator: Cine din Ministerul de Interne a planificat această acțiune dacă erați în concediu?

Ministrul Carmen Dan: ”Până la data de 10 când am venit la minister, la comanda ministerului era domnul secretar de stat Nucu Marin”.

Cazan: La aprobarea ordinului de intervenţie, vă asigur că s-a respectat legea ad-literam

Maiorul Laurenţiu Cazan, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august, a declarat marţi că la aprobarea ordinului de intervenţie în Piaţa Victoriei a fost respectată legea ad-literam şi că va demonstra acest fapt în cadrul cercetărilor aflate în curs.

"Referitor la aprobarea ordinului de intervenţie, pot să vă asigur că s-a respectat legea ad-literam. Şi asta o să o demonstrez eu pe timpul cercetărilor în curs. (...) În ceea ce priveşte starea de sănătate a colegei mele (jandarmeriţa bătută - n.r.), vreau să vă aduc la cunoştinţă că acela a fost primul diagnostic (fractură de coloană - n.r.) acordat la faţa locului de către medicul prezent în zona Piaţa Victoriei. Mă bucur foarte mult că nu s-a confirmat acel diagnostic şi că aceea a fost o ştire falsă. Vă spun cu toată sinceritatea. Totodată, vreau să vă aduc la cunoştinţă că şi jandarmii sunt cetăţeni, şi ei au drepturi", a afirmat Cazan, în Comisia de apărare de la Senat.

La rândul său, colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a spus, în cadrul audierilor de la Senat, că protestul din 10 august a fost ilegal, subliniind că persoanele care se află cu steaguri în spaţiul ocupat permanent din centrul Pieţei Victoria încalcă legea.

În context, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Liviu-Tit Brăiloiu, a susţinut: "Nu ne face deloc onoare să trecem zilnic şi cetăţeni români, şi turişti, şi cetăţeni străini prin faţa Guvernului României şi să vedem două - trei personaje, care, după părerea mea, sunt oameni certaţi cu aceste legi".

Întrebat, în comisie, de senatorul USR Eugen Dircă dacă pe 10 august a respectat jurământul depus, colonelul Sindile a precizat că a respectat legea.

Prefectul Capitalei, despre protestele din 10 august: ”De fapt, eu n-am emis niciun ordin”

Prima persoană audiată a fost prefectul Capitalei, Speranța Cliseru. Ea a declarat că, de fapt, nu a emis un ordin de intervenție în forță a jandarmilor, ci doar a aprobat o cerere în acest sens a Jandarmeriei.

”Probabil că a fost o mică confuzie la nivelul ministerului, legată și de faptul că probabil nimeni nu m-a întrebat dacă am emis sau n-am emis înainte să se exprime public”, a afirmat Cliseru.

Sinteza declarațiilor prefectului Capitalei Speranța Cliseru:

- Referitor la diferența dintre cele 2 articole din cele 2 legi, articolul 34 din legea 550 a Jandarmeriei care menționează că intervenția se dispune în scris de către prefect, deci dispune prefectul, deci emite un act de dispunere - și conform legii 60 a adunărilor publice, că o aprobă.

- Deci e o diferență foarte mare între a aproba la cererea jandarmeriei o intervenție și a dispune o intervenție în scris. Deci noi ne aflăm acum sub incidența legii 60, de aceea a fost și acea confuzie și în comunicatele ministerului, probabil, care au ieșit a doua zi și au spus că am emis eu un ordin, când de fapt eu n-am emis niciun ordin.

- Dumnealor au considerat că s-a acționat pe altă lege. Deci având aceste două legi cu aceste paragrafe, care n-au fost niciodată dezbătute sau măcar comparate, cum o facem în zilele acestea, probabil că a fost o mică confuzie la nivelul ministerului, legată și de faptul că probabil nimeni nu m-a întrebat dacă am emis sau n-am emis înainte să se exprime public.

Despre organizarea de proteste în România

- "Știţi bine că de un an şi jumătate, sunt fel de fel de manifestaţii în Piaţa Victoriei care sunt numai anunţate nu sunt şi autorizate. Nu cred că pe mine trebuie să mă întrebaţi cum s-a creat această, să zicem, istorie şi cum a fost posibil să se desfăşoare atâtea și atâtea aşa-zise adunări în Piața Victoriei fără niciun fel de autorizaţie!

Eu dacă tot sunt în fața dvs. v-aș ruga să aduceți la zi, să actualizaţi legea adunărilor publice, pentru că ea este din 1991. A fost o lege făcută în grabă probabil pentru a crea un cadru legal cetăţenilor să manifeste după atâţia ani de opresiune, că am trăit și eu în acea perioadă atâta timp şi nu mai corespunde cu ceea ce se întâmplă astăzi.

Și ar fi bine să fie lămuritoare, pentru că o simplă aprobare către primar nu poate să ţină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive de securitate și din ceea ce se întâmplă în zilele noastre, și cu ameninţările teroriste și alte amenințări. Deci întotdeauna trebuie să existe un organizator care să-şi asume, să aibe niște oameni care să asigure organizarea și legătura cu forțele de ordine publică. De asemeneea, trebuie să aibă minime condiţii civilizate, toalete publice instalate, ambulanţe și așa mai departe. Deci să ştie pe unde afluieşte, pe unde defluieşte, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Deci nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, prin mailuri şi să considerăm noi că sunt legale", a declarat Cliseru în comisia din Senat.

După audierile din Senat, prefectul Capitalei a răspuns și la câteva întrebări ale jurnaliștilor:

Reporter: De ce vă simțiți amenințată?
Prefectul Capitalei: ”Vin din telefoane anonime, fel de fel. Da, primesc telefoane, m-am obișnuit. Probabil că sunt șicane. Le-am declarat, bineînțeles, dar le-am luat pe seama acestor evenimente. Eu am telefonul public de foarte mulți ani și nu pot să-mi dau seama cine ar vrea să dea telefoane în mijlocul nopții.

Și chiar nu m-am așteptat să fie o așa reacție negativă, dar m-am obișnuit.”

Reporter: Cine minte?
Prefectul Capitalei:Nu știu dacă unii mint sau vor să schimbe adevărul sau poate sunt dezinformați. Sunt și oameni nevinovați care au luat de bună ce li s-a spus de către alții.

Reporter: Ați spus că minte ministrul în acea înregistrare de pe stradă.
Prefectul Capitalei: ”E o neconcordoanță. Legată de ora intervenției și de forma actului.”

Reporter: Ați aprobat acel ordin după ce s-a intervenit?
Prefectul Capitalei: ”Nu pot să vă spun eu acum, ci Parchetul. Au fost gradual mai multe intervenții.”

Reporter: Ce v-a determinat să aprobați acel ordin?
Prefectul Capitalei: ”Situația care era atunci. Eu nu mergeam atunci pe stradă să văd ce este. Eu am prezumție de bună credință.”

Șefii din MAI, Jandarmerie și Prefectura Capitalei, audiați pe tema protestelor din 10 august

Potrivit site-ului Senatului, membrii Comisiei i-au invitat marți, 25 septembrie, la audieri pe Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, de la ora 9,30; pe maiorul Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la miting, însoţit de colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române - de la ora 10,30; şi pe ministrul Carmen Dan, de la 11,30.

O invitaţie similară a fost trimisă pentru data de 4 septembrie lui Carmen Dan, Speranţei Cliseru şi lui Laurenţiu Cazan, dar audierile au fost eliminate de pe ordinea de zi a comisiei la propunerea PSD.

Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a aparţinut senatorului Şerban Nicolae, pe motiv că invitaţia nu a fost stabilită de toţi membrii comisiei, ci doar de o parte a conducerii acestui for, fără respectarea regulamentului.

O altă încercare de audiere a Speranţei Cliseru şi a lui Laurenţiu Cazan a avut loc în 27 august, când şedinţa Comisiei de apărare a fost suspendată din lipsă de cvorum.

De fiecare dată, atât pe 27 septembrie, cât şi pe 4 septembrie, Speranţa Cliseru a răspuns invitaţiei Comisiei de apărare din Senat, prezentându-se la şedinţe.

Între timp, conducerea Comisiei de apărare din Senat a fost preluată de la PNL de către PSD, preşedinte fiind în prezent senatorul Liviu Brăiloiu.

Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare pentru violențele de la protestul de pe 10 august

La aproape o lună și jumătate de la evenimentele violente din Piața Victoriei, șefii Jandarmeriei Române, dar și un secretar de stat de la Ministerul de Interne, au fost puși sub acuzare de procurorii militari.

Sunt bănuiţi că au stat în spatele intervenției în forță împotriva manifestanților. Iar vizita lor la Parchetul General a fost presărată de huiduieli ale protestarilor, dar și de confruntări ale acestora cu militarii aduși să îi protejeze.

Anchetatorii spun că jandarmii au folosit forța în exces, deși printre protestatari erau și copii, iar ordinul de intervenție a fost emis cu încălcarea legii.

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Ionuţ Şindile, adjunctul acestuia, colonelul Sebastian Cucoş, şeful unităţii din Capitală, mariorul Laurenţiu Cazan, dar şi secretarul de stat de la Ministerul de Interne, colonelul Mihai Chirică, sunt învinuiţi de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la purtare abuzivă. Sunt primii suspecţi cărora procurorii militari le reproşează oficial intervenţia din zece august de la Mitingul Diasporei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”
Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Raluca Turcan
Replica PNL după ce Dragnea a vorbit de o fraudă la vot: ”Hoțul strigă hoții”
Dragnea susţine că a auzit un zvon despre "o fraudă la softul de numărare" a voturilor
UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD-ALDE. Anunțul făcut de Kelemen Hunor
Companiile de ridesharing au ajuns la un acord cu Guvernul. Care sunt noile reglementări
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză
Dragnea si Dancila
Ce spune Dragnea despre schimbarea lui Dăncilă. Premierul a anunţat că merge la referendum
Iohannis, râzând: ”PSD-ul nu va mai primi încă o nominalizare de premier de la mine”
Iohannis: ”Atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat să fie candidat la președinție”
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Premierul Dăncilă: ”Nu am nicio divergenţă cu Dragnea. Am o bună relație”
Șerban Nicolae, după anunțul lui Dăncilă: ”Voi refuza buletinele pentru falsul referendum”