Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare pentru violențele de la protestul de pe 10 august
La aproape o lună și jumătate de la evenimentele violente din Piața Victoriei, șefii Jandarmeriei Române, dar și un secretar de stat de la Ministerul de Interne, au fost puși sub acuzare de procurorii militari.
Sunt bănuiţi că au stat în spatele intervenției în forță împotriva manifestanților. Iar vizita lor la Parchetul General a fost presărată de huiduieli ale protestarilor, dar și de confruntări ale acestora cu militarii aduși să îi protejeze.
Anchetatorii spun că jandarmii au folosit forța în exces, deși printre protestatari erau și copii, iar ordinul de intervenție a fost emis cu încălcarea legii.
Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Ionuţ Şindile, adjunctul acestuia, colonelul Sebastian Cucoş, şeful unităţii din Capitală, mariorul Laurenţiu Cazan, dar şi secretarul de stat de la Ministerul de Interne, colonelul Mihai Chirică, sunt învinuiţi de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la purtare abuzivă. Sunt primii suspecţi cărora procurorii militari le reproşează oficial intervenţia din zece august de la Mitingul Diasporei.
Rând pe rând, cei patru au ajuns în fața procurorilor militari însoţiţi de o ploaie de huiduieli. Mai mulţi protestatari au scandat împotriva lor şi le-au cerut demisia şi s-au îmbrâncit cu militarii aduşi la Parchetul General să îi protejeze pe suspecţi.
De teamă să nu fie linşat, controversatul colonel Sebastian Cucoş a urcat în mare grabă în maşină, lăsându-şi avocata singură în mijlocul mulţimii.
În schimb, coordonatorul intervenţiei din 10 august, şeful Jandarmeriei Capitalei, a încercat să se ferească de protestatarii care îl huiduiau şi a fugit în sediul Ministerului Mediului, aflat în imediata vecinătate a Parchetului General. Până la urmă, a ajuns în biroul procurorilor militari tot prin mijlocul protestatarilor.
La fel de tăcut a fost şi colonelul Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne şi cel de-al patrulea suspect din dosar.
Ordinul prin care s-a dispus evacuarea protestarilor din Piaţa Victoriei a fost ilegal, iar ora consemnată în documentele oficiale ale Jandarmeriei, nereală - este concluzia la care au ajuns procurorii militari, care le-au dat celor patru suspecţi un răgaz de câteva zile să îşi pregătească apărarea.
Șefii Jandarmeriei şi secretarul de stat din MAI vor trebui să revină în fața anchetatorilor împreună cu avocații lor, ca să dea explicaţii oficiale în legătură cu violențele din 10 august.