Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare pentru violențele de la protestul de pe 10 august

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 19:08
Categorie: Actualitate

La aproape o lună și jumătate de la evenimentele violente din Piața Victoriei, șefii Jandarmeriei Române, dar și un secretar de stat de la Ministerul de Interne, au fost puși sub acuzare de procurorii militari.

 Sunt bănuiţi că au stat în spatele intervenției în forță împotriva manifestanților. Iar vizita lor la Parchetul General a fost presărată de huiduieli ale protestarilor, dar și de confruntări ale acestora cu militarii aduși să îi protejeze.

Anchetatorii spun că jandarmii au folosit forța în exces, deși printre protestatari erau și copii, iar ordinul de intervenție a fost emis cu încălcarea legii.

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Ionuţ Şindile, adjunctul acestuia, colonelul Sebastian Cucoş, şeful unităţii din Capitală, mariorul Laurenţiu Cazan, dar şi secretarul de stat de la Ministerul de Interne, colonelul Mihai Chirică, sunt învinuiţi de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la purtare abuzivă. Sunt primii suspecţi cărora procurorii militari le reproşează oficial intervenţia din zece august de la Mitingul Diasporei.

Rând pe rând, cei patru au ajuns în fața procurorilor militari însoţiţi de o ploaie de huiduieli. Mai mulţi protestatari au scandat împotriva lor şi le-au cerut demisia şi s-au îmbrâncit cu militarii aduşi la Parchetul General să îi protejeze pe suspecţi.

De teamă să nu fie linşat, controversatul colonel Sebastian Cucoş a urcat în mare grabă în maşină, lăsându-şi avocata singură în mijlocul mulţimii.

În schimb, coordonatorul intervenţiei din 10 august, şeful Jandarmeriei Capitalei, a încercat să se ferească de protestatarii care îl huiduiau şi a fugit în sediul Ministerului Mediului, aflat în imediata vecinătate a Parchetului General. Până la urmă, a ajuns în biroul procurorilor militari tot prin mijlocul protestatarilor.

La fel de tăcut a fost şi colonelul Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne şi cel de-al patrulea suspect din dosar.

Ordinul prin care s-a dispus evacuarea protestarilor din Piaţa Victoriei a fost ilegal, iar ora consemnată în documentele oficiale ale Jandarmeriei, nereală - este concluzia la care au ajuns procurorii militari, care le-au dat celor patru suspecţi un răgaz de câteva zile să îşi pregătească apărarea.

Șefii Jandarmeriei şi secretarul de stat din MAI vor trebui să revină în fața anchetatorilor împreună cu avocații lor, ca să dea explicaţii oficiale în legătură cu violențele din 10 august.

PÎCCJ: Ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale
PÎCCJ: Ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale
VIDEO PROTVPLUS.RO
jandarmi
Magistraţi împiedicaţi de jandarmi să protesteze la CAB. Ce decizie au invocat
Primarul Timişoarei a tăiat cu mâna lui cablurile de Internet şi TV din centrul oraşului
Accident grav în Brăila din cauza unui incendiu de vegetaţie. Un copil a fost rănit
Senatul a respins 2 proiecte privind parteneriatul civil. "Nu se corelează"
Gardian anchetat pentru că lua mită de la deţinuţi. Rolul jucat de iubita agentului
SIMULARE BACALAUREAT 2019. De ce a rezolvat o elevă toate subiectele doar pe ciornă
ford dancila
Și Ford vrea autostrada promisă. Guvernul însă nu a terminat luptele cu liliecii
CFR așteaptă o minune până la EURO 2020: ”Să construiască într-o noapte cât alții în 7”
Omul de afaceri Ștefan Mandachi, replică la acuzații: ”Mă bufnește râsul când aud”
Un şofer de TIR ascundea o fată în cabină. Cât le-a oferit vameşilor ca să nu o vadă
Un cal a ars de viu şi zece tone de fân s-au făcut scrum. Cine e vinovat de incendiu
Tramvaie vandalizate în Timișoara. Oamenii legii nu i-au identificat încă pe făptași