Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”

Augustin Lazăr
Agerpres

Conflict deschis între ministrul de Interne Carmen Dan și procurorul general al României Augustin Lazăr, din cauza scandalului legat de intervenția jandarmilor la protestele din 10 august.

Asta după ce, luni, ministrul Carmen Dan l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis, acuzându-l că a pus presiune pe procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a-i pune sub acuzare pe șefii Jandarmeriei.

Acum a venit rândul lui Lazăr să dea o replică.

Procurorul general al României ”asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secției parchetelor militare efectuează o anchetă imparțială, efectivă și independentă de orice ingerințe externe”.

”Totodată, procurorul general al PÎCCJ dorește să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalității, prezumției de nevinovăție și aflării adevărului.” - se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Citește și
Tudorel Toader (stg.), ministrul Justitiei, si Augustin Lazar (dr.), procurorul General al Romaniei
Ministrul Toader: Procurorul Augustin Lazăr "nu a fost supus niciunei evaluări"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, consideră că ancheta de la Parchetul General privind protestul din 10 august, în care sunt puşi sub acuzare şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat din MAI, reprezintă ''o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului''.

"Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Mă adresez acum jandarmilor, nu numai şefilor Jandarmeriei -, eu sper să rămână dedicaţi şi sper să rămână consecvenţi vocaţiei şi principiului de a apăra statul şi de a apăra legea şi de a aplica legea, pentru că asta trebuie să facă Jandarmeria. (...) Eu transmit cu certitudine că nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei şi că Jandarmeria va continua să-şi facă datoria'', a afirmat Carmen Dan, luni, în faţa MAI.

Ea a precizat că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi a dispoziţie militarii, şi anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată.

"În ceea ce-l priveşte pe secretarul de stat, avem şi acolo o prevedere foarte clară în statutul poliţistului care spune că poliţistul este pus la dispoziţie atunci când împotriva lui s-a dispus măsura punerii în mişcare a acţiunii penale. Amintiţi-vă că şefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situaţii din presă şi iarăşi nu este un lucru normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple", a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a acuzat Parchetul că a acţionat "la ordin", după o direcţie "dinainte trasată".

"Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul 'justiţia este oarbă', eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată", a susţinut Carmen Dan.

Ministrul a arătat că procurorii au acces la informaţiile clasificate din raportul întocmit după protestul din 10 august şi l-a contrazis pe procurorul general.

"Nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, ca urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că n-ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, care vorbeşte foarte clar, mai precis, la art. 7, al. 4, despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării validării sau numirii şi depunerii jurământului", a precizat Carmen Dan.

Totodată, aceasta a susţinut că nu a existat o presiune din partea secretarului de stat Mihai Chirică asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului de intervenţie la protestul din 10 august.

"O comunicare instituţională între un secretar de stat şi un prefect care este coordonat de acel secretar de stat - şi să nu uităm că principala atribuţie de serviciu a secretarului de stat Chirică este tocmai coordonarea instituţiilor prefectului - este interpretată ca presiune. În ce notă să interpretăm presiunea prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini, care, să ne amintim, nu este în coordonarea preşedintelui?", a conchis Carmen Dan.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Carmen Dan critică anchetarea șefilor Jandarmeriei și îl atacă pe Iohannis: ”ordin pe unitate”
Carmen Dan critică anchetarea șefilor Jandarmeriei și îl atacă pe Iohannis: ”ordin pe unitate”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a criticat punerea sub acuzare a șefilor Jandarmeriei în dosarul violențelor de la protestul de pe 10 august.

Ministrul Toader: Procurorul Augustin Lazăr
Ministrul Toader: Procurorul Augustin Lazăr "nu a fost supus niciunei evaluări"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni dimineaţă că ministerul pe care-l conduce a primit de la CSM situaţia evaluărilor în cazul procurorului general Augustin Lazăr, precizând că acesta nu a fost supus niciunei evaluări.

Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate
Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate

Procurorul general Augustin Lazăr spune că documentele solicitate în ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei nu au fost încă desecretizate şi că procurorii continuă să solicite şi alte acte şi aşteaptă declasificarea lor.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.