Scandal în USR. Planul lui Dacian Cioloș de schimbare a partidului a fost respins la vot

Dacian Ciolos, Dan Barna
Inquam Photos / George Calin

Dacian Cioloș și-a anunțat colegii de partid că va demisiona din funcția de președinte al Uniunii Salvați România, după ce planul său de reformare a partidului a fost respins prin vot, luni.  

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu, care a precizat că vicepreședintele Cătălin Drulă va asigura conducerea interimară a USR.

Cătălin Drulă preia interimar - vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi de la congres. E un moment complicat, dificil pentru partid şi îmi pare rău că s-a ajuns aici atât de repede după Congresul de anul trecut şi alegerea preşedintelui. Am încredere în înţelepciunea colegilor mei. E important în momentele acestea să rămânem uniţi. Partidul are încă multe de spus", a precizat el pentru Antena 3, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al USR a menţionat că Dacian Cioloş va rămâne în partid.

"Dacian Cioloş rămâne în partid. A făcut foarte multe pentru politica din România, pentru politica europeană şi va face multe în continuare, cu siguranţă. (...) Dacian Cioloş ne-a confirmat acest lucru, că va depune eforturi pentru a ţine partidul unit şi am încredere în acest lucru. (...) Dacian Cioloş şi-a depus mandatul de preşedinte. Chiar a spus că rămâne în partid şi că face apel către colegi să rămânem uniţi", a spus reprezentantul USR.

Citește și
Dacian Ciolos
Înregistrări din şedinţa USR. Cioloș: ”Îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia”

Liderii USR au discutat, luni, mai bine de 4 ore despre scandalul provocat în urmă cu câteva zile de președintele Uniunii, Dacian Cioloș, care a cerut să i se aprobe prin vot un plan de reformare a partidului.

Cioloș este nemulțumit de faptul că nu are putere în partid, deoarece cele mai multe funcţiilor de conducere sunt ocupate de către susţinătorii lui Dan Barna.

De asemenea, Dacian Cioloș a cerut Biroului Național să aprobe odată cu programul său și scoaterea la concurs a poziției de Secretar General al USR.

Cu toate acestea, Biroul Național al USR a respins proiectul de reforme și schimbări propus de Dacian Cioloș cu 14 voturi ”împotrivă” și 11 ”pentru”.

Astfel, el și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Uniunii Salvați România într-o ședință a Biroului Executiv al partidului.

Joi, 3 februarie, el le-a spus colegilor din partid că, în cazul în care programul său de reforme nu este aprobat, îşi depune mandatul. El a invocat inclusiv cuvântul ”demisie”, potrivit unor înregistrări.

Conform statutului USR, în cazul vacantării postului de președinte al USR, șefia formațiunii este preluată de vicepreședintele cu cea mai mare susținere în rândul membrilor, respectiv Cătălin Drulă.

Scandal în USR, între echipele Cioloș și Barna

 

”Echipa Barna” nu a acceptat schimbările propuse de ”echipa Cioloș”.

De exemplu, actualul președinte al USR a cerut schimbarea secretarului general și scoaterea acestei funcții ”la concurs”, însă, potrivit statutului - numirea sa se face cu votul a două treimi ale membrilor Biroului Național.

În plus, aripa Barna spune că nu are absolut nimic să îi reproșeze lui George Marussi, actualul secretar al USR.

Pe de altă parte, conform surselor citate, în această ședință, cei din echipa Barna i-au reproșat lui Cioloș că ține resursele partidului ”sub cheie”.

De asemenea, se pare că programul de reformă al lui Cioloș ar fi fost amendat în această ședință, iar el ar fi spus în sală că acceptă 90% dintre modificări.

Ce schimbări în USR vrea Dacian Cioloș

 

Surse citate de News.ro susțin că cele mai importante schimbări în USR cerute de Dacian Cioloș, la care acesta nu vrea să renunțe sub nicio formă, sunt următoarele:

-► înființarea unei comisii de experţi care să propună miniştrii USR;

-► demiterea secretarului general al USR, George Marussi, şi scoaterea la concurs a acestei funcții;

-► interzicerea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie.

De ce s-a supărat Dacian Cioloș pe Dan Barna: ”Să facă un real pas în spate”

 

Vineri, 4 februarie, adică imediat după ședința furtunoasă de joi din cadrul USR, Dacian Cioloș a explicat pe pagina sa de Facebook de la ce a pornit scandalul.

Le-am propus colegilor din Biroul Național un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situație dificilă politic și că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători și a modului în care înțelegem să funcționăm politic.

Proiectul pe care l-am prezentat ieri în Biroul Național este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru președinția partidului: o propunere de reformă și de restructurare. Bineînțeles că mi-aș dori ca la această reformă să punem cu toții umărul. Cine vrea să aducă soluții e mai mult decât binevenit. Să îl citești în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje și jignitor pentru colegii care pot citi și înțelege cu ochii și cu mintea lor.

Proiectul e pe masa Biroului Național, a fost transmis tuturor membrilor (sper că măcar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toți membrii), voi organiza dezbateri și voi strânge opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea și alți oameni competenți care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR.

Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înțeles.

Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că președintele - adică eu - ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii.” - a scris Cioloș pe rețeaua de socializare.

În continuare, el i s-a adresat direct lui Dan Barna, căruia i-a cerut în mod public să facă ”un real pas în spate”.

Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloș și Barna. Nu trebuie să fie. Invitația mea de deschidere include și acest mesaj, că e timpul să creștem lideri alternativi pentru binele acestui partid și credibilitatea ofertei sale politice.

Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Și contrar regulilor noastre interne. Înțeleg că este nemulțumit și că se simte în fața unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înțeles semnificația gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de ședința de BN și obiecțiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat.

Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru și maturitate politică poate să confunde propriile umori și dezamăgiri cu realitatea și cu faptele pe care le are în față. Îi înțeleg neputința în a accepta pierderea funcției de președinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe șanse și i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreședinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă.

Am evitat să îi comentez gafele și stângăciile politice și din campania prezidențială 2019 și ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi și ca organizație. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine și nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputință și automulțumire.

Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate și să își ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic și a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situații politice dificile. Regret că am ajuns în această situație și sper că va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr.

Colegilor și susținătorilor USR le cer putere și încredere, pentru că avem mult de muncă și puțin timp la dispoziție. Repet pentru toți colegii și opinia publică: nu plec nicăieri, sunt aici ca să construiesc și să ajut la coagularea unui partid care să poată oferi României speranță și soluții.

Viitorul României depinde de cum vedem noi viitorul nostru și responsabilitatea este uriașă. Facem un prim pas prin dezbaterea soluțiilor pe care le considerăm necesare intern, dar avem enorm de muncă pentru a merita votul cetățenilor. Vă propun să nu cucerim puterea, să nu fim războinici și agresivi, ci înțelepți și profesioniști și să câștigăm încrederea românilor înainte de a cere puterea politică.”    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Clotilde Armand: Ce se întâmplă acum cu USR poate lăsa răni adânci şi mult dezgust
Clotilde Armand: Ce se întâmplă acum cu USR poate lăsa răni adânci şi mult dezgust

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este de părere că ”ce se întâmplă acum cu USR poate lăsa răni adânci și mult dezgust” celor care încă mai cred în Uniunea Salvați România.

 

 

Înregistrări din şedinţa USR. Cioloș: ”Îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia”
Înregistrări din şedinţa USR. Cioloș: ”Îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia”

Potrivit unei înregistrări obținute de News.ro, lideruL USR Dacian Cioloş a afirmat de mai multe ori, în şedinţa de joi, în care şi-a prezentat programul politic, că, în cazul în care programul nu e aprobat, îşi depune mandatul.

 

Scandal în USR. Echipa Barna vrea înregistrarea cu Cioloș când a amenințat cu demisia
Scandal în USR. Echipa Barna vrea înregistrarea cu Cioloș când a amenințat cu demisia

Continuă scandalul în USR, între taberele celor doi lideri ai Uniunii, Dacian Cioloș și Dan Barna.  

Drulă este dispus să preia preşedinţia USR, dacă Cioloş demisionează: Îmi voi face datoria
Drulă este dispus să preia preşedinţia USR, dacă Cioloş demisionează: Îmi voi face datoria

Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă afirmă că momentul în care preşedintele Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia dacă nu-i este susţinut programul politic a fost ”destul de şocant”.

 

Scandal în USR. Cioloș: ”Nu plec din partid, colegii să se gândească la reformă, decât să răspândească știri false”
Scandal în USR. Cioloș: ”Nu plec din partid, colegii să se gândească la reformă, decât să răspândească știri false”

Liderul USR Dacian Cioloş susţine că nu intenţionează să plece din partid şi nici să-şi facă grupuri separate în Parlament sub denumirea PLUS, acuzându-şi colegii de răspândirea de ştiri false.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.