”Revoluția fiscală” a Guvernului, amânată pentru luni. Proteste de stradă anunțate în acest weekend
Aşa-zisa ”revoluţie fiscală” a fost amânată pentru moment. Guvernul a mutat luni şedinţa programată vineri pentru modificările Codului Fiscal, prin care salariile cresc doar pe hârtie şi scad unele venituri, dar şi contribuţiile la pilonul 2 de pensie.
Toate patronatele, o parte din sindicate şi chiar preşedintele României au criticat vehement măsurile. Motivul oficial al amânării şedinţei ar fi lipsa unui aviz de la Consiliul Legislativ. Între timp, în weekend, sunt anunţate proteste de stradă la adresa Guvernului, iar liderul PSD declară că patronii care nu vor achita la timp contribuţiile pentru salariaţi pot fi condamnaţi la închisoare.
Şedinţa de Guvern, cea în care urma să fie decis viitorul salariilor şi al pensiilor, a fost amânată pentru luni, fără ca premierul să ofere vreo explicaţie. Ar fi lipsit avizul Consiliului Legislativ, care este obligatoriu şi care arata ca măsurile sunt în acord cu legile în vigoare.
În schimb, avizul consiliului economic şi social, cel din care fac parte patronatele, sindicatele şi experţii, dar şi al consiliului fiscal, au fost negative. Chiar dacă sunt consultative, ele sunt importante pentru că arată împotrivirea tuturor.
În ciuda tuturor mesajelor negative primite dinspre societate, preşedintele PSD consideră că Guvernul ar trebui să meargă înainte.
Liviu Dragnea: ”Nu există niciun motiv din punctul meu de vedere ca măsurile respective fiscale să nu se mai adopte, absolut niciuna, pentru că sunt măsuri care aduc numai bine.”
Dragnea a spus ce va conţine pachetul de măsuri care obligă angajatorul să îi plătească angajatului contribuţiile către stat. Planul lui: închisoare pentru patronii care nu vor vira banii la timp.
Liviu Dragnea: ”Dacă nu vor fi plătite, asta înseamnă infracţiune. Asta înseamnă că vom avea garanţia că toate aceste contribuţii vor plătite până la ultimul leu.''
Sindicaliştii n-au găsit în documentele de la Guvern, până acum, această idee.
Dumitru Costin: ”Nu am văzut nicun fel de text care să rezolve problema pe care domnul Dragnea o clamează, n-am văzut nicio soluţie într-un text de lege care să incrimineze nevirarea acelor sume.”
Dacă această modificare va apărea în varianta finală şi dacă vor avea loc şi alte schimbări în pachetul de măsuri, vom afla cel mai probabil luni.
Până atunci, patronii se plâng că, deşi iniţial Guvernul a susţinut că nu există un impact pe bugetul de salarii al firmelor, companiile au constatat că vor avea costuri mai mari pe care trebuie să le acopere.
Florin Jianu, reprezentantul Consiliului IMM: "90% au spus că posibilitatea lor maximă de a mări salariul minim este de 100 de lei, iar peste 60% vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei măsuri. Această creştere a contribuţiilor va însemna costuri salariale suplimentare, deci salariile nu cresc, dimpotrivă."
Planurile guvenrului s-au schimbat şi în aceea ce priveşte contribuţia la Pilonul 2 de pensii, care va scădea, ceea ce înseamnă pensii mai mici pentru cei 7 milioane de angajaţi înscrişi în acest sistem.
Ionuț Dumitru: ”O reducere a contribuţiilor în Pilonul 2 înseamnă o pensie mai mică în Pilonul 2. Nimeni nu poate obliga un angajator să crească salariul brut. Un angajator cu probleme în a-şi găsi forţă de muncă evident că nu are interes să scadă salariul. Dar nimeni nu poate să garanteze acest lucru.”
Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat o listă lungă de măsuri pentru anul viitor. Planul era că schimbările care îi vizează pe toţi romanii, salariaţi, pensionari, liber profesionişti şi angajatori, să fie adoptate miercurea aceasta.
După întâlnirea cu cei mai mari investitori din România, Guvernul a decis amânarea cu încă trei zile decizia finală asupra ''revolutiei fiscale'' de anul viitor. Sindicaliştii au anunţat proteste masive în stradă, dar şi greva generală dacă Guvernul merge înainte cu măsurile anunţate.