Ședință de Guvern. Proiect de lege privind protecţia avertizorilor în interes public

Nicolae Ciuca
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege privind protecţia avertizorilor în interes public.  

Declarațiile premierului Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern, au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS.

Sinteza declarațiilor premierului Nicolae Ciucă:

- În prima zi cand nu mai avem stare de alertă se încheie 2 ani, ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri și recomandări.

Citește și
Guvern Ciucă
Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

- Exprim compasiunea mea și a întregului Guvern celor 64.000 de familii care au pierdut pe cineva grav din cauza acestui virus. Ar trebui, prin exemplul personal, să respectăm recomandările. respectând aceste recomandari, ne protejăm pe noi înșine. E o măsură preventivă de protecție care în continuare contribuie la sănătatea publică.

- Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilități de producere a energiei, capabilități modulare de energie nucleară. Ceea ce pot spune este că, după întâlnirea de aseară, în acest an la Complexul Energetic Oltenia ca într-un timp relativ scurt, mai precis în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugăm încă 300 de megawați:

Iar prin reluarea lucrprilor de finalizare a investiției de la Iernut, până la finele anului să avem, de asemenea, cel puțin 210 megawați în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă.

După întâlnirea de astăzi dimineață există de asemenea o perspectivă ca în 2 ani de zile, împreună cu Institutul de la Pitești, această companie să poată să finalizeze un demonstrator care ulterior va putea în funcție de rezultate să treacă la o producție mai mare, astfel încât să putem să sporim și să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus, și anume de independență energetică.

Ce acte normative se adoptă în ședința de Guvern

 

În textul proiectului de lege privind protecţia avertizorilor în interes public, citat de Agerpres, se arată că "prezenta lege constituie cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat".

Totodată, proiectul de lege reglementează procedura de primire, de examinare şi soluţionare a raportărilor, drepturile şi obligaţiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informaţii privind încălcări ale legii, măsurile de protecţie a acestora, obligaţiile autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum şi atribuţiile autorităţilor competente.

În şedinţa Executivului va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr.477/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Conform notei de fundamentare, prin proiect se propune reorganizarea aparatului de lucru al ministrului dezvoltării pentru implementarea reformelor şi/sau investiţiilor ori a componentelor aferente reformelor şi/sau investiţiilor din PNRR. Astfel, va fi înfiinţată Direcţia generală implementare Plan naţional de redresare şi rezilienţă, ca structură distinctă cu atribuţii în gestionarea Mecanismului de implementare pe componentele PNRR care corespund domeniilor de competentă ale ministerului. Totodată, numărul de secretari de stat urmează să se majoreze de la 6 la 7.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea limitelor anuale, aferente anilor 2022, 2023 şi 2024, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

"Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea limitelor anuale aferente anilor 2022, 2023 şi 2024 pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate în sumă de 1.600,00 milioane lei pentru fiecare dintre anii menţionaţi şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ teritoriale în sumă de 2.000,00 milioane lei pentru anul 2022 şi câte 1.600,00 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2023 şi 2024", se arată în nota de fundamentare.

Printr-un alt proiect, Executivul va aproba numărul mediu maxim de personal pe anul 2022 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare, care desfăşoară activităţi conform prevederilor articolului 24 din Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

"Prin actualul proiect de hotărâre de guvern se asigură protecţia personalului şi implicit a societăţilor, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici din industria de apărare. Proiectul de act normativ limitează la minim măsurile de sprijin financiar, oferind operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate, realizării programelor strategice de înzestrare ale armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi satisfacerii necesarului de produse şi servicii la mobilizare sau război. Totodată, prin menţinerea personalului specializat se evită apariţia, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniţii şi materiale explozive, a riscurilor asupra securităţii şi protecţiei personalului şi a mediului", se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba şi un memorandum având ca temă prelungirea mandatelor actualilor judecători români la Tribunalul Uniunii Europene începând cu data de 1 septembrie 2022.

Tot prin memorandum, Executivul va aproba negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 368 milioane de euro, pentru susţinerea obiectivului de investiţii Spitalul Regional de Urgenţă Craiova şi a semnării acestuia şi acordarea împuternicirii de semnare ministrului Finanţelor.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ce înseamnă starea de criză și cine trebuie să se prezinte la arme. Legea din România va suferi modificări substanțiale
Ce înseamnă starea de criză și cine trebuie să se prezinte la arme. Legea din România va suferi modificări substanțiale

Coaliția de Guvernare lucreaza la un pachet de 7 legi, prin care vor fi modificate normele legate de apărarea țării. Documentul se află de două săptămâni la Palatul Victoria și nu este gata, susține ministrul Vasile Dîncu.  

Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă
Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă

Guvernul a anunțat luni că starea de alertă nu va mai fi prelungită începând cu 8 martie, iar refugiații ucraineni vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin din partea autorităților.

România, pe lista Guvernului rus cu ţări neprietenoase la adresa Rusiei în contextul conflictului din Ucraina
România, pe lista Guvernului rus cu ţări neprietenoase la adresa Rusiei în contextul conflictului din Ucraina

România și 51 de țări și teritorii au fost plasate de Rusia, pe lista statelor care comit acțiuni neprietenoase.

Ședință a Guvernului, luni după-amiază, pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina
Ședință a Guvernului, luni după-amiază, pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina

Guvernul se reuneşte luni după-amiază în şedinţă, la finalul reuniunii premierul Nicolae Ciucă urmând să facă declaraţii de presă, potrivit programului anunţat de Executiv.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.