România, pe lista Guvernului rus cu ţări neprietenoase la adresa Rusiei în contextul conflictului din Ucraina
România și 51 de țări și teritorii au fost plasate de Rusia, pe lista statelor care comit acțiuni neprietenoase.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Drept urmare, guvernul de la Kremlin a anunţat că firmele rusești nu mai pot încheia relații de afaceri cu companii sau persoane din țările de pe listă, decât cu aprobarea unei comisii speciale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Decizia vine ca răspuns la sancțiunile economice impuse de aceste țări împotriva Rusiei după ce trupele rusești au invadat în mod neprovocat țara vecină, Ucraina. Astfel, guvernul de la Kremlin a decis să întocmească această listă care cuprinde România și toate țările din Uniunea Europeană, dar și Elveția sau Marea Britanie cu toate teritoriile sale, Statele Unite și Canada sau Japonia, Coreea și Australia.
Aceste țări sunt pe lista neagră a Rusiei pentru că ar comite, spun oficialii ruși, acțiuni neprietenoase împotriva țării lor.
Conform noului decret, toate companiile rusești care vor să încheie contracte cu orice entitate din țările neprietenoase, vor fi nevoite să obțină mai întâi o aprobare de la o comisie guvernamentală specială.
Lista a fost transmisă de serviciul de presă al cabinetului de miniştri de la Moscova, precizând că a fost semnat un ordin executiv în acest sens, potrivit TASS şi RIA Novosti.
Țările de pe lista neagră a Rusiei
Pe această listă figurează SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie).
Ţările şi teritoriile menţionate au impus ori s-au alăturat sancţiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea "operaţiunii militare speciale" a forţelor armate ruse în Ucraina, relevă agenţiile de presă citate.
Lista a fost aprobată ca parte a decretului preşedintelui Vladimir Putin din 5 martie cu privire la procedura temporară de îndeplinire a obligaţiilor faţă de anumiţi creditori străini.
Conform acestui decret, cetăţenii şi companiile ruse, statul rus, regiunile şi municipalităţile sale care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble.
Astfel, companiile rusești care au datorii către firme din străinătate vor fi obligate să le plătească de acum doar în ruble. Măsura se aplică în cazul în care datoria depășește 10 milioane de ruble - aproximativ 75.000 de dolari la valoarea de astăzi a rublei. În acest mod se încearcă împiedicarea ieșirii din țară a capitalurilor în valută și menținerea monedei naționale pe linia de plutire.
"Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special 'S' pe numele unui creditor străin şi să-i transfere plăţile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plăţii", se menţionează în comunicatul guvernului rus. Noua procedură temporară se aplică plăţilor care depăşesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută).
Un dolar american era cotat luni la 105.8124 ruble, iar un 1 euro la 115.6212 ruble. Rubla a înregistrat o depreciere puternică după declanşarea conflictului în Ucraina.