Noi măsuri de relaxare de la 1 iunie. Se redeschid activități și se adoptă condiții speciale pentru nunți și botezuri

×
Codul embed a fost copiat

Executivul a aprobat, joi, măsurile de relaxare ce se vor aplica de la 1 iunie. Printre acestea se numără creşterea la 1.000 a numărului de participanţi la evenimentele culturale în aer liber, redeschiderea piscinelor și a locurilor de joacă.

Conform propunerii Comitetului Naţional pentur Situaţii de Urgenţă, Guvernul a decis ca de la 1 iunie să fie aplicate următoarele măsuri:

► Activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii).

► Creşte numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.

► Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. Organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minim 4 mp/persoană.

Citește și
Florin Citu
Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic

► Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.

► Organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior şi 200 în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi obligativitatea purtării măştii de protecţie.

► Este permisă organizarea de conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.

► Se redeschid locurile de joacă în spaţii închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii).

► Organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise este permisă cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării evenimentului).

► Funcţionarea sălilor de sport/fitness, este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.

► Piscinele în spaţii închise îşi reiau activitatea cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

► Restaurantele pot fi deschise în interior până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul 5:00 - 24:00.

► Creşte gradul de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică de pe litoral până la cel mult 85%. Administratorul poate permite ocuparea unităţii de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

► Este permisă desfăşurarea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

► Creşte gradul de ocupare, la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

► Festivităţile organizate în spaţii deschise, prilejuite de terminarea anului şcolar pot fi desfăşurate cu participarea elevilor şi personalului didactic, precum şi a aparţinătorilor, dacă aceştia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii) în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii.

► Va fi eliminată obligativitatea purtării măştii de protecţie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune.

Declarațiile susținute de Cîțu și Arafat

 

Sinteza declarațiilor susținute de premierul Florin Cîțu pentru anunțarea măsurilor de relaxare:

- În primul rând, am crescut numărul participanţilor la activităţile culturale, artistice, de divertisment desfăşurate în spaţii deschise de la 500 la 1.000. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Am creat cadrul legal pentru desfăşurarea activităţilor cultural-artistice în spaţii deschise cu participarea publicului peste 1.000 de persoane care sunt vaccinate.

- A crescut numărul participanților de la 500 de persoane la evenimente sportive, pentru cei vaccinați.

- S-a mărit la 8 numărul de persoane care pot circula în grupuri.

- Peste 1.000 de persoane vaccinate la evenimente artistice, dacă sunt vaccinați.

 - A crescut la 85% procentul de ocupare în spaţiile de cazare de pe litoral.

- S-a aprobat organizarea de nunţi şi botezuri cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 în spaţii deschise. Numărul poate fi mai mare doar dacă persoanele sunt vaccinate.

- A fost crescut numărul persoanelor care pot patrticipa la activităţi culturale in spaţii închise de la 50 la 70%.

- Se poate renunța la purtarea măștii în spații închise pentru cei vaccinați, dacă nu sunt mai mult de 5 persoane.

- Se permit conferințe cu maximum 100 de persoane.

- Locuri de joacă redeschise până la 50%, pentru cei vaccinați sau care au trecut prin boală.

- S-au redeschis piscinele interioare cu 70% procent de ocupare a spaţiului. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

După declarațiile premierului, secretarul de stat Raed Arafat a răspuns la întrebări pentru a clarifica în ce condiții se aplică noile măsuri de relaxare:

►Cine va verifica persoanele vaccinate la un eveniment?

- Cei de la intrare trebuie să se asigure că perticipanții au fie pe hârtie, fie pe telefon adeverința de vaccinare.

►Vor exista controale ale Poliției?

- Cu siguranță pot exista controale. Nu pot spune ce sancțiuni vor fi, dar cu siguranță vor exista. Noi speram ca oamenii să respecte regulile

►Nu este o formă de discriminare?

- Dacă nu aveam acces la vaccin, era o problemă, dar vaccin este. Nu mai e problemă de discriminare, ci de sănătate publică.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
OUG aprobat de Guvern. Medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare pacient vaccinat
OUG aprobat de Guvern. Medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare pacient vaccinat

Premierul Florin Cîţu a declarat după ședința de Guvern că a fost adoptată OUG care va suplimenta fondurile pentru doctorii de familie - 40 lei pe inoculare.

Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic
Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic

La prima ședință de guvern după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, colegii săi de alianță i-au spus premierului că participă pentru a-i demonstra că sunt responsabili.

Guvernul pregătește schimbări mari în lefurile bugetarilor. Unele sporuri vor fi eliminate
Guvernul pregătește schimbări mari în lefurile bugetarilor. Unele sporuri vor fi eliminate

Guvernul pregătește schimbări majore pentru lefurile bugetarilor. Prim-ministru Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, că vrea ca angajații la stat să fie răsplătiți în funcție de performanță.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.