OUG aprobat de Guvern. Medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare pacient vaccinat

Ședință importantă de Guvern. Sunt două puncte urgente pe ordinea de zi
StirilePROTV

Premierul Florin Cîţu a declarat după ședința de Guvern că a fost adoptată OUG care va suplimenta fondurile pentru doctorii de familie - 40 lei pe inoculare.

Alt act adoptat - protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. ”Am avut discuție cu miniștrii pe subiectul PNRR, trebuie să accelerăm lucrurile. Sunt sigur ca vom avea un PNRR bun, prin care vom atrage toate sumele alocate României. 

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă a discutat cu preşedintele CJ Iaşi Costel Alexe sau cu primarul Mihai Chirica care au anunţat că se autosuspendă de la conducerea PNL Iaşi deşi persoanele cu funcţie de conducere în partid nu pot face acest lucru, că nu a vorbit cu aceştia. „Sunt decizii corecte pe care le-au luat, deşi uşor tardive”, a adăugat prim-ministrul.

„Încă nu am avut discuţii. Sunt decizii corecte pe care le-au luat, deşi uşor tardive”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului dacă a vorbit cu Chirica şi Alexe.

În statutul PNL nu este scris nimic cu privire la autosuspendarea dintr-o funcţie de conducere în partid, în cazul în care este începută urmărirea penală. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Costel Alexe a anunţat că se autosuspendă din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Iaşi, iar primarul Iaşiului Mihai Chirica a spus că se autosuspendă din poziţia de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Iaşi, în contextul problemelor în justiţie.

Citește și
steag, Romania, drapel
Guvernul discută modalităţile prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc în afara ţării
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

 

Printre modificările propuse în proiectul de OUG se află şi prevederea că partea română va negocia, pentru lucrătorii sezonieri, acordurile, înţelegerile, tratatele sau convenţiile, inclusiv în privinţa condiţiilor de cazare oferite de angajatori, care trebuie să respecte normele naţionale din statul de primire, acordarea unei indemnizaţii pentru asigurarea hranei zilnice, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România, pe perioada în care lucrătorii sezonieri îşi desfăşoară efectiv activitatea.

Ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate pentru lucrătorii sezonieri, cu toate specificaţiile acestora, atât în limba statului de destinaţie sau într-o altă limbă de circulaţie internaţională, cât şi în limba română, trebuie să cuprindă, pe lângă alte elemente, şi asigurarea de sănătate pe perioada contractuală sau angajamentul că angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta asigurarea de sănătate pe perioada contractuală, mai prevede proiectul de ordonanţă.

 

Agentul de plasare va asigura transportul

 

De asemenea, în cazul în care deplasarea lucrătorilor către acelaşi loc de muncă din statul de destinaţie se efectuează în grupuri mai mari de 10 persoane, agentul de plasare a forţei de muncă şi furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă vor avea obligaţia organizării transportului prin persoane juridice autorizate să efectueze transport internaţional de persoane.

Agenţii de plasare a forţei de muncă şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă au obligaţia şi de a se asigura că, anterior deplasării acestora, lucrătorii plasaţi la muncă în străinătate deţin toate documentele necesare accesului în statul de destinaţie şi au toate informaţiile referitoare la condiţiile speciale de intrare în statul de destinaţie, respectiv, la regulile speciale care trebuie respectate, conform legislaţiei statului de destinaţie, în condiţiile existenţei unui risc epidemiologic.

Proiectul de OUG mai prevede şi majorarea unor sancţiuni.

 

Alte proiecte de pe ordinea de zi

 

Guvernul mai are pe agenda şedinţei mai multe proiecte de hotărâri, printre care aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2020, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a unui teren pentru realizarea obiectivului de continuare a lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al UMC Tismana - Tismana I, aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului "Reabilitarea liniei de cale ferată Craiova - Calafat, componentă a coridorului Orient/Est - Mediteranean".

Executivul va lua în discuţie şi trei memorandumuri referitoare la Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2021 - 2023, aprobarea negocierii Acordului de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 150 milioane euro şi a semnării acestuia, precum şi la achiziţia de Sisteme de trenuri de lucru pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii feroviare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Orban: Lucrurile în coaliţie stau bine, am trecut de impas
Orban: Lucrurile în coaliţie stau bine, am trecut de impas

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că lucrurile stau bine, în prezent, în cadrul coaliţiei de guvernare, impasul fiind depăşit.

Guvernul discută modalităţile prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc în afara ţării
Guvernul discută modalităţile prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc în afara ţării

Reprezentanţi ai ministerelor, autorităţilor centrale şi cultelor religioase s-au reunit, joi, la Palatul Victoria, pentru a stabili modalităţi prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc, studiază şi muncesc în afara graniţelor.

Din 1 iunie am putea merge din nou la spectacole și concerte. Ce variante sunt
Din 1 iunie am putea merge din nou la spectacole și concerte. Ce variante sunt

De la 1 iunie am putea merge din nou la spectacole, concerte și festivaluri. Restricțiile nu dispar de tot, masca va rămâne obligatorie, dar adeverința de vaccinare, de exemplu, ar putea deveni principalul bilet la spectacol.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.