Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic

Dată publicare: 15-04-2021 17:54
Dată actualizare: 15-04-2021 22:35


La prima ședință de guvern după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, colegii săi de alianță i-au spus premierului că participă pentru a-i demonstra că sunt responsabili.

La final, vicepremierul Dan Barna i-a transmis însă, din nou, lui Florin Cîțu, faptul că alianța USR-PLUS nu îl mai susține. "Coaliția funcționează", spune totuşi, șeful guvernului.

Miniștrii USR-Plus și-au ocupat locurile la masă Guvernului după ce miercuri au sabotat ședința ce fusese programată. Președintele USR a ținut să îi spună premierului Cîțu că prezența lor e un act de responsabilitate și i-a repetat că nu mai are susținerea formațiunii.

Florin Cîțu: "Vreau să le mulțumesc colegilor că au venit la ședința de Guvern, deși ieri au zis că nu vin. E un gest de responsabilitate în pandemie, au făcut un pas important pentru a debloca situația. Coaliția funcționează."

Ce variante au fost discutat de către liderii USR-PLUS în urma scandalului cu PNL:

Varianta 1 - Liderii USR-PLUS au condiționat rămânerea la guvernare de plecarea lui Florin Cîțu. O varianta deloc agreată de liberali, Citu având susținerea totală a partidului.

Varianta 2 - Liderii USR-PLUS au discutat și despre o situație extremă. Dacă PNL nu cedează și Florin Cîțu rămâne premier, ar exista posibilitatea - conform unor surse, ca parlamentarii USR PLUS să voteze o moțiune de cenzură depusă de PSD.

Varianta 3 ar fi calea de mijloc în această situație tensionată. Cum o parte dintre miniștrii USR-PLUS nu vor să renunțe la portofolii, liberalii spun că vor discuta situația la rece, săptămâna viitoare, și îi așteaptă pe colegii din coaliție să propună un alt ministru al sănătății. În caz contrar, Nelu Tătaru ar putea reveni pe această funcție.

În ședința de partid de miercuri, Dan Barna le-a mărturisit colegilor de partid că nici el nu știuse că Vlad Voiculescu va fi demis. Premierul ar fi acuzat că Vlad Voiculescu a sfidat Guvernul organizând duminică declarații de presă la aceeași ora cu premierul, în alt loc.

Dan Barna i-ar fi propus lui Florin Cîțu o cale de mijloc. Să nu-l demită acum pe Vlad Voiculescu, dar să-i dea un ultimatum. Dacă în 30 de zile nu se schimbă nimic la minister, atunci va avea argumente să-l demită. Cum premierul nu a acceptat acest lucru, Barna a cerut ajutorul președintelui Klaus Iohannis, așteptând să fie chemat la Cotroceni pentru a media blocajul.

Cei de la USR Plus se tem că o nouă revocare a unui ministru va putea fi făcută la fel, fără acordul lor. În tot acest timp, partenerii din UDMRau făcut apel la calm, spunând că țara nu are nevoie de o criză politică.


VIDEO PROTVPLUS.RO