Se pregătește un nou val de eliberări din închisori. Proiect controversat al UDMR, adoptat tacit

13-11-2017 18:10

Un proiect de lege, care prevede relaxarea condițiilor de eliberare din penitenciar, a fost adoptat tacit - adică fără dezbatere și vot - de Senatul României

Printre altele, textul inițiat de UDMR prevede că un deținut care a ispășit jumătate din pedeapsă se poate întoarce în societate, iar infractorii scriitori ori inventatori pot câștiga zile bune de libertate. Opoziția acuză o înțelegere PSD - UDMR, pe acest subiect.

În martie anul acesta, după amplele proteste de stradă generate de Ordonanță 13, dar și de proiectul Legii Grațierii, opt parlamentari de la Uniunea Maghiarilor din România au depus la Senat un proiect de lege care prevede relaxarea condițiilor de eliberare din închisori. După mai multe luni de liniște suspectă pe acest subiect, proiectul a fost adoptat tacit de Senat.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: “Este un proiect al UDMR-ului.. o să ajungă la Cameră fără modificari.”

Vasile Varga, deputat PNL
: "E o înțelegere care a existat între inițiatori și PSD și  ca atare a trecut așa tacit, rapid. Sunt convins că la presiunea străzii nu vor mai vota tot ce își doresc unii sau alții.

Cei de la USR avertizează asupra pericolului unor eliberări masive, dar mai ales al unor recidive. Zilele trecute, un fost deținut condamnat pentru viol eliberat în urmă intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu a atacat o femeie în București.

Cristian Ghinea, deputat USR: "Sunt sute de delicvenți care au ieșit anticipat din pușcării. Publicul este deja speriat de prezența lor pe stradă. Eliberările în masă nu fac decât să crească pericolul public, cei mai mulți se întorc în pușcării"

Una dintre modificările aduse Codului Penal vizează termenul la care un deținut poate cere liberarea condiționată. Cel condamnat la o pedeapsă de până la 10 ani, poate cere să redevină liber după executarea a cel puțin jumătate din pedeapsă. În momentul de față, nu poate cere liberarea condiționată înainte de a ispăși două treimi din pedeapsă.

Măsurile sunt și mai încurajatoare pentru delicvenții de peste 60 de ani. Aceștia vor putea ieși din penitenciare după doar o treime din pedeapsă.

De zile reduse din pedeapsă, 20 la număr, vor beneficia scriitorii sau inventatorii care au încălcat legea și au ajuns după gratii. De asemenea, proiectul UDMR prevede și scăderea pedepsei în funcție de zilele de muncă prestate. Toate acestea vor fi dezbătute, în această iarnă, de Camera Deputaților, care este for decizional.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26