Scandalul numirilor politice în Apele Române. Iohannis reacționează: ”Este inacceptabil”
Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, la scandalul mediatic provocat de un reportaj care dezvăluia numirile politice făcute de PNL în filialele companiei Apele Român.e
Cel care a lansat acuzații la adresa liberalilor se numește Ovidiu Ianculescu, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș.
Într-un reportaj realizat de Recorder, el a arătat că, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, i s-a cerut să-și dea demisia. pentru că postul său era promis unui membru PNL.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ianculescu nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale.
După ce a fost întrebat într-o conferință de presă despre acest caz, președintele Iohannis a spus că se va interesa și că va reveni cu poziția sa. Acum, șeful statului a transmis un comunicat prin intermediul Administrației Prezidențiale, în care precizează că respinge ”categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege”.
Șeful statului mai spune că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre ”necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice”.
Mesajul complet al președintelui Klaus Iohannis:
”Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.
Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.
Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.
La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.
Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.
În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”.