Iohannis: Nu există nicio intenție de a se intra în "lockdown" după alegerile parlamentare

Ultima actualizare: 25-11-2020 20:51

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după o ședință la Palatul Cotroceni, că nu există nicio intenţie de a se instaura un "lockdown" după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Sinteza declarațiilor susținute de președintele României, Klaus Iohannis:

- Am avut azi o ședință cu premierul pe tema situației epidemiologice. Am analiza măsurile privind carantina zonală și am cerut Institutului de Sănătate Publică o analiză privind evoluția în orașele carantinate.

- Datele furnizate relevă că de la 20 noiembrie se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor.

- Se vede foarte clar că de câteva zile bune am ajuns pe un palier și tendința este de scădere. Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat măsurile.

- E doar un început, nu am învins virusul, măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.

- Evoluțiile din Sibiu și din Baia Mare, se observă același trend: mai întâi o încetinire a creșterii, urmată de o scădere destul de pronunțată.

- În acest context vreau să fie foarte clar - nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine - lockdown - la nivel național după alegerile din 6 decembrie.

- Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale unde avem o creștere prea mare a numărului de cazuri. Din păcate, mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor ATI sunt încă mult prea ridicate.

- Prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală. Medicii și întregul personal de suport angrenat în această bătălie depun eforturi uriașe, aproape supraomenești pentru a salva vieți.

- În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la participarea împreună la manifestările naționale. Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și fără participarea publicului larg.

Ședință cu Tătaru și Arafat

 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

La ședința care a avut loc la ora 15.00 au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Marți, 24 noiembrie, am aflat că virusul Sars-Cov-2 a infectat mai puțini oameni, în ultimele 24 de ore, comparativ cu media ultimei perioade, în România.

Cu toate acestea, numărul celor care au murit este foarte mare: 196. Pentru că morgile spitalelor devin neîncăpătoare, în curți au aparut TIR-uri frigorifice. În secțiile de terapie intensivă sunt mai mulți bolnavi ca niciodată: peste 1.200.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO