"Pluton de execuţie a puterii judecătorești". Presat de Dragnea și Tăriceanu, Iordache modifică legile justiției

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 22 Noiembrie 2017 12:56
Categorie: Politic

Colegii parlamentari ai lui Liviu Dragnea, din comisia condusă de fostul ministru Florin Iordache, modifică pe repede înainte legile justiţiei

Modificările sunt făcute fără un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia şi cu un aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Presaţi de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tariceanu să finalizeze cât mai repede textele, pentru a le vota în plen, cei din coaliţia PSD şi ALDE au respins toate propunerile opoziţiei, dar şi observaţiile magistraţilor. În semn de protest, cei de la PNL au părăsit şedinţa comisiei, despre care susţin că reprezintă un "pluton de execuţie a independenţei Justiţiei".

Miercuri seară, ședința a fost suspendată, urmând ca discuțiile să fie reluate joi dimineața.

Majoritatea PSD - ALDE din Comisia care modifică legile justiţiei a primit termen limită de la liderii celor două partide să le finalizeze până vineri. Florin Iordache, cunoscut pentru celebra replică "ALTĂ ÎNTREBARE", a acuzat opoziţia că vrea să blocheze lucrările. PNL şi USR solicitau, la fel ca reprezentanții Comisiei Europeane în raportul MCV, ca România să ceară un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia pentru modificările aduse la legile Justiţiei.

Stelian Ion, deputat USR: ”Nu am auzit absolut niciun argument pentru care să nu solicităm Comisiei de la Veneţia. Voiam măcar să aud un singur argument de la cei care sunt de altă părere decât noi.

Comisarul Berbeceanu, închis pe nedrept, despre politicienii penali: "Cum e cu egalitatea în faţa legii?"

Florin Iordache, deputat PSD: "Vom solicita un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia întrebând ce? Nu avem pe ce solicita un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia."

Florin Iordache nu a fost prea amabil nici cu reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii, for care nu este de acord cu modificările propuse.

Florin Iordache: "V-aţi exprimat un punct de vedere, am primit avizul dvs., am primit observaţiile. Sunt incluse în text.
Reprezentanta CSM: ”Nu sunt incluse, observaţiile şi propunerile CSM nu se regăsesc.” 
Florin Iordache: ”În condiţiile în care un deputat sau un senator şi le insușea, erau incluse."

Steluţa Cataniciu, deputat ALDE: "Avizul dvs. ar fi fost normal să nu fie negativ, doar dacă el nu are conotaţii politice."

Stelian Ion, deputat USR: "Dacă vorbim de legile justiţiei şi nu permitem CSM-ului să spună punct de vedere, sau îl certăm pentru anumite avize, ne aflăm mult în afara Constituţiei."

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Când vezi pe cineva care nu înţelege nimic, 95% e probabilitatea să fie de la USR."

Când a văzut că, în loc de dezbateri, asistă la un scandal politic, reprezentanta Parchetului General a părăsit sala. Nemulţumiţi, şi cei de la PNL au decis să boicoteze şedinţa.

Alina Gorghiu, senator PNL: "Poate vă interesează doar opinia domnului Dragnea: să terminaţi astăzi sau mâine aceste legi şi PUNCT.

Cu toate că nu mai este parlamentar, Ludovic Orban a venit şi el la Casa Poporului pentru a vedea cum decurge şedinţa.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Asta nu este comisie parlamentară, ci este pluton de execuţie a independenţei justiției, a puterii judecătorești."

În absenţa liberalilor, doar cei de la USR au încercat să se opună majorităţii PSD-ALDE. Fără succes, însă. Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost modificată substanţial. Spre exemplu, toate documentele care privesc Justiţia şi care au fost semnate cu serviciile secrete devin publice, nu confidenţiale ca în prezent.

De asemnea, s-au instituit puteri sporite comisiilor parlamentare, care pot verifica dacă magistraţii au legături cu serviciile secrete.

Pe parcursul dezbaterilor din Comisie, rând pe rând, Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc, toţi de la PSD, au mers în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor pentru scurte discuţii. Dezbaterile vor continua până vineri, cea mai aşteptată modificare fiind cea a articolului din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu. Puterea vrea dori să introducă un prag valoric, dar mai ales să condiţioneze abuzul în serviciu de obţinerea de foloase necuvenite.

Iohannis, despre legile justiţiei: Sunt foarte îngrijorat de faptul că există un dialog al surzilor între iniţiatori şi sistemul care trebuie să le aplice

Preşedintele Klaus Iohannis se declară "foarte îngrijorat" de faptul că există un dialog al surzilor între iniţiatorii modificărilor la legile justiţiei şi sistemul care ar trebui să le pună în practică, spunând că parlamentul ar trebui să înţeleagă macar acum nevoia unei consultări aşezate cu toţi cei implicaţi.

"În ceea ce priveşte legile justiţiei, este foarte bine că se lucrează la Parlament şi seara, şi dimineaţa, dar important nu este când se lucreză, ci să fie rezolvate aceste probleme. Sunt foarte îngrijorat că, aşa cum se se poate constata, este un dialog al surzilor între cei care le promovează şi sistemul care ar trebui să le pună în practică", a declarat Iohannis, miercuri seară, la Ploieşti.

El a mai spus că ar fi momentul ca Parlamentul să înţeleagă acum, în ceasul al douăsprezecelea, nevoia unei consultări aşezate cu toţi cei implicaţi şi să ţină cont de opiniile acestora.

Florin Iordache a cerut ca toate Legile Justiției să treacă pe la el. Parlamentul a aprobat

Florin Iordache a cerut ca toate Legile Justiției să treacă pe la el. Parlamentul a aprobat

Generalul Florian Coldea, seful interimar al Serviciului Roman de Informatii, face declaratii de presa dupa ce a fost audiat de Comisia de Control a SRI

Comisia specială pentru modificarea legilor securităţii naţionale se întruneşte marți, în prima şedinţă

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria, Grecia și Serbia

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

liviu dragnea,

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

De ce nu s-a putut angaja Dacian Cioloș ca inginer și din ce bani a recunoscut că trăiește

Turcan: ”PNL crede doctrinar în definiția căsătoriei”. Reacție cu privire la mitingul anunțat de PSD