Romania, criticata dur in raportul CE: "Trebuie restabilite de URGENTA controalele democratice"
Cele doua rapoarte publicate miercuri de Comisia Europeana critica sever Romania, care trebuie sa restabileasca de urgenta controalele democratice, dar si Bulgaria, chemata sa respecte mai bine independenta judecatorilor.
ROMANIA - Raportul "recunoaste progresul de ansamblu" realizat de la aderarea in 2007 dar releva "perioade de progres si recul" in ultimii cinci ani.
"Contextul politic nu poate sa explice natura sistematica a mai multor actiuni" recente, care "genereaza indoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la intelegerea a ceea ce inseamna statul de drept intr-un sistem democratic pluralist".
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Comisia se arata ingrijorata de "manipularile si presiunile" exercitate asupra institutiilor sau judecatorilor, de atingerile aduse Curtii Constitutionale, de "evitarea procedurilor stabilite si suprimarea controalelor democratice cheie".
Comisia intentioneaza sa publice un nou raport "pana la sfarsitul anului" pentru a vedea "daca ingrijorarile privind statul de drept si independenta judiciara au fost luate in considerare si daca vor fi restabilite controalele democratice".
Romania a fost invitata sa ia "masuri imediate" pentru a remedia situatia aplicand in special deciziile Curtii Constitutionale, numind un Avocat al Poporului care sa beneficieze de o sustinere larga.
Ea trebuie, de asemenea, sa continue reforma sistemului judiciar, sa amelioreze transparenta si sa lupte impotriva coruptiei.
BULGARIA Sofia a realizat din 2007 "o importanta serie de reforme constitutionale si legislative", chiar daca ele sunt "incomplete".
Consiliul Judiciar Suprem nu a "si-a folosit competentele pentru a guverna profesia judiciara in mod eficient". Comisia isi exprima ingrijorarea cu privire la "independenta" judecatorilor, mai ales avand in vedere criticile politice pe care le suporta acestia si recenta demitere a presedintelui Asociatiei Judecatorilor.
Bruxelles-ul subliniaza in continuare "slabiciunile", in special "in cazurile de coruptie la nivel inalt si in domeniul crimei organizate". In privinta crimei organizate, "rezultatele au fost limitate", iar anchetele privind asasinatele ordonate s-au soldat cu "putine rezultate".
Bulgaria trebuie sa "depuna mai multe eforturi pentru a demonstra ca integritatea este valorizata si coruptia si crima organizata sunt pedepsite eficient". In particular, "Consiliul Judiciar Suprem trebuie reinnoit, cu mandatul de a face o reforma fundamentala".
Barroso cere un nou raport pana la sfarsitul anului pentru Romania