CE a obtinut raspunsuri la solicitarile adresate Romaniei, asteapta aplicarea angajamentelor
Comisia Europeana anunta ca a obtinut raspunsuri la toate solicitarile formulate in legatura cu situatia statului de drept in Romania, considerand "cruciala" aplicarea "efectiva si rapida" a angajamentelor, relateaza AFP.
Premierul Romaniei, Victor Ponta, "a oferit noi angajamente scrise" asupra celor 11 puncte formulate de Comisie, precizeaza comunicatul, subliniind ca este "cruciala aplicarea efectiva si rapida" a angajamentelor.
"Aceste angajamente suplimentare presupun, daca vor fi aplicate asa cum s-a anuntat, ca toate solicitarile prezentate de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, in cursul intrevederii din 12 iulie, au fost sau vor fi onorate", precizeaza comunicatul Executivului UE.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Comisia Europeana va continua sa monitorizeze situatia, inclusiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Raportul privind Romania care va fi adoptat de Colegiul comisarilor miercuri va fi actualizat in mod adecvat", adauga comunicatul.
CE se reuneste miercuri dimineata si ca raspunsul va fi publicat miercuri imediat dupa pranz, in raportul sau asupra "mecanismului de verificare si de supraveghere" a statului de drept, caruia le sunt supuse atat Romania, cat si Bulgaria.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni seara ca a raspuns "in mod oficial" intrebarilor Comisiei Europene.
Comisia a cerut coalitiei de centru-stanga, aflata la putere in Romania, sa ofere garantii ferme asupra independentei justitiei si asupra "respectarii imediate" a deciziilor Curtii Constitutionale.
Bruxelles-ul a solicitat abrogarea a doua ordonante de urgenta adoptate in urma cu zece zile care reduceau puterile Curtii Constitutionale si care schimbau regulile referendumului prevazut pe 29 iulie in vederea validarii destituirii presedintelui roman Traian Basescu.