Situatia din Romania este generata de o "problema de cultura politica" - presa
Ceea ce se intampla in prezent in Romania este o problema de cultura politica, afirma un oficial european, iar Comisia Europeana nu vrea sa aleaga viitoarea echipa de guvernamant, ci sa apere niste principii, comenteaza Le Figaro, in editia electronica.
Comisia evita sa ia partea cuiva. Ea vrea sa apere principii, se spune la Bruxelles, nu sa aleaga viitoarea echipa la conducerea tarii. Social-democratii, mostenitorii partidului unic, si-au asumat unele libertati in privinta Constitutiei. Dreapta lui Traian Basescu nu s-a comportat mai bine la guvernare, adauga un oficial european. "Este o problema de cultura politica. Imediat ce un partid ajunge la putere, se crede indreptatit sa schimbe tot, inclusiv regulile jocului. Sunt putine figuri angelice la Bucuresti", afirma el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cinci ani de la intrarea in UE, Romania se afla sub presiune. Bruxelles-ul ii va soma miercuri pe premierul Victor Ponta si majoritatea sa parlamentara sa elimine, pana la sfarsitul anului, "ingrijorarile grave" cu privire la respectarea statului de drept si independenta justitiei.
Incrancenarea stangii de a-l demite pe presedintele Traian Basescu a declansat o lupta politica ce a depasit frontierele tarii. Fara a se comporta cu manusi, Comisia Europeana vrea sa se foloseasca de toata greutatea sa in duel si sa-si testeze, cu aceeasi ocazie, aptitudinea de a impune regula jocului democratic peste tot in Europa.
Intrarea in scena a UE se va concretiza miercuri prin publicarea unui raport zdrobitor pentru oamenii politici romani si pentru aliatii premierului social-democrat in special. La 22 de ani de la executarea lui Nicolae Ceausescu, CE isi pune intrebari cu privire la "ireversibilitatea si continuarea reformelor" politice, potrivit ultimei versiuni a textului obtinute de Le Figaro.