Respectarea statului de drept si independenta justitiei, temele unei noi monitorizari europene

17-07-2012 13:12
Sursa: Mediafax


Comisia Europeana ar putea adopta in acest an un nou raport MCV privind Romania care sa analizeze daca ingrijorarile legate de respectarea statului de drept si independenta justitiei au primit raspuns adecvat.

"Avand in vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport in cadrul MCV privind Romania pana la sfarsitul anului 2012. In acest raport se va constata daca ingrijorarile exprimate privind respectarea statului de drept si independenta sistemului judiciar au primit raspuns adecvat si daca respectarea principiului democratic al separarii puterilor in stat a fost restabilita. Comisia va monitoriza progresele cu atentie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar si printr-un dialog strans cu autoritatile din Romania si din statele membre", se arata in proiectul raportului, obtinut de MEDIAFAX si care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana.

Citeste si: Presa: "Comisia Europeana nu poate avea incredere in Bulgaria". Romania, criticata dur in raport

Citeste si:  Ponta: "Justitia trebuie sa raspunda asteptarilor Comisiei Europene, dar si cetatenilor romani"

MCV a fost instituit in 2007, la momentul aderarii Romaniei la UE, ca instrument care sa asigure monitorizarea continuarii reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Anual, Comisia a prezentat un raport in luna iulie, care era precedat de un raport intermediar in februarie. In acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmeaza sa fie adoptat si dat publicitatii raportul anual. In aceste conditii, o eventuala decizie a CE de a adopta un nou raport in acest an ar fi o premiera.

In introducerea proiectului de raport ce urmeaza sa fie prezentat miercuri se mentioneaza faptul ca in ultimii cinci ani ai functionarii MCV au fost perioade de progres si de regres, insa acest raport este adoptat intr-o perioada "cand sunt ridicate ingrijorari serioase cu privire la respectarea statului de drept si independenta sistemului judiciar din Romania".
Potrivit proiectului raportului, "Comisia considera ca masurile recente ale Guvernului Romaniei ridica serioase ingrijorari privind respectarea acestor principii fundamentale".
 

Tags: mcv, europa, ponta,

VIDEO PROTVPLUS.RO