România a scăpat după 16 ani de MCV și va da Austria în judecată pentru a fi primită în Schengen
După 16 ani de monitorizare și critici, țara noastră și Bulgaria scapă de Mecanismul de Cooperare și Verificare - MCV, a anunțat Comisia Europeană.
Asta înseamnă că ne-am îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile în materie de reforme în justiție și luptă anticorupție. Odată închis acest capitol, autoritățile vorbesc despre o nouă bornă - aderarea la Schengen. Dar Austria se opune, iar premierul spune că România o va da în judecată.
După 16 ani de monitorizare specială din partea Comisiei Europene, România a primit vestea că Mecanismul de Cooperare și Verificare este un capitol închis.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Christian Wigand, purtător de cuvânt Comisia Europeană: ”Decizia de azi (n.r. de închidere a MCV) reflectă concluzia Comisiei Europene că cele două țări și-au îndeplinit obligațiile. Extinderea Spațiului Schengen rămâne o prioritate pentru Comisie”.
Klaus Iohannis, președintele României: "Putem concluziona că România s-a schimbat, că e un stat de drept, cu justiție funcțională și totuși nu e momentul să încetinim lupta anticorupție".
Marcel Ciolacu, prim-ministru: "Este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat și puternic. Iar acesta este un argument în plus care susține aderarea noastră la spațiul Schengen".
Mecanismul de Cooperare și Verificare - MCV, introdus 2007, ar fi trebuit să fie o măsură tranzitorie, care însă a durat până acum, timp în care noi și Bulgaria a trebuit să facem dovada clară că am făcut progrese în domeniul reformelor din justiție și luptei anticorupție.
Premierul Ciolacu anunță că România va da în judecată Austria
În ultimii ani, mai multe rapoarte ale Comisiei Europene conțineau avertismente dure legate de probleme în asigurarea independenței justiției și critici față de modificările legislative. Nerezolvate, aceste probleme însemnau blocarea de fonduri europene.
Cristian Pîrvulescu, politolog: ”MCV a fost legat de Olanda, multă vreme de extinderea Schengen, pentru că România nu îndeplinea toate criteriile privind statul de drept și mai ales lupta anticorupție. Dar pentru România deja asta nu mai era o problemă de anul trecut”.
Rămâne însă problema veto-ului Austriei, care a invocat mereu probleme legate de migrația necontrolată.
Într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru despăgubiri, dacă va continua să ne blocheze accesul la spațiul de liberă circulație.