Sistemul de Garanție-Returnare ar putea fi amânat până în primăvară. Pentru că nu reciclăm, România riscă amenzi uriașe
Sistemul de Garanție-Returnare, prin intermediul căruia vom putea să ne recuperăm garanția de 50 de bani dată pentru ambalajele de sticlă, plastic, sau metal, ar putea fi amânat până în primăvară.
Cei care se ocupă de implementare cer încă 3 luni de grație, deși programul trebuia să debuteze pe 30 noiembrie. Pentru că nu reciclăm, România riscă amenzi uriașe din partea Curţii Europene de Justiţie.
Sistemul de Garanție-Returnare urmează să fie al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania. Prin intermediul acestuia ar fi trebuit ca până în 2025 să colectăm 77% dintre pet-urile aflate pe piață. Ținta a fost stabilită la nivel european. Deși trebuia sa devină funcțional anul trecut în octombrie a fost amânat până pe 30 noiembrie 2023. Acum, RetuRO administratorul sistemului, cere o nouă păsuire.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gemma Webb - CEO RetuRO: „Am identificat că avem nevoie de 17 centre de sortare. Inițial credeam că ajung șase, dar după înregistrarea tuturor comercianților și producătorilor în noul sistem IT pe care l-am implementat în ultimele luni, am identificat că cele șase centre de sortare nu sunt suficiente pentru România. Noi credem că o lansare prematură a Sistemului de Garanție Returnare va periclita încrederea în sistem pentru toți cei implicați, de la producători, importatori, comercianți și consumatori.”
RetuRO, este format din mai mulți acționari privați, dar participă și statul român, care are 20% din acțiuni prin Ministerul Mediului.
Când va fi implementat sistemul, vom plăti în plus cu 50 de bani pentru recipientele din sticlă, plastic și metal până-n 3 litri. Ca să ne recuperăm această garanție, trebuie să ducem ambalajele în punctele de returnare organizate în magazine. În schimbul unui pet, de exemplu, vom primi pe loc un bon în valoare de 50 de bani, pe care îl folosim în magazin sau putem să cerem contravaloarea acestuia la casă.
Automatele vor scana și vor recunoaște ambalajele de băuturi cu volume până la 3 litri. Acestea vor avea pe etichetă un logo și un cod de bare specific. Aparatele vor afișa mesaje care să anunțe consumatorul dacă ambalajele sunt acceptate sau, din contră, dacă sunt probleme cu forma sau codul de bare.
Raul Pop - director de programe Ecoteca: „Am participat la un studiu premergător înființării acestui sistem și oamenii își doresc în proporție de 96% la sută, aproape toată lumea, un sistem în acest sens. Și cred că va funcționa pentru că noi mai avem un exemplu cu fierul vechi. În UE din ce știu eu al nostru ar trebui să fie al 10 lea în implementare, ceea ce înseamnă că modelul există, funcționează, în unele locuri chiar de 40 de ani.”
În Sistemul de Garanție-Returnare s-au înscris până acum peste 60 de mii de comercianți din cei 80 de mii. Cei care nu vor participa și nu vor pune la dispoziția consumatorului puncte de colectare riscă să rămână cu marfă.