Regionalizarea, in viziunea vicepremierului Dragnea. Ce institutii noi apar si cum se impart banii

Ultima actualizare: 12-06-2013 06:50
Liviu Dragnea

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro Tv si ProTV NEWS, ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a vorbit despre institutiile noi care vor aparea dupa regionalizarea Romaniei si felul in care se vor face finantarile.

"Pai va fi un prefect regional care va fi in subordinea Guvernului, asa cum e si acum, dar la judete intentionam sa ramana numai subprefectii. Practic, in judete sa fie oficii prefecturale pentru a micsora si numarul de personal. Si practic nu mai este nevoie sa fie prefect regional si prefect pentru fiecare judet. Si va fi cate un subprefect in fiecare judet si un subprefect regional care sa il ajute pe prefect. In cealalta parte, in Consiliul Regional, un presedinte de Consiliu Regional - care va fi un fel de Consiliu Judetean de acum. E importanta precizarea, ca nu va fi un Parlament regional, Consiliul Judetean nu va adopta legi, ci va adopta hotarari. Rolul principal al Consiliului Regional va fi de coordonare a activitatilor Consiliilor Judetene in domeniul dezvoltarii regionale." - a spus Liviu Dragnea la Pro TV.

Ministrul Dezvoltarii a vorbit si despre felul in care se va face finantarea viitoarelor Consilii Regionale. Astfel, judetele vor putea obine banii prin doua modalitatati:

"Este aproape finalizat proiectul de modificare a legii finantelor publice locale, in asa fel incat pe de o parte bugetul locale sa fie structurat efectiv, nu numai declarativ, in sectiunea de functionare si sectiunea de dezvoltare. Pentru sectiunea de functionare sunt aproape finalizate normativele de personal si categoriile de cheltuieli care fac parte din cheltuielile de functionare - iar asta sa fie asigurata, dar in niste limite.

Iar pentru sectiunea de dezvoltare banii sa vina prin Legea bugetului de stat la regiuni, iar judetele sa se califice la acesti bani de dezvoltare prin 2 modalitati: jumatate din suma sa mearga catre judete in functie de capacitatea financiara, adica asta este principiul solidaritatii. Cei care au bani mai putini sa primeasca putin mai mult. Iar cealalta jumatate sa fie accesibila prin depuneri de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene, dar nu cu atat de multa birocratie. Consiliul Regional va evalua aceste proiecte."

Dragnea a precizat insa ca, intr-o prima faza, Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali alesi pe liste de partide, din politicieni.

Astfel, banii de la Guvern vor fi impartiti prin Consiliul Regional, care voteaza beneficiarii, dupa ce analizeaza proiectele, dar studiaza si care sunt judetele sarace care au nevoie de finantare.

"Consiliul Regional decide care sunt banii care merg catre un judet. Consiliul judetean ramane, pentru ca este o structura importanta, care si-a dovedit utilitatea in toti anii astia si e o structura care a putut sa administreze foarte bine judetul." - a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS.

Regionalizarea Romaniei. Deseneaza noua harta si alege TU unde sa fie capitalele. Intra in aplicatia StirileProTV

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO