Reactia lui Dacian Ciolos pe Facebook dupa ce a fost criticat de initiatorul Legii Darii in Plata: "Are o abordare populista"

×
Codul embed a fost copiat

Dacian Ciolos a spus ca deputatul PNL Daniel Zamfir are "o abordare populista" in scrisoarea deschisa privind legea darii in plata.

Apar modificari la legea darii in plata. PNL cere ca prevederile ei sa nu se aplice si romanilor care si-au cumparat locuinte prin programul prima casa. In plus, sa fie eliminat plafonul de 150.000 de euro, introdus la Senat. In tot acest timp, premierul atrage atentia ca "Legea ar putea sa arunce in aer sistemul bancar, daca nu este bine gandita " si ca ar trebui sa se aplice doar cazurilor sociale. "Dacian Ciolos, este de partea bancherilor straini", a venit replica lui Daniel Zamfir, initiatorul legii.

160.000 de romani si-au luat credite prima casa, garantate de stat. Potrivit PNL, ei n-ar trebui sa fie printre cei care pot renunta la locuinta cumparata in schimbul stergerii datoriilor. Tot liberalii au anuntat ca sustin eliminarea plafonului de 150.000 de euro.

Alina Gorghiu - copresedinte PNL: “Este un plafon care stabileste o discriminare foarte clara si temerea noastra ca aceasta lege in baza acestui articol poate fi atacata la Curtea Constitutionala este reala. Aceasta lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca si locuinta.”

Premierul Romaniei vrea insa ca legea sa se aplice doar celor care au probleme reale cu plata ratelor.

Citește și
Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru ROmania
Seful FMI pentru Romania: "Darea in plata ameninta dreptul la proprietate". Ce au recomandat Guvernului expertii Fondului
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Domnul deputat are din pacate o abordare populista prin aceasta pozitie. Am spus de la inceput ca sustin legea darii in plata si am spus-o si direct bancilor. Insa aceasta lege trebuie sa tina cont de adevaratele cazuri sociale, de familiile care si-au cumparat pe credit o locuinta, si nu de speculatorii imobiliari. Asta este pozitia Guvernului. Nu stiu cine este cel care face intoxicare. Guvernul vrea o lege functionala si nu populista. Bancile au clar o lectie de invatat in relatia lor cu clientii. Dar pentru ca legea darii in plata sa fie cu adevarat aplicabila (si nu atacabila in justitie), si sa fie in interesul clientilor, ea are nevoie de adaptari", a scris Ciolos, duminica seara, intr-un comentariu la o postare pe pagina sa de Facebook.

Reactia sa vine dupa ce deputatul PNL Daniel Zamfir i-a solicitat, intr-o scrisoare deschisa, sa opreasca "minciuna, intoxicarea si abuzul" impotriva legii darii in plata, sustinand ca premierul, in loc sa serveasca interesele cetatenilor romani, ''serveste interesele unor bancheri straini''.

"Opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva legii darii in plata si, pe cale de consecinta, impotriva sutelor de mii de familii din Romania care asteapta aceasta lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plati nu din cauza lor, nu din rea-vointa, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vandute de banci, clauzelor abuzive din contracte si lipsei de supraveghere a Bancii Nationale. Dumneavoastra, premierul Romaniei, ati ales sa serviti interesele unor bancheri straini care, in a doua cea mai saraca tara din Europa, au facut profit dublu fata de media europeana, in loc sa serviti demn interesele celor care cu adevarat aveau nevoie sa fie reprezentati de dvs: cetatenii Romaniei! In timp ce o mana de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de romani au viitorul sub spectrul ruinei", afirma Zamfir, in scrisoare.

Legea a fost adoptata deja de parlament, insa presedintele Klaus Iohannis a cerut modificarea ei si a trimis-o inapoi parlamentarilor. Darea in plata a trecut din nou prin mainile senatorilor, iar acum a ajuns la Camera deputatilor, unde va fi votata si forma ei finala.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Legea darii in plata, dezbatuta in Parlament. Mugur Isarescu:
Legea darii in plata, dezbatuta in Parlament. Mugur Isarescu: "Vin proiecte legislative care ne dau inapoi cu 25 de ani"

Legea darii in plata a fost dezbatuta luni de sustinatori si opozanti. Doar ca fiecare parte si-a organizat propriul eveniment, la care nu a participat si tabara adversa.

Seful FMI pentru Romania:
Seful FMI pentru Romania: "Darea in plata ameninta dreptul la proprietate". Ce au recomandat Guvernului expertii Fondului

Controversata lege a darii in plata a fost criticata luni atat de seful misiunii FMI pentru Romania, Reza Baqir, cat si de guvernatorul BNR.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.