Legea darii in plata, dezbatuta in Parlament. Mugur Isarescu: "Vin proiecte legislative care ne dau inapoi cu 25 de ani"
Legea darii in plata a fost dezbatuta luni de sustinatori si opozanti. Doar ca fiecare parte si-a organizat propriul eveniment, la care nu a participat si tabara adversa.
Inititatorul legii a explicat de ce insista ca programul "Prima Casa" sa nu fie scos de sub aplicarea legii. La dezbaterea organizata la Palatul Parlamentului, initiatorul Legi darii in plata a explicat ca scoaterea programului Prima Casa i-ar lasa pe datornici la mana Fiscului pentru tot restul vietii.
Daniel Zamfir, deputat, intiatorul legii "darii in plata": "Dorim ca si cei care au semnat un contract "Prima casa" sa fie protejati, anume sa nu mai fie urmariti dupa ce li se executa imobilul de catre ANAF pana la sfarsitul vietii. Dobanzile de la ANAF sunt cu mult mai mari decat la banci. Legea darii in plata nu poate anula garantia statului, pentru ca numai asa ar disparea programul "Prima casa", garantia statului este o garantie suverana."
Pana acum au fost executati silit 300 de clienti care au luat credite Prima Casa.
Gheorghe Piperea, avocat: "Sigur ca 300 de debitori executati silit la un numar de aproximativ 150-160.000 cati sunt in momentul de fata poate nu inseamna nimic, dar din nefericire exista un inceput in toate."
Bancherii spun insa ca legea in ansamblul ei reprezinta o amenintare la adresa sistemului bancar.
Guvernatorul Bancii Nationale crede ca aprobarea Legii darii in plata ar duce Romania inapoi, nu inainte.
Mugur Isarescu: "Vedeti care este pericolul? Dupa 25 de ani vin proiecte legislative care ne dau inapoi cu 25 de ani. Inseamna ca toata activitatea pe care am depus-o 25 de ani se duce de rapa."
Legea darii in plata va intra saptamana viitoare in dezbaterea Camerei Deputatilor in vederea votului final.