Seful FMI pentru Romania: "Darea in plata ameninta dreptul la proprietate". Ce au recomandat Guvernului expertii Fondului
Controversata lege a darii in plata a fost criticata luni atat de seful misiunii FMI pentru Romania, Reza Baqir, cat si de guvernatorul BNR.
"Exista initiative legislative precum legea darii in plata, care contin prevederi ce ar putea periclita dreptul proprietatii private si submina interesul investitorilor straini. Exista masuri mai bune pentru persoanele aflate in dificultate", a afirmat Baqir, la conferinta de presa de la finalul misiunii FMI ce a efectuat vizita anuala de evaluare a economiei romanesti, in perioada 2-15 martie, scrie news.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialul FMI a recomandat autoritatilor din Romania sa reia reformele structurale, "pentru a pastra castigurile obtinute atat de greu". Incepand din 2 martie, misiunea FMI a efectuat o evaluare in cadrul careia reprezentantii Fondului au avut programate intalniri cu autoritatile romane, partidele politice, sindicatele, asociatiile de business, reprezentanti ai mediului academic si ai sistemului bancar. Consultarile periodice prevazute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. In prezent, Romania nu are in derulare un acord cu Fondul Monetar International.
Legea privind darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala, a spus, tot luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european - Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare. De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (...) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare", a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare.