Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"

×
Codul embed a fost copiat

Asa cum era de asteptat, in urma esecului inregistrat de Victor Ponta la alegerile prezidentiale, incep sa apara tot mai multe lupte intre membrii importanti ai Partidului Social Democrat.

Astazi este randul senatorului Serban Nicolae, un apropiat al lui Ion Iliescu, sa ceara sanctionarea liderilor social-democrati Ioan Rus si Ilie Sarbu, considerati raspunzatori pentru rezultatele slabe inregistrate de PSD in Transilvania.

Intr-o scrisoare deschisa, adresata "social-democratilor transilvaneni" si trimisa Stirilor ProTV, Serban Nicolae afirma ca a venit timpul ca PSD sa scape de asa-numitul "grup de la Cluj", numindu-i impostori pe Ioan Rus si Ilie Sarbu, pe care ii acuza de "sforarii" si "atacuri la adresa unor colegi".

Serban Nicolae este senator al Partidului Social Democrat si este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Ion Iliescu. De altfel, in scrisoarea trimisa "social-democratilor transilvaneni", el pomeneste despre episodul de la sfarsitul anului 2004, cand Ion Iliescu ar fi fost atacat "din interior". Senatorul face aluzie in acest fel la debarcarea lui Iliescu de la sefia PSD din 2005, cand, inainte de celebrul Congres, Ioan Rus si alti grei ai partidului au abandonat cuplul Iliescu- Nastase si l-au propulsat la sefia partidului pe Mircea Geoana.

Iata, integral, scrisoarea deschisa a lui Serban Nicolae:

Citește și
cititor in stele, PSD
Ce nu s-a vazut in direct la TV de la sediul PSD. Pensionarii din curte si explicatia unui cititor in stele pentru esec
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Scrisoare deschisa catre social – democratii transilvaneni

Dragi colegi,

Va scriu astazi cu amaraciunea esecului la alegerile pentru Presedintele Romaniei, dar si cu nadejdea nestirbita in principiile si valorile politice fundamentale care ne leaga si in aspiratiile comune pentru binele tarii noastre.

Pe multi va cunosc personal. Majoritatea ma cunoasteti. De aproape 25 de ani, de cand am intrat in lupta politica, am ramas fidel viziunii de stanga in ceea ce priveste societatea romaneasca, fundamentelor politice bazate pe democratia sociala, dezvoltare, solidaritate, responsabilitate, compasiune, implicare si progres.

In Transilvania, stiti mai bine decat mine, social – democratia are radacini adanci, inca de la Iosif Jumanca si Ion Flueras. Nu cred si n-as putea admite ca social – democratia se repartizeaza geografic pe teritoriul Romaniei, ca Muntenia si Moldova ar fi de stanga si Transilvania, de dreapta. Cand spun Transilvania, ma refer la toate regiunile istorice, inclusiv Banat, Crisana, Oas sau Maramures. Firescul echilibru al democratiei, sunt sigur, determina o distributie si o pondere egala a principalelor curente politice, iar nucleul constant al stangii nu poate fi semnificativ inferior celui al dreptei. Diferenta, in mod natural, o fac cei care candideaza si care isi asuma reprezentarea electoratului.
Cei care au monopolizat, de ani buni, reprezentarea stangii, a Partidului Social Democrat in Transilvania, au fost definiti, in opinia publica, cu formula „grupul de la Cluj”. Daca era o formula de succes, era in regula. Dar nu e si n-a fost niciodata. Ce a inceput cu o ticalosie – atacarea din interior, inca de la sfarsitul lui 2004, a lui Ion Iliescu – nu putea continua altfel.

Acest grup n-a produs nimic bun pentru pentru stanga romaneasca ori pentru partid. Ba, mai mult, prin rezultate constant slabe, prin actiuni politice sovaielnice sau chiar duplicitare, liderii acestui grup au intarit gresita perceptie ca in Transilvania stanga nu are sustinere si ca transilvanenii sunt, in mod covarsitor, de dreapta. In fapt niste impostori fara legatura cu social – democratia autentica, ei s-au facut remarcati, poate chiar temuti, prin sforarii, prin atacuri la adresa unor colegi, prin goana rapace dupa functii si demnitati, prin aroganta si dispret. Nu o data v-am auzit avand aceeasi opinie cu a mea, dezavuand asemenea comportamente si delimitandu-va de acestia.

Stiti, la fel de bine ca mine, ca asta nu e social democratie. Social – democratii nu se feresc de oameni, nu se ascund prin incaperi obscure, nu decid in spatele usilor inchise, nu privesc cu ingamfare sau cu ura la colegii de partid ori la electorat. Social – democratii vorbesc cu oamenii pe care vor sa-i reprezinte, ii asculta, ii inteleg si ii respecta. Social – democratii sunt decenti, moderati si au bun-simt. Social – democratii fac politica, nu politicianism. Va scriu pentru a va cere, public, sa va luati in propriile maini identitatea si demnitatea. Stiu cu cine vorbesc si stiu ce va cer. Locul lui Ioan Rus si al lui Ilie Sarbu nu e in Partidul Social Democrat. Ei nu sunt de stanga si nu pot reprezenta vreodata social – democratia transilvaneana. Aveti aceasta putere. Veti descoperi, poate cu surprindere, ce oameni respectati pot sa va reprezinte. Ce oameni reprezentantivi pot sa va conduca. Ce oameni valorosi sunteti. Impreuna vom recastiga stanga transilvaneana. Impreuna le vom arata romanilor ca social – democratii sunt, in toata tara, aceiasi – onesti, decenti si, mai ales, umani. In fapt, despre asta este vorba." - Cu speranta si prietenie, Serban NICOLAE

Ioan Rus este vicepresedinte PSD, iar Ilie Sarbu este senator de Timis.

In replica, Ilie Sarbu a declarat ca nu a citit scrisoarea lui Nicolae Serban si l-a acuzat ca umbla dupa functii.

"Dar el ce ar vrea, sa nu mai existe social-democratie in Transilvania? E vreo varianta? Poate ca are vreo idee. N-am citit-o, cand o s-o citesc o sa va spun. Pe langa faptul ca Serban Nicolae nu e vreun lider al partidului care poate sa emita pretentii de genul asta, ca il stim bine, el apare cand apar functiile si dispare cand pierdem functiile." - a spus Ilie Sarbu.

In judetul Cluj, Iohannis a castigat alegerile cu 73,82% din voturi, in timp ce Ponta a obtinut 26,17%. In acest judet, Klaus Iohannis a castigat alegerile cu 66,73% din voturi, in timp ce Victor Ponta a obtinut 33,26%.


 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Gabriela Firea:
Gabriela Firea: "PSD ramane la guvernare, in aceste clipe trebuie sa fim uniti"

Vicepresedintele PSD Gabriela Firea, purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Victor Ponta, a precizat, luni, prin intermediul unui comunicat de presa, ca PSD ramane la guvernare.

Ce nu s-a vazut in direct la TV de la sediul PSD. Pensionarii din curte si explicatia unui cititor in stele pentru esec
Ce nu s-a vazut in direct la TV de la sediul PSD. Pensionarii din curte si explicatia unui cititor in stele pentru esec

De la extaz la agonie! Cam asta a fost, in cateva cuvinte, atmosfera de la sediul central al social-democratilor.

Deputat PSD cere demisia lui Dragnea: Dupa ce a pierdut campania cu Geoana, l-a injunghiat pe Ponta
Deputat PSD cere demisia lui Dragnea: Dupa ce a pierdut campania cu Geoana, l-a injunghiat pe Ponta

Deputatul PSD Radu Popa a declarat, luni, ca ii cere demisia lui Liviu Dragnea din toate functiile pe care le detine in partid, aratand ca acesta, dupa ce a pierdut campania cu Mircea Geoana, „l-a injunghiat” si pe Victor Ponta.

Vanghelie: PSD a obtinut un rezultat prost; si Dragnea e raspunzator
Vanghelie: PSD a obtinut un rezultat prost; si Dragnea e raspunzator

Marian Vanghelie a declarat ca PSD a obtinut un scor „prost” la alegerile prezidentiale, el aratand ca directorul de campanie, Liviu Dragnea, este responsabil pentru deficientele de organizare, pregatire si comunicare.

Presedintele executiv al PSD Maramures si doi vicepresedinti PSD Constanta au demisionat, in urma rezultatului alegerilor
Presedintele executiv al PSD Maramures si doi vicepresedinti PSD Constanta au demisionat, in urma rezultatului alegerilor

Presedintele executiv al PSD Maramures, Calin Matei, a demisionat din functie, luni, spunand ca asa considera normal, atat timp cat a pierdut alegerile in judet si ca nimeni nu anticipa o asemenea infrangere.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.