Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"
Asa cum era de asteptat, in urma esecului inregistrat de Victor Ponta la alegerile prezidentiale, incep sa apara tot mai multe lupte intre membrii importanti ai Partidului Social Democrat.
Astazi este randul senatorului Serban Nicolae, un apropiat al lui Ion Iliescu, sa ceara sanctionarea liderilor social-democrati Ioan Rus si Ilie Sarbu, considerati raspunzatori pentru rezultatele slabe inregistrate de PSD in Transilvania.
Intr-o scrisoare deschisa, adresata "social-democratilor transilvaneni" si trimisa Stirilor ProTV, Serban Nicolae afirma ca a venit timpul ca PSD sa scape de asa-numitul "grup de la Cluj", numindu-i impostori pe Ioan Rus si Ilie Sarbu, pe care ii acuza de "sforarii" si "atacuri la adresa unor colegi".
Serban Nicolae este senator al Partidului Social Democrat si este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Ion Iliescu. De altfel, in scrisoarea trimisa "social-democratilor transilvaneni", el pomeneste despre episodul de la sfarsitul anului 2004, cand Ion Iliescu ar fi fost atacat "din interior". Senatorul face aluzie in acest fel la debarcarea lui Iliescu de la sefia PSD din 2005, cand, inainte de celebrul Congres, Ioan Rus si alti grei ai partidului au abandonat cuplul Iliescu- Nastase si l-au propulsat la sefia partidului pe Mircea Geoana.
Iata, integral, scrisoarea deschisa a lui Serban Nicolae:
"Scrisoare deschisa catre social – democratii transilvaneniDragi colegi,
Va scriu astazi cu amaraciunea esecului la alegerile pentru Presedintele Romaniei, dar si cu nadejdea nestirbita in principiile si valorile politice fundamentale care ne leaga si in aspiratiile comune pentru binele tarii noastre.
Pe multi va cunosc personal. Majoritatea ma cunoasteti. De aproape 25 de ani, de cand am intrat in lupta politica, am ramas fidel viziunii de stanga in ceea ce priveste societatea romaneasca, fundamentelor politice bazate pe democratia sociala, dezvoltare, solidaritate, responsabilitate, compasiune, implicare si progres.
In Transilvania, stiti mai bine decat mine, social – democratia are radacini adanci, inca de la Iosif Jumanca si Ion Flueras. Nu cred si n-as putea admite ca social – democratia se repartizeaza geografic pe teritoriul Romaniei, ca Muntenia si Moldova ar fi de stanga si Transilvania, de dreapta. Cand spun Transilvania, ma refer la toate regiunile istorice, inclusiv Banat, Crisana, Oas sau Maramures. Firescul echilibru al democratiei, sunt sigur, determina o distributie si o pondere egala a principalelor curente politice, iar nucleul constant al stangii nu poate fi semnificativ inferior celui al dreptei. Diferenta, in mod natural, o fac cei care candideaza si care isi asuma reprezentarea electoratului.
Cei care au monopolizat, de ani buni, reprezentarea stangii, a Partidului Social Democrat in Transilvania, au fost definiti, in opinia publica, cu formula „grupul de la Cluj”. Daca era o formula de succes, era in regula. Dar nu e si n-a fost niciodata. Ce a inceput cu o ticalosie – atacarea din interior, inca de la sfarsitul lui 2004, a lui Ion Iliescu – nu putea continua altfel.
Acest grup n-a produs nimic bun pentru pentru stanga romaneasca ori pentru partid. Ba, mai mult, prin rezultate constant slabe, prin actiuni politice sovaielnice sau chiar duplicitare, liderii acestui grup au intarit gresita perceptie ca in Transilvania stanga nu are sustinere si ca transilvanenii sunt, in mod covarsitor, de dreapta. In fapt niste impostori fara legatura cu social – democratia autentica, ei s-au facut remarcati, poate chiar temuti, prin sforarii, prin atacuri la adresa unor colegi, prin goana rapace dupa functii si demnitati, prin aroganta si dispret. Nu o data v-am auzit avand aceeasi opinie cu a mea, dezavuand asemenea comportamente si delimitandu-va de acestia.
Stiti, la fel de bine ca mine, ca asta nu e social democratie. Social – democratii nu se feresc de oameni, nu se ascund prin incaperi obscure, nu decid in spatele usilor inchise, nu privesc cu ingamfare sau cu ura la colegii de partid ori la electorat. Social – democratii vorbesc cu oamenii pe care vor sa-i reprezinte, ii asculta, ii inteleg si ii respecta. Social – democratii sunt decenti, moderati si au bun-simt. Social – democratii fac politica, nu politicianism. Va scriu pentru a va cere, public, sa va luati in propriile maini identitatea si demnitatea. Stiu cu cine vorbesc si stiu ce va cer. Locul lui Ioan Rus si al lui Ilie Sarbu nu e in Partidul Social Democrat. Ei nu sunt de stanga si nu pot reprezenta vreodata social – democratia transilvaneana. Aveti aceasta putere. Veti descoperi, poate cu surprindere, ce oameni respectati pot sa va reprezinte. Ce oameni reprezentantivi pot sa va conduca. Ce oameni valorosi sunteti. Impreuna vom recastiga stanga transilvaneana. Impreuna le vom arata romanilor ca social – democratii sunt, in toata tara, aceiasi – onesti, decenti si, mai ales, umani. In fapt, despre asta este vorba." - Cu speranta si prietenie, Serban NICOLAE
Ioan Rus este vicepresedinte PSD, iar Ilie Sarbu este senator de Timis.
In replica, Ilie Sarbu a declarat ca nu a citit scrisoarea lui Nicolae Serban si l-a acuzat ca umbla dupa functii.
"Dar el ce ar vrea, sa nu mai existe social-democratie in Transilvania? E vreo varianta? Poate ca are vreo idee. N-am citit-o, cand o s-o citesc o sa va spun. Pe langa faptul ca Serban Nicolae nu e vreun lider al partidului care poate sa emita pretentii de genul asta, ca il stim bine, el apare cand apar functiile si dispare cand pierdem functiile." - a spus Ilie Sarbu.
In judetul Cluj, Iohannis a castigat alegerile cu 73,82% din voturi, in timp ce Ponta a obtinut 26,17%. In acest judet, Klaus Iohannis a castigat alegerile cu 66,73% din voturi, in timp ce Victor Ponta a obtinut 33,26%.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, PSD, serban nicolae, Ilie Sarbu, Ioan Rus,
Dată publicare:
18-11-2014 13:20