Premierul Mihai Tudose și-a înaintat demisia după ce PSD i-a retras sprijinul politic
Premierul Mihai Tudose a anunțat că demisionează, după ce CEx i-a retras sprijinul politic, relatează corespondentul Știrilor ProTV Marius Tian.
CITIȚI în acest articol:
-► Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT
-►Mihai Tudose a anunțat că demisionează din Guvernul României
-► Marți va avea loc o nouă ședință a CEx al PSD
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cronologia evenimentelor, luni, 15 ianuarie:
ora 22:45 Premierul Mihai Tudose și-a înaintat luni seara demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administrației Prezidențiale, în cursul zilei de marți, o adresa oficială în acest sens, informează Executivul.
”Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului pana la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.
ora 21:56 Claudiu Manda a anunţat, luni seară, că marți, la ora 11.00 va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD pentru a nominaliza noua propunere de premier.
”Avem în continuare majoritate şi sigur vom avea prim-ministru şi Guvern”, a susţinut Manda, citat de news.ro.
El şi-a exprimat convingerea că preşedintele Klaus Iohannis va face noua nominalizare de premier tot din partea PSD.
ora 21:44 Premierul Mihai Tudose a confirmat că va demisiona ”în seara aceasta sau mâine dimineață”.
ora 21:40 Lideri ai PSD urmează să susțină o conferință de presă.
ora 21:35 Mai mulţi miniştri îşi vor anunţa demisia, împreună cu premierul Mihai Tudose, au declarat luni seara, pentru HotNews.ro, surse politice.
Este vorba despre vicepremierul Marcel Ciolacu, Marius Nica, de la Fonduri Europene, Felix Stroe (Transporturi), Mircea Titus Dobre (Turism) şi, posibil, Lucian Romascanu, de la Cultură.
ora 21:10 CEx al PSD i-a retras sprijinul politic premierului Mihai Tudose, cu 67 de voturi pentru, 4 împotriva și 4 abțineri. Premierul a anunțat că va demisiona.
Paul Stănescu a fost propus premier interimar.
ora 20:30 MIhai Tudose își va da demisia dacă Comitetul Executiv al PSD își retrage sprijinul politic, relatează corespondentul Știrilor Pro TV, care citează surse din interiorul ședinței.
ora 20:10 Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, l-ar fi atacat pe Liviu Dragnea în timpul şedinţei de luni a Comitetului Executiv al PSD, potrivit hotnews.ro citând surse din şedinţă.
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, "nu mai este atât de fermă împotriva premierului Mihai Tudose". De altfel, în PSD circula de mai multe zile informaţia că ministrul Muncii s-ar fi distanţat de preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
ora 20:00 Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut drept "deputatul mitralieră", a fost "invitat" afară din şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, au precizat surse politice participante la şedinţa pentru HotNews.ro. Acesta nu face parte din CEx, însă a venit luni la sediul PSD.
Rădulescu a fost printre primii care a cerut convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv naţional al PSD, într-o postare pe Facebook, care să îi retragă sprijinul politic pentru echipa "Tudose-Ciolacu".
ora 17.00 Corespondentul PRO TV Marius Tian:
”Din informațiile noastre, unele pe surse, sunt aproximativ 38, 39 de filiale județene care sunt de partea lui Liviu Dragnea în acest război cu Mihai Tudose. Cel mai probabil, aceștia vor cere retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose.
Astfel, se pare că ne îndreptăm cu pași repezi către un nou scenariu Grindeanu, spre o nouă demitere a cabinetului PSD de către PSD.
Dacă data trecută am avut de a face cu o moțiune de cenzură în Parlament, se pare că de această dată Tudose este dispus să demisioneze. Din acel moment, mingea se va muta în terenul președintelui, care va trebui să facă o altă desemnare.
Klaus Iohannis a declarat deja că în cazul în care PSD își va demite din nou Guvernul, după 7 luni, își va pune semne serioase de întrebare dacă social-democrații mai au capacitatea de a guverna.”
ora 16.15 Președintele PSD București Gabriela Firea:
”Un punct de vedere general este acela de întoarcere la votul pe care ni l-au acordat românii. Să vedem care sunt prioritățile noastre în următoarea perioadă. Ne dorim un partid unit, ne dorim o echipă care să lucreze cu motoarele turate la maxim.
Ne-am dori ca, după această ședință, PSD să nu aibă de pierdut, să nu iasă decimat și fărâmat.
Ceea ce ne dorim foarte mult și aceasta a fost decizia luată de toți colegii de la sectoarele din București este să știm ce urmează. Să nu mai riscăm să ajungem din nou în această situație, într-o criză politică. Trebuie să luam acum măsuri asiguratorii, să nu se mai întâmple acest lucru.
Partidul este unul singur, nu-mi face deloc plăcere că despre PSD se vorbește folosind termenii gașcă, grupare. Nu suntem în gașca nimănui, în gruparea nimănui.”
Robert Negoiță, care a venit împreună cu Gabriela Firea, face și el precizări:
”Am auzit că la cabinet la domnul Dragnea s-au strâns semnături din judeţe. Dacă acest lucru s-a întâmplat, este profund în neregulă, este neprincipial. Să chemi preşedinţii pe rând este neprincipial”, a declarat Robert Negoiţă.
El a spus că nu înţelege graba pentru luarea unei decizii.
”De ce trebuie să luăm azi o decizie aşa repede? Prea luăm decizii foarte importante fără să analizăm şi fără să ne consultăm îndeajuns”, a subliniat Negoiţă.
ora 16.05 Președintele executiv al PSD Niculae Bădălău:
Niculae Bădălău: Acest Guvern se va numi și va rămâne Guvernul Partidului Social Democrat și al aliaților.
Reporter: Mihai Tudose sau alt premier?
Niculae Bădălău: Eu sper că Mihai Tudose, pentru că nu văd altă soluție.
Reporter: Cu Carmen Dan ministru de Interne?
Niculae Bădălău: Asta este mai puțin important pentru mine.
Reporter: Dacă se va forța demiterea premierului care sunt soluțiile pe care le are în acest moment PSD?
Niculae Bădălău: Cei care vor forța demiterea premierului trebuie să aibă și soluțiile. Eu voi fi pentru o soluție echilibrată.
Eu sunt în tabăra Partidului Social Democrat pentru echilibru, pentru echilibru și pentru un partid solid.”
ora 16.00 Premierul Mihai Tudose a declarat că le-a transmis foarte clar colegilor din PSD încă de la instalarea în funcţie că "prima zi la Palatul Victoria este prima din ultimele", întrebat de jurnaliști ce va face în varianta retragerii sprijinului politic de către Comitetul Executiv Naţional al partidului.
"În fiecare zi ne ducem acasă, nu ? Eu am spus-o colegilor foarte clar, prima zi la Palatul Victoria este prima din ultimele".
ora 15.55 Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan: ”Vă spun că n-am dormit de 48 de ore. Pentru mine este importantă țara. Pentru mine este important Partidul Social Democrat. Deci Partidul Social Democrat trece astăzi printr-o grea încercare. Să ne dea D-zeu mintea .. moldoveanului de pe urmă.
Eu cred că Guvernul României condus de Mihai Tudose trebuie să rămână în funcție și cred cu tărie că este nevoie de echilibru.”
ora 15.50 Președintele PSD Liviu Dragnea a ajuns la sediul partidului:
”Eu vreau să vă spun doar atât, că în toată perioada asta nu am ieșit în nicio apariție publică, doar am citit scrisori, am urmărit apariții publice. Și atât. O să vorbesc acum la CEX.
Am aflat de la Codrin ce trebuie să facem.”
Reporter: Cum veți vota dacă se supune la vot retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose?
Liviu Dragnea: ”Ca de obicei, cu partidul. Vorbim după CEX.”
Înainte de venirea lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu a declarat că ”este obligatoriu să găsim soluţia finală”. Detalii aici.
ora 15.35 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, la sosirea la sediul PSD, că dacă partidul îi va cere să demisioneze va face acest lucru, potrivit News.ro.
ora 15.30 Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, primul ajuns la sediul PSD pentru şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx), spune că, dacă va fi nevoie, social-democraţii vor sta toată noaptea pentru a găsi soluţia finală.
"Vă asigur că astăzi din sediul PSD va pleca aceeaşi echipă pe care aţi văzut-o în campania din 2016, uniţi, fără mari schisme", a afirmat el, potrivit News.ro.
"Dacă va fi nevoie, vom sta toată noaptea până rezolvăm. (...) Propunerea mea e sa ne calmăm şi să nu uităm că sunt cu ochii pe noi milioane de români. (...) Este obligatoriu să găsim soluţia finală şi să ne aducem aminte de zilele în care era uniţi", a declarat Secretarul general adjunct al PSD, care a ajuns primul la sediul partidului, în jurul orei 15.30.
El a mai spus că orice decizie va fi luată în CEx va fi asumată de toţi.
"Vă asigur că astăzi din sediul PSD va pleca aceeaşi echipă pe care aţi văzut-o în campania din 2016, uniţi, fără mari schisme", a afirmat Codrin Ştefănescu.
El a mai susţinut că, "de o perioadă, statul paralel, pe sub gard, pe lângă gard", încearcă PSD.
ora 15.45 Rovana Plumb: ”Cu tot respectul, declarațiile, după comitetul executiv”.
ora 14.45 Surse din PSD citate de Hotnews afirmă că premierul Mihai Tudose ar urma să demisioneze dacă partidul îi retrage sprijinul politic la ședința Comitetului Executiv din această după-amiază.
ora 14.00 Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a declarat că "nu a văzut niciun conflict" între preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose şi că reuniunea Comitetului Executiv al PSD de după-amiză "va aduce clarificare acestui subiect".
Pentru că suntem o organizaţie mare, avem foarte mulţi lideri, în interiorul acestui for decizional trebuie să ne exprimăm părerile. Chiar dacă anumite decizii luate la nivelul forului nu ne convin, nu avem voie să le comentăm", a afirmat Liviu Marian Pop, potrivit Agerpres.
ora 13.00 Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu intenţionează să îşi dea demisia din Executiv.
Meleşcanu a fost întrebat dacă postul său se află printre cele "remaniabile" şi dacă disensiunile dintre premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au influenţă asupra activităţii Ministerului Afacerilor Externe."Orice membru din Guvern este remaniabil (...) din acest punct de vedere, însă, nu pot să vă dau un răspuns, că nu eu mă remaniez. Vă asigur că nu am de gând să îmi dau în niciun caz demisia. Deci este vorba de o decizie pe care o va propune primul-ministru şi care va fi acceptată, aprobată de liderii coaliţiei de guvernare PSD şi ALDE", a afirmat şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.
ora 12.45 În plin scandal la PSD, premierul Mihai Tudose anunță că va susține o conferință de presă la Ministerul Transporturilor împreună cu ministrul Felix Stroe. LIVE VIDEO aici.
ora 12.40 Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat pentru Agerpres că, la şedinţa Comitetului Executiv al partidului, de luni după-amiază, va milita "pentru echilibru", susţinând necesitatea stabilirii unor "limite de competenţă ale guvernului şi ale partidului".
"La şedinţa de astăzi, voi milita pentru echilibru. Indiferent care vor fi discuţiile, trebuie să convieţuim, trebuie o coabitare. Trebuie stabilite limitele de competenţă ale guvernului şi ale partidului, nu un guvern care să încalece partidul, un guvern cu oameni competenţi. Partidul trebuie să decidă în privinţa oamenilor care îl reprezintă, iar guvernul se exprimă cu privire la competenţa acestora. Biroul Permanent şi CEx trebuie să funcţioneze, se vor detensiona situaţiile (...). Oamenii se uită la noi şi nu înţeleg.În urma alegerilor şi a votului cu care ne-au mandatat oamenii, noi răspundem de soarta tuturor românilor, nu numai de cea membrilor de partid, de aceea avem nevoie de echilibru, pentru a duce la îndeplinire programul de guvernare şi tot cea ce am promis", a declarat Niculae Bădălău.
În ceea ce priveşte o eventuală demisie sau demitere a ministrului de Interne, Carmen Dan, Niculae Bădălău a completat că este decizia premierului, care propune Cex.
"Cu privire la ministrul de Interne, Carmen Dan, premierul decide şi propune CEx şi, atunci, sunt cele două secţiuni - guvern şi partid - care funcţionează", a precizat Niculae Bădălău.
ora 12.30 Deputatul PSD de Buzău Dănuț Păle:
”Unitatea și dialogul într-un partid sunt cele mai de preț bunuri pe care le are o astfel de organizație într-o societate democratică. Predictibilitatea, coerența și continuitatea sunt atributele esențiale ale unei guvernări. Toate acestea însumate, atunci când este vorba despre un partid aflat la guvernare, au ca rezultat proiecte benefice pentru cetățeni.
Cred ca avem responsabilitatea, ca partid ales cu majoritatea voturilor românilor, să le oferim acestora un cadru politic, economic și social stabil, să nu ne punem singuri piedici atunci când ceva merge bine, să recunoaștem faptul că mai presus de orice trebuie să fie interesul cetățeanului. Iar în momentul de față, interesul cetățeanului îl reprezintă dialogul constructiv între factorii de decizie și, cel mai important, continuarea aplicării programului de guvernare, lucru pe care actualul guvern a demonstrat că îl poate realiza în mod eficient și echilibrat” - a scris parlamentarul PSD pe Facebook.
ora 12.00 Potrivit unor surse social-democrate, citate de Mediafax, premierul Mihai Tudose se bucură de susţinerea parlamentarilor din cel puţin 10 filiale, printre care Vrancea, Constanţa, Buzău şi Dâmboviţa.
Astfel, o eventuală moţiune de cenzură introdusă la cererea lui Liviu Dragnea nu ar avea şanse de izbândă.
”Fără cele 10 organizaţii care îl sprijină pe Tudose, dintre care Iaşi, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Caraş, Timiş, care au mulţi parlamentari, nu au majoritate să demită guvernul”, au declarat surse din PSD pentru agenţia de presă Mediafax.
ora 10.35 Preşedintele PSD Giurgiu, Marian Mina, a spus că nu ştie dacă, în urma discuţiilor, premierul va rămâne în funcţie sau îşi va da demisia.
"Discutăm, trebuie să discutăm, dar, sincer, la final nu ştiu dacă rămâne în funcţie premierul sau îşi va demisia, noi susţinem partidul", a declarat Marian Mina, potrivit Agerpres.
ora 06.00 Preşedintele Comisiei pentru buget din Senat, Eugen Teodorovici, intervine şi el în conflictul din PSD şi îi atacă pe Mihai Tudose şi pe miniştrii Transporturilor, Finanțelor, Fondurilor Europene şi Turismului, care şi-au declarat susţinerea pentru premier.
Într-un mesaj postat pe Facebook, citat de News.ro, senatorul PSD afirmă însă că nu este de partea nimănui în conflictul Dragnea-Tudose, și ține doar partea ... partidului.
Bădălău: ”Unul dintre ei trebuie să plece"
Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat duminică seara că în acest moment în Guvernul Tudose există un conflict între ministrul de Interne, Carmen Dan, şi premier, menţionând că "este clar că unul dintre ei trebuie să plece".
În PSD se vorbeşte din nou despre plecarea premierului sau despre înlocuirea lui Liviu Dragnea cu o conducere colectivă.
"Premierul are decizia vizavi de miniştri, dar trebuie să comunice deciziile vizavi de miniştri. E clar că unul dintre ei trebuie să plece. Mâine vom discuta în cadrul Comitetului Executiv această situaţie. Trebuie să ieşim din situaţia aceasta. În acest moment în Guvernul generat de noi avem un conflict deschis şi trebuie să găsim o soluţie să mergem mai departe. Trebuie să găsim o soluţie vizavi de reforma din poliţie, până la urmă în acest moment guvernul generat de PSD răspunde de bunul mers al lucrurilor din ţara aceasta. Şi noi suntem oameni responsabili şi trebuie să analizăm lucrurile şi să luăm măsurile care se impun", a spus Bădălău într-o emisiune la Antena 3.
El a afirmat că nu vede motivul pentru care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea să ceară retragerea sprijinului politic lui Tudose.
"Acum două săptămâni domnul preşedinte a spus că este mulţumit de activitatea domnului Mihai Tudose ca premier. (...) Am spus în acel moment (n. red. - la învestirea în funcţie) că avut îndoieli vizavi de anvergura domnului Tudose. Nu îmi menţin acel punct de vedere, pentru că, prin activitatea lui şi prin rezultatele Guvernului la finalul lui 2017, m-a contrazis şi mi-a certificat că este un premier bun. (...) O supoziţie, cred că vom avea o problemă mare dacă vom retrage sprijinul politic domnului Tudose, pentru că preşedintele a anunţat şi a fost o declaraţie publică în care a spus că a treia oară nu va mai nominaliza un premier PSD. (...) Eu consider că avem maturitatea, înţelepciunea, îmi cunosc colegii din judeţe, că nu vom face această greşeală şi că vom identifica calea de mijloc, respectând statutul partidului, pentru a guverna în continuare cu succes ca şi până acum", a susţinut preşedintele executiv al PSD.
În legătură cu convocarea, luni, a Comitetului Executiv Naţional al PSD, Niculae Bădălău a spus că acesta trebuia să aibă loc cât mai repede din cauza scandalului de la Ministerul Afacerilor Interne.
"Există o dispută în partid, care din păcate a fost accentuată de media, dar lucrurile nu sunt totuşi atât de grave. Tot timpul există o dezbatere de idei în partid care e normală. Comitetul Executiv trebuia făcut cât mai repede din cauza scandalului de la Ministerul de Interne, ştiţi foarte bine pedofilul, lucrurile foarte grave care s-au întâmplat şi trebuia găsită o soluţie cât mai rapid", conform preşedintelui executiv al PSD.
Întrebat cine dintre Carmen Dan şi Mihai Tudose are dreptate, Bădălău a afirmat că trebuie aşteptat finalul anchetei, însă raporturile dintre cei doi trebuiau discutate în cadrul Guvernul şi al partidului, nu în spaţiul public, "lucru care este foarte grav" şi care duce la neîncredere într-un "organ al statului extrem de important" în condiţiile în care s-a lucrat şi la Codul poliţistului.
"Ştiţi foarte bine că noi susţinem supremaţia legii, gândeam cu totul altceva vizavi de această instituţie. Arată (n. red. - cazul de la Interne) că în această instituţie există o caracatiţă sau că ea nu funcţionează foarte bine şi trebuie luate măsuri drastice, extrem de drastice. Aici nimeni nu are nicio îndoială. (...) Din punct de vedere al premierului, cred că a greşit şi dânsul anunţând că nu poate să mai lucreze cu doamna ministru, doamna fiind o colegă de Senat şi fiind un senator extrem de muncitor. Dar din punct de vedere al activităţii de la Interne, nu eu o analizez, ci premierul şi lucrurile trebuiau discutate în cadrul Comitetului Executiv şi al Guvernului. Prim-ministrul venea cu o evaluarea, spunea că sunt acolo deficienţe şi ceea ce dânsul dorea vizavi de doamna ministru, luam o hotărâre şi mergeam mai departe", a mai afirmat Bădălău.
El a susţinut că personal pledează pentru "o soluţie de înţelepciune şi maturitate" pentru a putea merge mai departe cu un Guvern Tudose care "a funcţionat bine şi a închis anul trecut cu deficitul propus, a plătit salarii, pensii, iar cu programul de guvernare este la zi".
"Deci cu tot ce ne-am propus politic până în acest moment suntem la zi. Bineînţeles că au apărut şi alte evenimente nefericite aşa cum este cel de la Interne, lucruri pe care le rezolvăm pe parcurs", potrivit lui Niculae Bădălău.
Referitor la scrisoarea deschisă pe care a trimis-o conducerii PSD, Bădălău a afirmat că a conceput-o împreună cu consilierii săi şi sfătuindu-se cu Adrian Năstase pentru ca "democraţia în partid să revină şi să existe mai mult dialog şi transparenţă".
Niculae Bădălău a precizat că nu există un conflict Dragnea - Tudose în PSD.
"Guvernul Tudose este format din oameni politici, premierul Tudose este vicepreşedinte al partidului şi restul sunt preşedinţi de organizaţii sau oameni care au funcţii politice în acest partid. Există un singur grup - PSD - din care parte dintre noi au fost garantaţi de noi să pună în aplicare programul. Media, de la conflictul ivit de la oroarea de la Interne a dus conflictul Tudose - Dan la Tudose - Dragnea, ceea ce nu este adevărat, pentru că domnul preşedinte Dragnea nu a avut nicio poziţie publică până în acest moment. Eu sunt convins că au discuţii. Nu am văzut niciun conflict între Tudose şi Dragnea", a spus preşedintele executiv al PSD.
Duminică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, a susţinut că liderul partidului, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose "au greşit amândoi" şi că tot amândoi trebuie să îndrepte lucrurile.
În opinia sa, a reprezentat o greşeală "lipsa consultării" în partid în ceea ce priveşte nominalizarea premierilor Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.
"O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice. De cealaltă parte, premierul a ştiut când a fost numit, care era structura Guvernului. Dacă nu-i plăcea 'Trabantul', cum îl numeşte acum, nu trebuia să se suie în el. Eu cred că a fost o 'Dacie', de-a noastră, care în 2017 a luat primul loc în Europa în competiţia creşterii economice. Şi nu ar trebui să ne batem joc de acest rezultat, pentru că românii aşteaptă foarte mult de la noi", a scris edilul pe Facebook.
Vicepreşedintele social-democrat Rovana Plumb este de părere că situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua.
"Situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua! Fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor. De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN - pentru a tranşa lucrurile şi pentru a ne întoarce la o stare de calm şi predictibilitate", a spus Rovana Plumb.
Preşedintele PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, susţine că social-democraţii trebuie să convoace cât mai repede Comitetul Executiv Naţional ca urmare a disputelor interne apărute în ultimele zile, care arată că nu mai pot aştepta până la convocarea de la Iaşi din perioada 29-31 ianuarie.
"Situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi. Românii aşteaptă de la noi predictibilitate şi stabilitate, aşteaptă punerea în aplicare a programului de guvernare asumat", a scris Manda pe Facebook.
Vineri, la Vaslui, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu există tabere în PSD şi că scandalul despre care vorbeşte presa este "mult mai mic decât se vede".
Totodată, Dragnea a spus, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu se impune organizarea unui congres extraordinar al partidului.
De asemenea, întrebat de ziarişti dacă se află în spatele deciziei ministrului de Interne, Carmen Dan, de a nu demisiona din funcţie, liderul social-democrat a afirmat că nu doreşte să comenteze acest aspect.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declară că analizele periodice în PSD devin obligatorii şi necesare, iar programul de guvernare prezentat în campania electorală de preşedintele social-democrat, Liviu Dragnea, "a fost şi rămâne jurământul politic" care trebuie dus la îndeplinire.
Totodată, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, susţine că soarta Guvernului trebuie dezbătută în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD şi nu în spaţiul public.
Gheorghe Şimon, ministru al Economiei şi deputat PSD Maramureş, declară că se va "supune necondiţionat" oricărei decizii care va fi luată de către CExN, susţinând că liderii centrali ai partidului şi factorii decizionali ai Guvernului trebuie să dea dovadă de unitate.
Preşedintele TSD, Gabriel Petrea, afirmă într-un document publicat duminică pe site-ul organizaţiei că doreşte o definire mult mai clară a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat şi ca numirile în funcţii publice să fie făcute pe criterii de competenţă, propunând organizarea unui Consiliu Naţional al PSD sau a unui congres pentru clarificarea situaţiei din partid.
"Propunem o mult mai clară definire a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat. Mecanismele de dialog, de evaluare şi control trebuie să fie instituţionalizate, să nu fie ad-hoc, ci cunoscute de toţi membri. Numirile în funcţii publice trebuie făcute cu responsabilitate, ţinând cont nu doar de loialitate, de prietenie, ci şi de competenţă. Atunci când greşim, trebuie să acţionăm rapid şi să facem schimbările care se impun. Un mecanism transparent de promovare şi de gestionare a resursei umane trebuie să devină realitate - nu se mai poate sări peste rând, nu se mai poate promova atât timp cât competenţa administrativă şi politică nu au fost probate.
Numirile în funcţiile publice nu mai pot fi surprize pregătite de lideri pentru că, aşa cum am văzut, lipsa de autonomie a celor cărora le încredinţăm funcţii publice generează crize. Un Consiliu Naţional sau chiar un Congres al PSD, dedicat refondării organizării partidului, nu vendetelor politice, va asigura modernizarea şi clarificările de care avem atâta nevoie", spune Petrea.
Reacţii pe tema tensiunilor din PSD au venit şi din partea liderilor din teritoriu.
* Liderul social-democraţilor din Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a declarat pentru AGERPRES că PSD trebuie să rămână unit iar "tensiunile" de la vârful partidului să fie eliminate.
Întrebat în ce anume va consta mesajul cu care se va prezenta luni la şedinţa Comitetului Executiv Naţional, Ioan Dîrzu a declarat că sunt două "obiective" pe care vrea să le transmită. "Unu - eliminarea tensiunilor de la vârful partidului şi doi - PSD trebuie să rămână unit şi să pună în aplicare angajamentele luare prin programul de guvernare".
* Social-democraţii gorjeni sunt de părere că nu trebuie aşteptat Comitetul Executiv Naţional de la Iaşi, care este programat pentru sfârşitul acestei luni, pentru rezolvarea situaţiei de instabilitate din partid, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii transmis de purtătorul de cuvânt, Anca Borduşanu.
"O situaţie de instabilitate nu face bine nimănui, nici nouă ca partid, nici românilor, care au mari aşteptări. O echipă unită întotdeauna are şi va aduce rezultate, o astfel de echipă trebuie să se regăsească atât în Guvern, cât şi în Partidul Social Democrat", a spus Anca Borduşanu.
* Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, consideră convocarea pentru luni a Comitetului Executiv Naţional al partidului ca fiind o decizie importantă, în condiţiile în care problemele de comunicare trebuie rezolvate.
"Trebuie să nu mai existe tensiuni, să se rezolve problemele de comunicare, să nu se mai certe în public, ci, dacă trebuie, să o facă în partid, iar partidul să găsească cea mai bună rezolvare astfel încât guvernarea să ducă la stabilitate şi predictibilitate şi să fie în folosul cetăţenilor", a declarat Toader pentru AGERPRES.
* Liderul PSD Braşov, Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, a declarat duminică pentru AGERPRES că aşteptările sale de la şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii coincid cu cele ale românilor, că este nevoie de linişte şi pace, de unitate, solidaritate şi respect faţă societate, faţă de cei care au construit România.
* Biroul Executiv al Organizaţiei Municipale Iaşi a Partidului Social Democrat îşi exprimă public susţinerea faţă de Guvernul PSD - ALDE condus de Mihai Tudose.
Potrivit unui comunicat remis presei, cei din Biroul Executiv al Organizaţiei Municipale Iaşi a PSD consideră că o eventuală înlocuire a prim-ministrului constituie "un risc uriaş pentru succesul Programului de Guvernare şi, mai ales, pentru stabilitatea socio-politică şi dezvoltarea economică a României".
* Conducerea organizaţiei judeţene Argeş a PSD a anunţat, duminică, susţinerea pentru convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional.
"Biroul Permanent al PSD Argeş, întrunit astăzi, salută convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional. PSD Argeş solicită respectarea statutului PSD şi susţine ca orice discuţie politică întâi să fie dezbătută în forurile statutare, inclusiv deciziile, iar apoi să fie comunicate în spaţiul public", se arată într-un comunicat al PSD Argeş.
Social-democraţii argeşeni reamintesc, totodată, că fiecare membru de partid are obligaţia de a respecta structurile de conducere ale partidului alese democratic, în conformitate cu statutul partidului.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: PSD, Liviu Dragnea, carmen dan, mihai tudose,
Dată publicare:
15-01-2018 10:29