PSD vrea să interzică termeni precum „pușcăriabili” sau „penali”
Comisia pentru stabilitatea legislativă în justiţie va discuta, în perioada următoare, Directiva Uniunii Europene potrivit căreia declaraţiile publice nu trebuie să încalce prezumpţia de nevinovăţie a celor suspectaţi sau acuzaţi.
„Vom discuta Directiva şi o vom implementa, până la primăvară. (...) Directiva va trebuie să fie implementată până în luna aprilie", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Comisiei pentru asigurarea stabilităţii legislative în justiţie, deputatul PSD Florin Iordache, întrebat fiind despre interzicerea folosirii unor cuvinte precum „penali" sau „puşcăriabili" în declaraţiile publice.
Deputatul Florin Iordache a afirmat că transpunerea Directivei se va face în termenul prevăzut de lege, până la începutul lunii aprile 2018, însă, nu reprezintă o prioritate pentru comisie.
Ce prevede directiva
Directiva prevede că prezumţia de nevinovăţie ar fi încălcată în cazul în care declaraţii publice ale autorităţilor publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăţiei, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăţia persoanei respective nu a fost dovedită conform legii.
Noţiunea de „declaraţii publice ale autorităţilor publice” este înţeleasă ca fiind orice declaraţii care se referă la o infracţiune şi care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracţiunea respectivă, cum ar fi autorităţile judiciare, poliţia şi alte autorităţi de aplicare a legii, fie de la o altă autoritate publică, cum ar fi miniştrii şi alţi funcţionari publici, fără a se aduce atingere dreptului intern în materia imunităţii, prevede Directiva UE.
De asemenea, modul în care informaţiile sunt difuzate nu trebuie să creeze impresia că persoana este vinovată înainte de a se fi dovedit vinovăţia acesteia conform legii.
Directiva prevede că autorităţile ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuştile.
Directiva UE 2016/343 trebuie implementată până la până la 1 aprilie 2018, aceasta fiind emisă în luna martie 2016.