Și-au mărit atât de mult salariile încât au golit deja bugetul. Ce soluții au primăriile
România, ţara lipsurilor, neajunsurilor şi paradoxurilor, traversează o criză în administraţiile locale, unde s-au mărit lefurile odată cu nouă lege a salarizării.
Consiliile judeţene au aprobat majorări chiar şi cu 50 la sută, deşi nu au fonduri suficiente. Drept urmare, preşedinţele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici le-a transmis membrilor că în această situaţie există două variante: fie sunt daţi afară oameni, fie li se taie, iar lefurile.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici le-a trimis un email bugetarilor prin care le-a dat de ales.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lili Stan, funcţionar public şi membru SNFP: "E cam acelaşi lucru: ori micşorezi numărul ori tăi salariul. Mai diplomat ar fi să reducă numărul salariaţilor decât să taie salariile, dar nu ştiu. Oricum e de rău ambele variante. O să se ajungă şi la proteste dacă se va confirma."
Direcţiile pentru Protecţia Copilului din ţară sunt exemple de instituţii care nu mai au fonduri.
Ioan Buruiană este director general adjunct la Direcţia pentru Protecţia Copilului Vaslui. Are cel mai mare salariu din instituţie - 10.200 de lei brut. Ceilalţi şefi iau şi ei aproape 10 mii de lei de când cu legea salarizării. Consiliul judeţean a aprobat hotărârea, dar nimeni nu s-a gândit că nu mai rămân bani şi pentru mâncarea copiilor. În plus, centrul a adunat până acum datorii de 30 de milioane de lei.
Discrepanţa în sistemul de protecţie socială, unde oricum există prea puţini asistenţi maternali, este uriaşă. Îngrijitorii, aflaţi în subordinea Ministerului Muncii sunt plătiţi din bugetul de stat şi nu beneficiază de nicio mărire.
O femeie, care îngrijeşte acasă 3 copii cu handicap, primeşte 1.500 de lei net plus 600 de lei pensie pentru fiecare minor.
Camelia Chelaru, asistent maternal:"Ne-a spus ca să fim mulţumiţi că nu ni se ia din salariu. Ne gândim să ieşim în stradă sau să aducem copiii la Direcţie. Este foarte greu."
Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui: "Instituţia noastră a înaintat memorii atât la Ministerul Finanţelor cât şi la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi sperăm că solicitarea noastră să se soluţioneze pozitiv."
Situaţia este gravă şi în Botoşani.
Doina Nacu-Manole, director executiv DGASPC Botoşani:"În cadrul bugetului Direcţiei avem descoperită o luna de salarii în suma cam de 35 miliarde lei vechi, această fiind suma pentru cheltuiala de personal pe o lună."
Salariile asistenţilor maternali ar putea creşte numai dacă ministrul Muncii ar lua o astfel de hotărâre.
De când cu legea salarizării şi multe primării care au mărit lefurile au anunţat că rămân fără bani. Răspunsul premierului Mihai Tudose a fost că măririle trebuiau făcute în funcţie de bugetul fiecărei instituţii.