Legile justiției sunt gata. Tudorel Toader nu a ținut cont de avizul negativ al CSM
Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat, a anunţat, miercuri dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că prioritară este îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.
"Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei - vom participa la toate dezbaterile! Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot pronunţată de CEDO referitoare la condiţiile din penitenciare!", scrie Tudorel Toader pe Facebook.
În forma scrisă de ministrul Tudorel Toader, există câteva prevederi controversate, cum ar fi eliminarea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de la DNA, DIICOT şi a procurorului general, dar şi trecerea inspecţiei judiciare de la CSM la la Ministerul Justiţiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate acestea au atras criticiele societăţii civile, iar CSM a dat un aviz negativ proiectului. Ba mai mult, peste 3 mii 5 sute de magistraţi au trimis o scriosoare în care au cerut retragerea proiectului.
Potrivit acestuia, comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017.
"Prevederile art. 55^1 reglementează Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare. Potrivit alin. (1), la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată", explică ministrul Toader.
Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este una dintre temele şedinţei de miercuri a Coaliţiei PSD-ALDE. Colaliţia de guvernare, întrunită în şedinţă vineri, a decis ca legile Justiţiei să fie modificate prin iniţiativă legislativă asumată de parlamentarii PSD - ALDE şi să nu mai aştepte ca pachetul să fie asumat de Guvern şi abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, marţi, că legile justiţiei pot fi adoptate în actuala sesiune, prin iniţiativă parlamentară. ”Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei astăzi să spună care ar fi perioada obligatorie ca să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Decizia noastră politică a fost comunicată să le adoptăm în această sesiune parlamentară”, a declarat Liviu Dragnea. ”Părerea mea, e o părere unanimă să fie iniţiativă parlamentară”, a subliniat liderul PSD.
Întrebat dacă îşi menţine punctul de vedere privind procedura de numire a procurorilor şefi, preşedintele PSD a afirmat: ”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia punctual. Eu în continuare până la ora asta susţin că în acea procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, CSM şi preşedintele României”.
”În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, cred cu tărie mai ales după ultimele evenimente că această instituţie trebuie să fie o instituţie autonomă. Dacă nu vor putea acum, în comisia specială, să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care s-o adoptăm în următoarele luni. Obiectivul este ca IJ să fie o instituţie autonomă”, a mai declarat Liviu Dragnea.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta "nesocoteşte" în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.
Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.
Şeful statului spunea că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, spunând că este o „greşeală fundamendală”. Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra Inspecţiei.