Inițiativă legislativă pentru declararea ”Zilei pacientului ars” pe 30 octombrie

13-09-2018 11:14


victime Colectiv

Șapte parlamentari au depus o inițiativă legislativă pentru declararea ”Zilei pacientului ars” pe 30 octombrie, ”pentru a marca impactul emoțional asupra pacientului ars”, în urma tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

Șase dintre semnatarii acestei inițiative sunt de la PSD, iar unul de la PNL

- Balint Liviu-Ioan – deputat PSD;
- Ciuhodaru Tudor – deputat PSD;
- Cobuz Maricela – deputat PSD;
- Gavriliţă Bianca – Miruna – deputat PSD;
- Lupaşcu Costel – deputat PSD;
- Roşca Lucreţia – deputat PSD
- Cherecheş Viorica – deputat PNL;

De asemenea, inițiativa legislativă are 3 articole:

1 - Se declară ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars.

2 - Ziua pacientului ars poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanțe ale României în străinătate, entități medicale publice și private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijirilor necesare pacientului ars.

3 - Ministerul Sănătății este responsabil cu coordonarea activității dedicate Zilei pacientul ars.

În expunerea de motive se arată că tragedia ”a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale”.

Tragedia produsă la Clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, care s-a soldat cu un număr de 64 persoane decedate și 163 persoane rănite, a reprezentat cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară după anul 1989.

Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arși, în sensul că niciun spital din țară nu îndeplinea în totalitate condițiile pentru internarea și îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienții cu arsuri.

Pentru a marca impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate, vă supunem spre dezbatere și adoptare inițiativa legislativă ”Lege pentru declararea zilei de 30 octombrie Ziua pacientului ars” - se arată în expunerea de motive.

Președintele Asociației Colectiv GTGT3010, Eugen Iancu, a declarat pentru Știrile Pro TV că este nevoie de o astfel de zi dedicată pacientului ars în România pentru că trebuie să conștientizăm că pacientul ars există și că tratarea lui este una extrem de complexă.

”Tragedia din Colectiv a scos în evidență lipsurile în ceea ce privește tratarea și ulterior, recuperarea pacientului ars. Din acest motiv am inițiat un proiect de lege prin care ziua de 30 Octombrie să devină ziua Pacientului Ars. Pentru asta am solicitat sprijinul Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului României, a domnului Conferențiar Universitar Corneliu- Florin Buicu, Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie.

De ce este necesară o astfel de zi dedicată pacientului ars? În primul rând trebuie să conștientizăm că pacientul ars există, că tratarea lui este una extrem de complexă și implică resurse și pregătire deosebite. Trebuie să știm că, după ce pacientul ars iese din spital, urmează perioade lungi și costisitoare de recuperare.

Este necesară construirea unui sistem la nivel național de secții de arși moderne, cu personal calificat. Este, de asemenea, necesară înființarea de centre de recuperare fizică și psihică a pacientului ars. Pentru că ne dorim că pacienții arși să aibă șansa unui tratament eficient în țară.” - a spus Iancu.

În cursul nopţii de 30 spre 31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că 27 de persoane au murit şi 162 de persoane au fost spitalizate, în urma incendiului de la clubul Colectiv. Răniţii au fost transportaţi la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, ''Sf. Pantelimon'', Judeţean Ilfov, ''Sf. Ioan'', ''Bagdasar-Arseni'', Municipal, Colţea, ''Marie Curie'' şi "Grigore Alexandrescu".

Dintre persoanele rănite, 34 au fost transferate la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.

În următoarele două luni, numărul persoanelor decedate a ajuns la 63, iar în 14 martie 2016 numărul persoanelor decedate a ajuns la 64. Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului s-au aflat şi membri ai trupei Goodbye to Gravity - basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO