Patronii clubului Colectiv, patroana firmei care a livrat artificiile şi un pirotehnist, trimişi în judecată
Patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost trimişi în judecată de Parchetul General într-un dosar disjuns din cazul Colectiv.
Vor fi judecați pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare rănirea a 44 persoane în urma incendiului din octombrie 2015.
De asemenea, au fost trimişi în judecată Viorel Zaharia, Daniela Niţă şi societăţile comerciale Club Colectiv SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.
Marian Moise (al doilea pirotehnist) a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 30 octombrie 2015, în calitate de pirotehnist autorizat, angajat la SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Marian Moise a instalat efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv din Bucureşti, unde urma să se desfăşoare concertul trupei "Goodbye to Gravity", fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.
Ulterior, în timpul concertului ce s-a desfăşurat în aceeaşi zi, a acţionat mecanismul de declanşare a efectelor pirotehnice (foc de artificii), fapt ce a condus la izbucnirea unui incendiu ce a avut drept consecinţă decesul a 64 persoane.
Procurorii mai spun că, împreună cu Viorel Zaharia (primul pirotehnist), Marian Moise a utilizat articole pirotehnice pentru exterior într-un spaţiu necorespunzător şi nu a luat măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale şi mediului, astfel încălcându-se dispoziţiile Legii 319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă şi Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
"În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Anastasescu George-Alin, Gancea Paul Cătălin şi Mincu Costin, în calitate de administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, aceştia au permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu scopul de a evita costuri suplimentare, consecinţa fiind producerea incendiului şi vătămarea corporală a 44 persoane", transmite Parchetul General.
Anchetatorii mai spun că, în calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Niţă a procurat de la o societate din Bulgaria produse pirotehnice denumite "fântână de scenă", neînsoţite de fişe tehnice, care, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, puteau fi utilizate doar în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat.
"Fără efectuarea vreunui instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice, inculpata i-a însărcinat pe pirotehniştii Moise Marian şi Zaharia Viorel să monteze şi să acţioneze elementele pirotehnice într-un spaţiu închis, respectiv incinta Clubului Colectiv, cunoscând faptul că la evenimentul organizat va participa un număr mare de persoane", precizează Parchetul General.
Conform sursei citate, în dosar s-au constituit părţi civile numeroase persoane fizice, dar şi unităţi spitaliceşti şi alte instituţii publice.
Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sector 4.
Cei trei patroni ai clubului au fost trimişi în judecată, în aprilie 2016, în primul dosar "Colectiv", pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti mai sunt judecaţi Daniela Niţă - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
Ulterior, dosarul patronilor a fost reunit cu alte două dosare, în care sunt acuzaţi fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!