Situatie "delicata" pentru Dragnea, inainte de motiunea de cenzura. "Grindeanu si Ponta actioneaza ilegal"
Criza atat la Guvern, cat si in PSD, unde Liviu Dragnea incearca sa mobilizeze suficienti parlamentari pentru a da jos guvernul pe care tot el l-a numit.
Sorin Grindeanu, a dat asigurari ca saptamana viitoare totul se va rezolva. ''Liviu Dragnea incearca sa ne intoarca inainte de 1989'', a spus, joi, Grindeanu in mijlocul unei conferinte in care a facut dezvaluiri despre ''conducatorul iubit'' al PSD, asa cum l-a numit pe liderul social-democratilor.
Cronologia evenimentelor, 16 iunie - LIVE TEXT:
22:20 PSD a emis un comunicat de presa dupa numirea lui Victor Ponta
"Sorin Grindeanu si Victor Ponta nu reprezinta partidul in tentativa de preluare prin forta a puterii executive a statului
PSD condamna categoric tentativa ilegala si neconstitutionala a celor doi fosti membri ai partidului, Sorin Grindeanu si Victor Ponta, de a prelua puterea executiva a statului roman.
In toate aceste actiuni ilegale, cei doi nu reprezinta Partidul Social Democrat si nu au niciun drept sa angajeze numele partidului intr-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice si constitutionale.
Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat sa intreprinda vreuna dintre aceste actiuni ilegale, ceea ce inseamna ca cei doi actioneaza strict in nume propriu, avand intreaga raspundere, de orice natura, pentru faptele lor."
ora 18:40 Victor Ponta a fost numit in functia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial si fiind contrasemnata de secretarul de stat caruia i-au fost delegate atributiile lui Mihai Busuioc.
ora 17.05 Parlamentarii PSD au fost obligati sa isi amane concediile si deplasarile programate pentru saptamana viitoare astfel incat sa fie prezenti la votarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.
Decizia a fost luata la nivelul grupurilor parlamentare din cele doua camere.
ora 16.45 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut discutii cu liderul UDMR Kelemen Hunor pentru sustinerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.
Astfel, PSD a facut "oferte" catre Uniune, care va decide sambata pozitia pe care o va adopta la vot, potrivit unor surse parlamentare, citate de News.ro.
Potrivit surselor citate, PSD a invocat in discutii protocolul parlamentar semnat cu UDMR, care presupune ca cele doua formatiuni isi vor sustine proiectele in Parlament. Dragnea ar fi facut unele "oferte" catre UDMR pentru a sustine motiunea de cenzura, insa nu s-a discutat in acest punct si despre intrarea la guvernare a Uniunii in eventualitatea formarii unui nou Cabinet.
Pana in acest moment, nu s-a luat o decizie oficiala a UDMR, sursele citate precizand ca liderii formatiunii vor discuta posibilitatea sustinerii motiunii de cenzura sambata, in cadrul Consiliului Permanent.
ora 16.20 Doar un parlamentar din cei noua ai PSD Iasi ar vota motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu, au declarat vineri surse din cadrul filialei iesene a PSD, care sustin ca situatia este "delicata”, intrucat majoritatea alesilor social-democratilor de Iasi nu doresc caderea Executivului.Surse din cadrul PSD Iasi au precizat, vineri, pentru News.ro ca deocamdata doar un singur parlamentar din cei noua ai organizatiei, respectiv senatorul Victorel Lupu, s-ar fi exprimat transant in favoarea motiunii de cenzura.
Aceleasi surse au afirmat ca dintre ceilalti opt alesi ai PSD Iasi, unii ezita sa se pronunte, insa "cei mai multi nu vor vota pentru motiune”.
"Situatia este delicata. Doar senatorul Victorel Lupu s-a pronuntat pentru motiune. O buna parte nu vor vota pentru motiune, si aici vorbim despre cei care il sustin pe Mihai Chirica. Au prins locuri pe listele de la parlamentare cu sprijinul lui. Mai este deputatul Nicolae Banicioiu, care, de asemenea, este in tabara Grindeanu”, au precizat surse din cadrul PSD Iasi.
Aceleasi surse au afirmat ca in cadrul sedintei de vineri a Biroului Permanent Judetean PSD Iasi, deputatul Camelia Gavrila ar fi spus ca plecarea guvernului Grindeanu nu este o solutie buna, dupa care ea a lipsit de la reuniunea Comitetului Executiv Judetean al filialei.
Comitetul Executiv Judetean al PSD Iasi a decis, vineri dupa-amiaza, sustinerea motiunii de cenzura pe care PSD o va initia saptamana viitoare impotriva guvernului Grindeanu.
ora 16.00 Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat pentru News.ro ca nu s-a intalnit cu liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, respectiv Calin Popescu Tariceanu, in conditiile in care parlamentarii Partidului Miscarea Populara nu vor sustine
motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, iar social-democratii trebuie sa-si rezolve singuri aceasta "porcarie".„Stiti in ce situatie suntem? astia au facut o mare porcarie in interiorul PSD- si ar vrea sa le-o rezolve opozitia. Sa si-o rezolve singuri”, a conchis Traian Basescu.
ora 15.30 Consiliul Permanent al UDMR se va reuni, sambata, la Cluj, pentru a analiza situatia politica actuala, iar la finalul sedintei concluziile vor fi prezentate de catre Kelemen Hunor.
Liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a declarat vineri, pentru News.ro, ca Uniunea va lua zilele urmatoare o decizie in legatura cu pozitionarea fata de motiunea de cenzura initiata de PSD si ALDE si a precizat ca va avea discutii cu toate fortele politice, inclusiv cu Sorin Grindeanu.
ora 15.00 Sedinta Comitetului Executiv al PSD Iasi, la care se discuta sustinerea motiunii de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu, a fost intrerupt dupa ce in sala si-a facut aparitia primarul Mihai Chirica.
Potrivit News.ro, acesta nu fusese invitat la sedinta, insa a luat cuvantul.
"S-a dus la prezidiu si a inceput sa vorbeasca. Ne-a spus ca nu trebuie sa dam jos Guvernul Grindeanu, iar in acel moment au sarit primarii din judet. S-a creat harmalaie, au fost niste schimburi dure de replici”, a declarat pentru News.ro unul dintre cei prezenti in sala.
De altfel, vociferarile din incapere se puteau auzi pana pe hol.Primarul comunei Ipatele, Costica Pastarnac, a propus chiar excluderea lui Mihai Chirica din partid, insa acest lucru nu a fost luat in discutie in cadrul sedintei PSD Iasi.
"Reuniunea a fost intrerupta, iar unii primari din judet au inceput sa plece, spunand ca nu au venit sa-l asculte pe Chirica. Pana la venirea lui Chirica, s-a votat o rezolutie de sustinere a motiunii de cenzura”, au spus surse social-democrate.
Mihai Chirica este simplu membru al PSD, dupa ce la inceputul anului a fost schimbat din functia de presedinte al organizatiei judetene, in urma criticilor acestuia la adresa liderilor PSD pe tema OUG13.
ora 14.45 Presedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe premierul luxemburghez, Xavier Bettel, caruia i-a spus ca este "foarte binevenit", chiar daca in Romania este o "situatie dificila".
Seful Executivului din Luxemburg i-a spus presedintelui ca este nevoie ca tara noastra sa gaseasca stabilitate "curand".
"Bine ati venit in Romania, la Palatul Cotroceni. Imi face mare placere sa va primesc aici. Ne-am intalnit destul de des la Consiliului European, dar cred ca faptul ca ati decis sa faceti o vizita oficiala in Romania este un semn foarte bun pentru colaborarea noastra bilaterala si, sper, pentru cooperarea europeana. Chiar daca avem o situatie dificila, trebuie sa stiti ca sunteti foarte binevenit", i-a spus presedintele lui Bettel, in timpul discutiilor dintre cele doua delegatii oficiale.
"Cum ati spus, vin in timpul unei situatii dificile, dar sper sa aveti stabilitate, care este foarte importanta pentru vecinii vostri, pentru familia europeana, cat si pentru, cum am spus premierului, pentru investitori. De aceea e foarte important sa gasiti curand stabilite politica in tara voastra. Cum am spus, este o placere sa vin, pentru ca deseori, cand esti intr-o familie, totul este discutat si stim totul. Cred ca intalnirile bilaterale, oportunitatea de a vizita Romania, va adanci legaturile pe care le avem", a afirmat el.
ora 14.00 Prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, a declarat la Sibiu ca imaginea Romaniei ar fi avut de pierdut daca premierul Sorin Grindeanu ar fi demisionat, afirmand ca legislatia romaneasca nu prevede posibilitatea ca ”un sef de partid” sa poata demite premierul si a apreciat ca e ”important ca legea guverneaza in tara”.
El a adaugat ca este ”important” ca premierul Grindeanu a ”tinut cont de lege”.
”Prim-ministrul a tinut cont de lege in acest caz si important este pentru imaginea Romaniei ca legea guverneaza in tara", a mai spus Stanislaw Tillich.
ora 13.50 Organizatiile PSD Bucuresti si Ilfov au adoptat rezolutii de sustinere a deciziilor luate de membrii Comitetului Executiv National, de retragere a sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, de excludere a acestuia din partid si de depunere a unei motiuni de cenzura impotriva propriului guvern.
Potrivit unui comunicat de presa al PSD, „intrunite in sedinta comuna, la convocarea presedintei Gabriela Firea, conducerile organizatiilor Bucuresti si Ilfov ale Partidului Social Democrat au adoptat rezolutii de sustinere a deciziilor luate in cadrul Comitetului Executiv National in 14 respectiv 15 iunie a.c., de retragere a sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu si excluderea acestuia din partid, precum si de a se initia o motiune de cenzura la adresa Guvernului, urmare a refuzului primului-ministru de a demisiona”.
Gabriela Firea a tinut sa precizeze ca hotararile luate de CExN sunt „in deplin acord” cu angajamentele asumate de PSD in urma votului primit la alegerile parlamentare.„Cei 3,2 milioane de romani au votat PSD si programul de guvernare, nu pe Sorin Grindeanu! Avem datoria sa punem in aplicare acest program si nu putem tolera abateri sau intarzieri. in ce priveste problemele Bucurestiului, deloc simple si deloc putine, nu am putut nici macar sa stabilim o intalnire cu primul-ministru, pentru a ne ajuta sa deblocam relatia cu ministerele de resort. Iar aceasta situatie nu este deloc una singulara! Aceasta evaluare la 6 luni, de care se stia de la bun inceput, asumarea erorilor sau neajunsurilor si luarea masurilor necesare sunt dovezi de responsabilitate din partea unui partid care ia guvernarea in serios. Prin urmare, va trebui sa alcatuim cat mai repede posibil un nou guvern, care sa asigure, prin masurile pe care le va implementa, cresterea nivelului de trai al romanilor”, a afirmat primarul Capitalei.
Secretarul regional pentru Bucuresti – Ilfov al PSD, Robert Negoita, a declarat, la randul sau, ca „partidul trebuie sa manifeste exigenta fata de actul de guvernare, atat la nivel national cat si local, si solidaritate in momentul in care se impune luarea unor decizii dureroase, dar absolut necesare”.
ora 13.40 Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, refuza sa sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care este eliberat din functie, iar fara semnatura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere.
Motivul: faptul ca Regia Autonoma ”Monitorul Oficial” se afla in subordinea SGG, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.
Astfel, potrivit surselor citate, seful SGG, Mihai Busuioc, cunoscut ca un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, refuza sa semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, inclusiv revocarea sa din functia de secretar general.
Sursele precizate sustin ca se cauta solutii pentru revocarea lui Busuioc din functie, pentru ca fostul premier Victor Ponta sa poata prelua aceasta functie.
Initial, informatia a fost difuzata de Hotnews, care mai scrie ca Busuioc le-ar fi dat asigurari ministrilor apropiati de Liviu Dragnea, cum ar fi Carmen Dan, ca nu vor fi schimbati din functie deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere.
Ultimul Monitor Oficial publicat joi seara are numarul 448, iar primul de vineri dimineata este 450. in ambele sunt alte decizii ale premierului, contrasemnate de Busuioc.
ora 13.30 Presedintele Klaus Iohannis le-a spus jurnalistilor ca, din punct de vedere institutional, el asteapta rezolvarea crizei politice.
”Din punct de vedere institutional, astept rezolvarea crizei”, le-a spus presedintele jurnalistilor aflati la Palatul Cotroceni pentru primirea premierului luxemburghez.
ora 11.45 Premierul Sorin Grindeanu a postat pe contul personal de pe Facebook un mesaj simplu, format din 2 cuvinte: "#dragneademisia".
ora 11.30 Ministrul de Interne Carmen Dan face declaratii de presa:
”Nu a fost o declaratie de presa cu o tema anuntata, pentru ca in ultimele zile am primit foarte multe mesaje atat de la cetateni, cat si de la angajati MAI. Mi se puneau o serie de intrebari referitoare la niste activitati pe care noi le-am inceput in cadrul ministerului - stadionul Dinamo, activitatea DGPI, proiectul cartii electronice de identitate”.
”Este motivul pentru care am considerat ca e foarte important sa transmit un mesaj de stabilitate”.
”S-a indus ideea ca ministrii nu sunt prezenti la minister. Mai mult, s-a spus ca s-a incercat sau s-a luat legatura cu unii ministri care au fost trimisi la minister. Pe mine nu m-a sunat nimeni. Daca m-ar fi sunat, eu as fi fost la minister”.
”Acesta este un semnal atat pentru opinia publica, cat si pentru colegii mei din minister, care trebuie sa stie ca au ministru si ca lucrurile in acest minister merg imainte, fara sincope”.
"Ministerul de Interne isi face in continuare datoria.
Este un semn atat pentru opinia publica, cat si pentru colegii mei din minister care trebuie sa stie ca au ministru si ca treaba merge fara sincope."
"Nu Sorin Grindeanu a castigat alegerile".
"Nimeni nu i-a dat domnului Grindeanu o foaie si un pix sa-i spuna noteaza cine vor fi ministri. Va asigur ca nu a fost asa."
"Demisiile noastre nu sunt intamplatoare. Noi am vrut sa dam un semnal foarte clar ca nu mai putem continua in aceasta formula."
"Sunt masuri care trebuiau pregatite din 2017 ca sa se implementeze si sa se difinitvez in 2018 si 2019."
"Domnul Grineanu in acest moment este singur. Este un premier al nimanui, legat cu lanturi de functie.
ora 11.10 Liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a declarat pentru News.ro ca Uniunea va lua zilele urmatoare o decizie in legatura cu pozitionarea fata de motiunea de cenzura initiata de PSD si ALDE si a precizat ca va avea discutii cu toate fortele politice, inclusiv cu Sorin Grindeanu.
”UDMR nu are un punct de vedere pana la ora actuala. Nu s-a intrunit forul de conducere, care se va intampla zilele urmatoare. Avem nevoie de un dialog in interiorul UDMR pentru a ne pozitiona si a creiona discutiile care se vor duce saptamana viitoare”, a declarat Attila Korodi.
”Nu are nicio obligatie directa. Colaborarea parlamentara este destul de bine conturata, nu e inclus un element de genul acesta. E nevoie de dialog pentru a intelege tot ce se intampla pe esichierul politic, a intelege si ce se intampla si ce propun cei din actuala coalitie si dupa acest lucru se ia o decizie. Zilele urmatoare, in forul de conducere, probabil vom decide cum vom vota la motiunea de cenzura. Asa cred ca este oportun si statutar”, a precizat liderul deputatilor UDMR.
Attila Korodi a mai spus ca in zilele urmatoare UDMR va avea discutii cu toate fortele politice ”pentru a putea lua decizia cea mai buna”.
”Probabil ca vor fi discutii cu cei din PSD si ALDE pentru ca, in primul rand, avem parafata o colaborare parlamentara cu ei. Dar, pe de alta parte, in situatii de criza, trebuie sa ai dialog cu toate fortele politice. Trebuie sa existe un dialog cu toata lumea pentru a putea lua decizia cea mai buna”, a spus el.
Intrebat daca vor avea dialog inclusiv cu Sorin Grindeanu, Korodi a precizat ca ”dialogul in sine nu presupune nimic altceva decat a afla informatii, a intelege diferite parti ce propun pentru viitor”.
In ceea ce priveste o posibila intrare la guvernare a UDMR alaturi de PSD si ALDE dupa eventuala demitere a lui Sorin Grindeanu, asa cum a lasat sa se inteleaga Calin Popescu Tariceanu, Korodi a spus ca acest lucru va fi discutat in interiorul Uniunii dupa lamurirea situatiei cu motiunea de cenzura.
ora 11.05 Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, a scris pe Facebook ca guvernarea Romaniei a fost confiscata „de un individ” despre care se intreaba daca mai este „chiar lucid in ceea ce face”, fiind „halucinant” ceea ce se intampla in Romania, doar pentru ca „un anume Sorin Grindeanu, care se crede Robin Hood” a ocupat Palatul Victoria pentru a-si face propriul guvern.
„De doua zile guvernarea Romaniei, stat membru al Uniunii Europene, a fost confiscata de un individ despre care incep sa ma intreb tot mai mult daca mai este chiar lucid in ceea ce face. Cum e asa sa mergi si sa te baricadezi de unul singur la Palatul Victoria si sa te joci de-a primul ministru, cand nimeni si nimic nu te legitimeaza sa mai ai aceasta demnitate, cand toti ceilalti au demisionat si, practic, guvernul Grindeanu nu mai exista? Cum sa intorci o tara cu fundul in sus doar pentru ca ai impresia ca ai venit de acasa cu fotoliul de premier?”, a precizat Mihai Fifor.Social-democratul a mai spus ca, „in vreme ce domnul acesta isi face numarul, o tara intreaga se involbureaza si se segmenteaza din nou cu patima, cand abia parea ca ne calmasem si ne apucasem de treaba”.
El a aratat ca legea este clara in Romania, iar ea trebuie respectata, chiar daca te numesti Sorin Grindeanu.
„In vremea asta, toata lumea a intrat in aceasta comedie a absurdului: media, parlament, cetateni. Oameni buni, legea e clara in Romania. si ea trebuie respectata chiar si daca te numesti Sorin Grindeanu. Asa cum trebuie respectate regulile democratiei. Daca nu intelegi asta, nu cred ca poti fi nici macar cetatean al unei tari europene, daramite premier”, a conchis Mihai Fifor.
ora 10.00 Mai multe organizatii neguvernamentale din judetele Timis si Caras-Severin i-au trimis o scrisoare de sustinere premierului Sorin Grindeanu, in care arata ca este necesara continuitatea pentru functionarea statului.
”Urmare a sedintei ONG-urilor din Banat, care a avut loc joi, la Timisoara, cu privire la evenimentele petrecute pe scena politica actuala, noi, parte a societatii civile din Banat, am hotarat sa fim alaturi de dumneavoastra, domnule prim-ministru, in spiritul legalitatii si continuitatii necesare pentru functionarea statului”, se arata in textul scrisorii.
Docmentul este semnat de noua organizatii neguvernamentale din judetele Caras-Severin si Timis.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: guvern, PSD, premier, criza, sorin grindeanu, scandal, Liviu Dragnea,
Dată publicare:
16-06-2017 10:55