PSD a prezentat în Parlament moțiunea ”Guvernul PNL- de la pandemie la pande-mită generalizată”
Parlamentarii opoziției au citit in plen reunit textul moțiunii de cenzura. "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită" este titlul documentului prin care PSD ar vrea sa dea jos Cabinetul Orban.
CITIȚI AICI textul complet al moțiunii de cenzură ”Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Moţiunea a fost citită, timp de 50 de minute, de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, în prezenţa a 173 de parlamentari.
"Prezenta moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban 2 reprezintă soluţia raţională, logică şi politică pentru a opri prăbuşirea României într-o criză economică şi socială profundă, cu efecte negative incalculabile asupra populaţiei. 'Pas cu pas', Guvernul Orban 2 a eşuat lamentabil în gestionarea pandemiei şi a economiei. România merge într-o direcţie profund greşită. În fiecare zi cu acest guvern în funcţie, ţara se îndreaptă cu paşi repezi spre recesiune, austeritate şi spre sărăcirea severă a populaţiei", se arată în moţiune.
Potrivit documentului, reprezentanţii Guvernului "şi-au pierdut iremediabil credibilitatea" prin modul în care au gestionat pandemia.
"Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor, pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!", se precizează în moţiune, potrivit Agerpres.
În opinia semnatarilor moţiunii, "Guvernul Orban a încercat să controleze pandemia "într-un mod arogant, folosind aproape exclusiv mijloacele coercitive, miliţieneşti: ameninţări, carantină forţată, amenzi uriaşe, interdicţii dure, restricţii nemăsurate şi exprimări răstite, jignitoare la adresa populaţiei".
În documentul semnat de parlamentarii PSD mai precizează că "Guvernul Orban 2 a fost "incapabil" să pună la punct o legislaţie coerentă pentru combaterea pandemiei.
"Scopul principal al reglementărilor făcute de guvernanţi în pandemie a fost de a-şi crea un cadrul legal care să le permită să fure din banii publici şi să îşi pună pilele, rudele şi politrucii în funcţiile publice, inclusiv la conducerea spitalelor. Parlamentul a împiedicat acest lucru!", adaugă social-democraţii.
Aceştia susţin că "şpaga şi corupţia au ajuns până în Cancelaria premierului (...) Invocând siguranţa sănătăţii publice, cei din Guvern au tranzacţionat vieţile cetăţenilor cu şpăgi şi plăţi ilegale de milioane şi milioane de euro, din bugetul statului".
Parlamentarii PSD mai acuză Guvernul Orban de "dezastru economic şi fiscal-bugetar cu deficite uriaşe, în care singura competiţie este între găurile trimestriale", precum şi de instaurarea "haosului" în educaţie.
Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".
PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.
Nu în ultimul rând, social-democraţii apreciază că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD".
Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici", arătând că "o naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască, la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie".
"O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta mască în spaţii închise!", se mai arată în moţiune.
Birourile permanente reunite au decis luni ca moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi, să fie citită joi, 20 august.
Ce se poate întâmpla
Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie.
Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).