PSD face primul pas pentru demiterea Guvernului Orban. Ce scrie în moțiunea de cenzură
Social democrații fac primul pas pentru schimbarea guvernului PNL și depun, luni seara, moțiunea de cenzură. Ludovic Orban a afirmat că în ultimii 30 de ani nicio moţiune de cenzură nu a fost depusă în timpul vacanţei parlamentare.
Liderii PSD au anunțat că ar dori un nou Guvern, de uniune națională, de această dată, care să fie în funcție până la alegerile parlamentare.
Documentul va fi citit în Parlament joi la ora 12:00
CITIȚI aici textul integral al moțiunii!
Astfel, este posibil ca votul moțiunii de cenzură să fie dat în plenul celor două Camere ale Parlamentului undeva în perioada 25-27 august.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că formaţiunea pe care o conduce are o propunere de premier în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi adoptată de Parlament.
”Mergem cu o propunere de prim-ministru, sperăm să fie susţinută de toate forţele politice care vor vota moţiunea de cenzură şi cu un program de guvernare pe termen mediu. Decizia constituţională aparţine preşedintelui, pe cine va desemna preşedintele să constituie un nou guvern, în cazul în care va trece moţiunea de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, la TVR 1, luni seara.
Ciolacu a explicat că este vorba de un fost membru PSD.
”Avem mai multe nume de prim ministru, unul este mai conturat. Nu mai este membru PSD, a fost membru al Partidului Social Democrat, are un istoric în cadrul Partidului Social Democrat. Nu este domnul Dâncu persoana respectivă şi nici Sorin Grindeanu”, a precizat Ciolacu.
Întrebat dacă este vorba de George Maior, Ciolacu a exclus această variantă.
Eugen Teodorovici - singurul parlamentar al PSD care nu a semnat moţiunea de cenzură
Senatorul Eugen Teodorovici este singurul parlamentar al Partidului Social Democrat care nu a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, a precizat, luni, liderul interimar al formaţiunii, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor.
"Din câte ştiu eu, domnul Teodorovici candidează şi la Congres, înseamnă că e membru PSD. (...) Nu a semnat (moţiunea - n.r.). Este singurul parlamentar al Partidului Social Democrat care nu a semnat moţiunea de cenzură", a declarat Ciolacu la Parlament.
Întrebat cum vede această decizie, el a spus: "Dacă îmi mai permiteţi o glumă: la Radio Erevan - Cică Ceauşescu a fost ilegalist? Nu, semiilegalist. Adică cum? Adică se pitea, dar nu îl căuta nimeni".
Despre momentul depunerii moţiunii de cenzură în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului, Ciolacu a arătat că nu mai putea aştepta, pentru că "Guvernul trebuie să plece cât mai repede".
"Nu a fost nicio situaţie. (...) Nu (mai putea aştepta - n.r.). La cum arată în acest moment România şi la cum se gestionează pandemia şi după raportul Curţii de Conturi, eu cred că acest guvern trebuie să plece cât mai repede. Ca să nu spun deîndată. (...) Nu facem politică pentru a câştiga voturi, cum îşi fac calculele domnii de la PNL. Facem politică cum este bine pentru români şi cred că, în acest moment, cel mai bine pentru români este ca acest guvern să plece", a afirmat liderul PSD.
Prima moțiune de cenzură depusă în timpul vacanței parlamentare
Este pentru prima dată când o moțiune de cenzură este depusă în timpul vacanței parlamentare. Guvernul Orban este criticat pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19, dar și pentru felul în care a cheltuit banii pentru combaterea epidemiei. Mai mult, Executivul este acuzat că ar fi pus economia pe butuci și ar fi determinat creșterea ratei șomajului.
Întrebat despre această moțiune de cenzură, Orban a declarat că este deschis la negocieri, precizând totodată că documentul este ”pur politicianist”, pe care social-democrații îl dau nu întâmplător, fix înainte de congresul PSD, în care Ciolacu ar trebui să fie ales președinte cu drepturi depline.
PSD are șanse mari să dea jos Guvernul Orban
Moțiunea de cenzură are șanse mari să fie adoptată în Parlament, în condițiile în care social-democrații au 214 senatori și deputați. Iar dacă obține sprijinul celor de la Pro România, care au 23 de parlamentari, vor avea în total 237 de voturi - față de 233 minimul necesar pentru adoptarea moțiunii.
Dacă Guvernul Orban va fi demis, Ciolacu a anunțat că PSD are pregătită o propunere de premier, însă nu a vrut să spune despre cine este vorba. Potrivit unor surse politice, ar fi vorba despre un tehnocrat. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai numi un premier din partea PSD-ului, nici măcar un tehnocrat.
Așadar, dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Orban va rămâne interimar 45 de zile, urmând să se ocupe de organizarea alegerilor parlamentare, dar fără să mai poată să adopte ordonanțe de urgență.
Ce scrie în moțiunea de cenzură "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată"
Reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus, se arată în textul moţiunii de cenzură a PSD cu titlul "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată".
Documentul dedică un capitol "Chermezelor PNL în vreme de pandemie", în care arată că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".
"Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe are l-au forţat să respecte reguli şi restricţii pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!", se arată în textul moţiunii, citat de Agerpres.
De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că "o naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască, la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie".
"O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta mască în spaţii închise! O naţiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareş Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, şueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiţi fără măşti în salonul unui alt restaurant de la Iaşi. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o ruşine naţională! Sunt o sfidare la adresa cetăţenilor obişnuiţi care au fost obligaţi să stea în casă izolaţi!", adaugă moţiunea, care urmează să fie depusă în cursul zilei de luni la Parlament.
Un alt capitol al documentului se referă la "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români", semnatarii moţiunii apreciind că "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".
"La început au fost contradicţiile dintre Ordonanţele militare din starea de urgenţă. Ceea ce se reglementa într-o ordonanţă se anula în ordonanţa următoare, pentru ca apoi, peste încă două sau trei ordonanţe, să se revină la reglementarea iniţială. Românii nu mai puteau ţine pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiţi în autobuze, în aeroporturi şi în avioane. Pentru Iohannis şi Orban a contat doar câştigarea bunăvoinţei de la Înaltele Porţi ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forţa de muncă ieftină din România. A urmat apoi lunga serie de contradicţii între relaxările şi restricţiile reglementate alandala de către Guvernul Orban", a detaliat documentul, potrivit unor surse oficiale.
Potrivit moţiunii PSD, "a fost greu de înţeles pentru români de ce nu puteau circula în spaţiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spaţii închise în supermarketuri", şi totodată "este greu de înţeles pentru români de ce poţi merge la plajă cu soţul din certificatul de căsătorie, dar nu poţi merge cu propriul copil pe care îl creşti în parteneriat civil".
"Este greu pentru orice cetăţean să înţeleagă de ce, în viziunea Guvernului, este periculos să mergi la teatru, dar eşti în siguranţă când mergi la cazino sau când joci păcănele. Este greu de înţeles pentru cetăţeni de ce în localităţile sub cod roşu este riscant pentru elevi să meargă la şcoală, dar este sigur să se organizeze alegeri în aceleaşi săli de clasă!", adaugă moţiunea.
Un alt capitol din document se referă la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei".
"Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanţi sub paravanul pandemiei. Raportul Curţii de Conturi, pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca şi cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător! În timp ce le spuneau românilor să stea în casă în starea de urgenţă, cei din guvern prăduiau fără nicio jenă bugetul statului, cu măşti neconforme, cumpărate pe şpăgi uriaşe, la suprapreţ, cu plăţi ilegale pentru produse şi servicii nelivrate, cu achiziţii frauduloase prin care s-a drenat banul public către firmele clientelare de partid şi către sediile de campanie ale PNL", arată documentul.
Acesta adaugă că, în prezent, DNA investighează achiziţii publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro.
"Hoţia începe să iasă la suprafaţă din aproape toate achiziţiile făcute de Guvern în această perioadă. Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată! Corupţia şi spaga au ajuns până în Cancelaria Premierului. Printre cei care au dat şpăgi de sute milioane de euro se află şi omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuţii cu acea persoană în timpul pandemiei", susţine documentul.
Potrivit acestuia, "invocând siguranţa sănătăţii publice, cei din guvern au tranzacţionat vieţile cetăţenilor cu şpăgi şi plăţi ilegale de milioane şi milioane de euro, din bugetul statului".
"Au cumpărat ventilatoare pentru salvarea vieţii pacienţilor la preţuri de 3-4 ori mai mari. Au cumpărat izolete la preţul unui automobil - 17.000 euro bucata! Au cumpărat cu bani publici, de la firmele lor de casă, combinezoane şi echipamente pentru medici cu preţuri de 10 ori mai mari. Şi fără pic de ruşine faţă de temerile românilor în faţa pandemiei au făcut achiziţii de măşti de protecţie la preţuri de 100 de ori mai mari. Aşa s-a distrus iremediabil încrederea românilor în ceea ce spune Guvernul despre pandemie! Nimeni nu mai ştie care este realitatea! Nimeni nu mai ştie dacă o măsură este impusă pentru a combate pandemia sau mai degrabă pentru a umple buzunarele partidului guvernamental înainte de alegeri! Iar, peste toate acestea, constatăm că cele 100 de milioane de măşti nu au ajuns nici până azi la persoanele cu venituri mici, aşa cum prevede legea. Preţul celor 100 de milioane de măşti nelivrate încă s-a înjumătăţit de la momentul semnării contractului", detaliază documentul.
Social-democraţi amintesc în moţiune că "au trecut deja două luni de stare de alertă în care românii cu venituri mici au fost amendaţi că nu şi-au permis să poarte masca de protecţie în spaţiile închise", în timp ce "Protecţia Consumatorului a arătat că 90% din măştile de protecţie importate în guvernarea Orban sunt neconforme şi pun sănătatea oamenilor în pericol".
"În loc să asigure protecţia cetăţenilor în faţa pandemiei, măştile Guvernului Orban devin factor de risc de infectare pentru populaţie, adaugă semnatarii moţiunii.
Potrivit acestora, "cu "Fantasticul Cîţu" România se împrumută cu 1.000 de euro de secundă".
"Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul şi viitorul ţării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenţei fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanţelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020. Guvernul nu a dublat alocaţiile copiilor, dar le-a împovărat viitorul cu de 15 ori mai mult suma necesară creşterii alocaţiilor. Dar nu e vorba doar de împovărarea generaţiilor viitoare. E vorba şi de împovărarea bătrânilor din prezent. Cheltuielile suplimentare cu dobânzile pentru împrumuturile fantastice ale ministrului Cîţu, de peste 770 de milioane de lei, ar fi fost suficiente pentru majorarea pensiei minime cu 10% de la 1 ianuarie 2020, aşa cum era prevăzut în programul de guvernare al PSD. Românii plătesc acest preţ al incompetenţei PNL, pentru că, pentru cineva nepriceput în economie, e mult mai simplu să te împrumuţi, decât să dezvolţi economia şi să creşti astfel veniturile la bugetul de stat", spun social-democraţii în document.
Nu în ultimul rând, PSD arată că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD".
"Unde s-au dus banii împrumutaţi de Guvernul Orban? Pentru ce plătim acest cost uriaş? Nu se vede nimic în economie! Dimpotrivă, economia se prăbuşeşte, în procente cu două cifre. Nu se vede nimic în nivelul de trai al populaţiei. Dimpotrivă, puterea de cumpărare scade de la o zi la alta, în ritm accelerat. Creşterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reuşit să o acumuleze, sunt anulate de prăbuşirea puterii de cumpărare a populaţiei în scurta guvernare PNL", susţine moţiunea.
Documentul mai arată că "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".
"Salariul mediu net a scăzut cu 161 de lei (4,8%) faţă de decembrie 2019, în timp ce inflaţia este la nivelul de 2,58%. Deci o scădere cu 7,38% a puterii de cumpărare reale în doar 5 luni din anul 2020. Luna mai 2020 a fost a doua lună de scădere a puterii de cumpărare a câştigului salarial mediu, conform INS, ceea ce indică, practic, intrarea în recesiune a nivelului de trai! Ministrul Finanţelor se laudă cu o inflaţie sub 3%. Nu are însă niciun merit pentru asta, pentru că totul se datorează scăderii preţurilor internaţionale la carburanţi şi la energie în contextul pandemiei. Dar pensionarii şi cei cu venituri mici nu îşi permit să circule cu automobilul pentru a se bucura de scăderea preţului la carburanţi. Pentru ei e dureroasă creşterea preţurilor la alimentele de strictă necesitate. Pentru ei contează creşterea preţurilor cu 25% la fructe şi legume. O creştere care nu e acoperită nici de majorarea de doar 14% a pensiilor sau de 20% a alocaţiilor. Scăderea accelerată a puterii de cumpărare a populaţiei adânceşte inechitatea socială, prăpastia dintre cei care au mai mult decât au nevoie şi cei care abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta şi conduce la falimentul ofertei interne", se mai arată în moţiunea PSD.
Orban: În ultimii 30 de ani nicio moţiune de cenzură nu a fost depusă în timpul vacanţei parlamentare
Premierul Ludovic Orban a susţinut că este "absurd" momentul ales pentru acest demers, subliniind că în ultimii 30 de ani nicio moţiune de cenzură nu a fost depusă în timpul vacanţei parlamentare.
"Şi aici pare că şi-au pierdut complet busola. Nu mai sunt în stare să citească Constituţia. Nu se poate depune, din punctul meu de vedere... Nu poţi să depui o moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Facem o analiză în această privinţă. Este de gâgă faptul că moţiunile de cenzură se depun în sesiune parlamentară, nu în vacanţă parlamentară. Probabil au vrut să depună înainte de Congres moţiunea... Nu pot să înţeleg care este motivul. Oricum, toate procedurile legate de moţiune trebuie să se deruleze, că anunţă ei moţiunea e treaba lor, dar procedurile parlamentare de derulare a moţiunii, dacă se ţine cont de Constituţie, de reglementările legale, trebuie să se desfăşoare în sesiunea parlamentară care începe în septembrie", a explicat Orban.
În opinia sa, PSD ar fi interesat să se afle la putere în perioada organizării alegerilor locale, ca "să fure la vot şi să folosească toate instituţiile statului" pentru a îşi maximiza scorul.
"Să pună mâna pe putere ca să organizeze ei alegerile locale şi parlamentare, asta este în capul lor. Să fure la vot şi să folosească toate instituţiile statului pentru a îşi maximiza scorul electoral. Asta e în capul PSD. Ceea ce nu înţeleg ei este că, până la urmă, românii sunt cei care hotărăsc. Românii vor hotărî cine conduce administraţia locală în fiecare localitate şi cine va conduce România în următorii patru ani de zile", a afirmat Ludovic Orban.
Potrivit prim-ministrului, moţiunea de cenzură reprezintă "o aventură politicianistă care nu are în spate niciun fel de obiectiv pentru România" şi care riscă să "arunce în aer" ţara într-un moment în care este necesar un Guvern cu puteri depline.
"Gândiţi-vă că Guvernul pe care îl conduc trebuie să implementeze toate măsurile din programul de relansare economică şi investiţii. Guvernul pe care îl conduc pregăteşte toate documentele pentru absorbţia celor 80 de miliarde de euro care vor fi alocaţi României începând cu 1 ianuarie 2021. (...) Acest Guvern se luptă cu toate armele împotriva răspândirii virusului şi se vede că de când Guvernul are din nou la dispoziţie instrumentele legale, pe care le au toate celelalte ţări europene, există o tendinţă de oprire a numărului de infectări, chiar există un uşor trend descendent în ultimele patru zile. România are nevoie de Guvern. Să depui acum o moţiune de cenzură, cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, când românii vor fi cei care decid cine să conducă România în perioada următoare, este un act iresponsabil şi este împotriva interesului României", a spus el.
Discuții cu toate partidele pentru susținerea moțiunii
Liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că există discuţii cu toate partidele politice reprezentate în Parlament pentru susţinerea moţiunii de cenzură.
"Cred că, după citirea ei, nu vor mai exista forţe politice responsabile care să nu voteze moţiunea. Am cumulat tot - haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze şi fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocaţiile, pensiile şi, mai nou, salariile profesorilor, ţinerea spitalelor închise, scăderea nivelului de trai şi furtul din banii românilor confirmat de raportul Curţii de Conturi", a spus recent liderul interimar al PSD, potrivit Agerpres.
Marcel Ciolacu a reiterat că "acest guvern trebuie să plece de îndată" şi, după adoptarea moţiunii de cenzură, PSD va merge la preşedintele României cu o propunere de prim-ministru.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, ludovic orban, motiune, Parlament,
Dată publicare:
17-08-2020 07:08