Mitingul PSD la Iaşi. Dragnea, atac la președinte: Iohannis a îndemnat oamenii spre ură și dezbinare

×
Codul embed a fost copiat

La mitingul PSD de la Iaşi participă aproximativ 10.000 de persoane. Câteva sute de oameni protestează lângă gardurile montate în Piața Unirii, unde are loc mitingul, împotriva social-democraților.

 

Miting PSD la Iași

 

 

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea, nervos că se vor organiza contramanifestații la Iași: ”Dacă așa vor să joace..”
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

 

 

UPDATE 19:20 Reprezentanţii ISU Iaşi informează că la mitingul organizat de PSD în Piaţa Unirii din Iaşi 15 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, cinci dintre acestea fiind transportate la spital.

Şeful ISU Iaşi, colonelul Viorel Molocea, a declarat că persoanele care au fost transportate la spital se aflau în stare de sevraj, etilism sau au făcut criză de epilepsie. De asemenea, personalul medical al SMURD şi Ambulanţei au acordat îngrijiri medicale unor persoane cărora li s-a făcut rău din cauza slabei alimentaţii.

Potrivit sursei citate, o altă persoană a suferit un atac de panică.

Manifestarea, care s-a dorit a fi o celebrare a Zilei Europei de membrii PSD şi conducerea centrală a partidului, nu a fost lipsită de incidente, însă niciunul dintre acestea nu a fost grav. Imediat după discursul liderului PSD, Liviu Dragnea, susţinătorii PSD au început să părăsească Piaţa Unirii.

Jandarmii au fost nevoiţi să pună două rânduri de garduri între participanţii la mitingul PSD din Piaţa Unirii şi protestatari, distanţa dintre aceştia fiind de aproximativ 100 de metri. Grupurile de susţinători au fost huiduite de contramanifestanţi când intrau în Piaţa Unirii, la un moment dat aceştia fluturând bancnote de 1 leu în timp ce le strigau "ruşine să vă fie".

Timp de peste patru ore cât s-a desfăşurat mitingul social-democraţilor, protestatarii au huiduit şi au scandat lozinci împotriva lui Liviu Dragnea şi PSD. Din rândurile acestora au fost aruncate câteva petarde.

După ce susţinătorii PSD au plecat spre mijloacele de transport cu care au ajuns la Iaşi, Piaţa Unirii a rămas plină de gunoaie, pancarde şi steaguri. Imediat după plecarea social-democraţilor, piaţa a fost ocupată de contramanifestanţi. Prin zgomotul asurzitor de vuvuzele, aceştia au scandat iar lozinci antiguvernamentale, împotriva PSD şi liderului acestuia. După aproximativ o jumătate de oră aceştia au plecat în marş spre Palatul Culturii, un alt simbol al Iaşiului. 

UPDATE 17:55 Mitingul de la Iași continuă cu un program artistic.

UPDATE 17:30  Liviu Dragnea a urcat pe scenă.

Sinteza declarațiilor făcute de Liviu Dragnea

- Văd că suntem mulți, mai mulți decât și-au închipuit unii că putem fii.

- Am vorbit despre patriotism pentru că este nevoie. Avem nevoie de ce am pierdut în timpul regimurilor Băsescu și Iohannis. Băsescu și Iohannis au îndemnat oamenii spre ură și dezbinare.

- Românii nu sunt de 2 feluri: buni și răi, cum spune Iohannis.

- Românii sunt toți egali, avem aceleași drepturi, dreptul la un viitor comun.

- Trebuie să i-o spunem clar lui Iohannis, patria înseamnă pace, nu dezbinare.

- Creștem salariile medicilor și aducem medicii în țară.

- Ducem la sate apă, canalizare, asfaltăm drumurile rurale, construim autostrăzile care nu s-au construit până acum.

- Românii sunt suverani. Avem toți aceleași drepturi.

- Iohannis vrea să ne dezbine, trebuie să-i spunem că patria înseamnă pace, nu război, să-l învățăm ce înseamnă patriotismul.

- Noi, din PSD, știm cât de importantă e pacea, mereu am guvernat în spiritul ei.

- Suntem cel mai mare partid din România, de aceea uniii derbedei umblă pe lângă scenă, sunt bine plătiți.

- Românii apreciază mai mult ce facem noi decât ce face opoziția.

- Noi guvernăm pentru români, creștem salariile, pensiile, aducem acasă medicii plecați, redăm demnitatea profesorilor, construim autostrăzile.

- Acești oameni fără Dumnezeu nu știu decât să urască și să dezbine

 - Acordăm sprijin marilor investitori.

- Investim în agricultură și obținem producții record. Vrem să mâncăm românește și trebuie să votăm românește. 

- Iohannis și cei care latră pentru el au uitat că avem obligația să guvernăm dată de popor și Constituție.

- Blochează România în numele unor interese străine, înseamnă că țara e trădată.

- Azi e ziua Europei și o cinstim aici la Iași.

- Europa ne-a ajutat, ne-a deprins cu civilizația și îi suntem îndatorați, dar e bine să plătim datori corect. Nu vreau să plătim datoria cu contracte, cedare de suveranitate.

- Nu vreau să permitem unora din România să angajeze România pe traiectoria unei colonii care s-a predat cu toate bogățiile. 

- Noi vom trimite în Parlamentul European români patrioți.

- Oameni care știu, înțeleg să lupte pentru țara lor. Prea mulți trimiși de dreapta și de alte instituții

- Lista noastră pentru Bruxelles sunt oameni deciși, tineri, curajoși, care-și vor apăra țara.

- Atacurile securiștilor, PNL-iștilor, USR-iștilor se vor lovi de piepturi tari.

- O sinistră operațiune de exterminare politică. PSD le-a stat în gât. 

- Au încercat să ne aresteze, să ne intimideze. Nu am de gând să renunț, să dau înapoi. Mergem până la capăt cu aceste victorii.

- Suntem un partid prea mare pentru planurile lor cu această țară. Câtă vreme noi suntem mari, îi încurcăm.

- Noi suntem cei care punem țara în ordine, guvernăm pentru români, aducem bani în buzunarele românilor. Câta vreme avem succes în guvernare, ei nu au șanse să ne bată democratic, de aceea se folosesc de procurori, servicii și campanii mizerabile în presă.

- Ce rămâne la capătul acestui război pornit de ei? PSD care face, Iohannis care stă.

- PSD mărește pensii și salarii, Iohannis care îi insultă pe români și provoacă conflicte de stradă, vrea cu orice preț război

- Vreau să fiți mândri de ce am realizat în aceșțti doi ani la guvernare. Am demonstrat că știm, că putem și că vrem.

- Vă chem pe 26 mai la vot, să apărăm pensiile, banii din buzunarele românilor, dezvoltarea și viitorul nostru în Europa. Vă mulțumesc și Doamne ajută!

UPDATE 17:15 Rovana Plumb a urcat pe scenă: ”Asta este forța PSD... Asigurăm un trai mai bun pentru fiecare român. vem cel mai bun program de guvernare. Avem un om care iubește țara - Liviu Dragnea. PNL și USR vor să desființeze salariul minim...noi vom crește salariile”, a spus Rovana Plumb.

UPDATE 17:10 Pe scena de la Iași au urcat candidații PSD la alegerile europarlamentare. A luat cuvântul Dragoș Benea, unul din candidații PSD la europarlamentare.

UPDATE 16:50 Liviu Dragnea face baie de mulțime la Iași. În drum spre scena instalată în Piața Unirii, președintele PSD a intrat în mulțime și a dat mâna cu manifestanții.

UPDATE 16:30 Mitingul de la Iași a început cu un program artistic.

UPDATE 16:20 Piaţa Unirii din Iaşi a fost delimitată cu garduri metalice, iar protestatarii s-au adunat pe două laturi ale pieţei. La un moment dat, unii dintre ei au încercat să rupă gardurile, dar au fost calmaţi de forţele de ordine, fără incidente.

UPDATE 16:10 Potrivit Ziarul de Iași, sunt câteva mii de protestatari, împărtiţi în trei zone principale: Cuza Voda, Esplanada Unirea şi Ştefan cel Mare- Cinema Victoria. Protestatarii au blocat accesul social-democratilor în unele puncte. 

UPDATE 16:00 Aceeaşi piesă muzicală s-a derulat mai bine de o oră în boxele din Piaţa Unirii, fiind acoperite astfel scandările protestatarilor care înconjoară scuarul, relatează Ziarul de Iași

 

UPDATE 15:20: Participanţii care vin la mitingul organizat de PSD în Piaţa Unirii din Iaşi sunt aşteptaţi cu huiduieli de câteva sute de contramanifestanţi care se află în spatele gardurilor de protecţie amplasate în zonă.

Contramanifestanţii aşteaptă la fiecare dintre intrările în Piaţa Unirii, aflându-se în spatele gardurilor de protecţie instalate de forţele de ordine, şi huiduie grupurile de persoane aduse de filialele PSD din alte judeţe.

"Huoooo", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Hoţii!, Hoţii!", strigă contramanifestanţii care se află în proximitatea Pieţii Unirii. Din când în când, în zgomotul vuvuzelelor se aud scandări împotriva PSD şi liderului acestuia, Liviu Dragnea - "Dragnea la închisoare, nu la guvernare", PSD, ciuma roşie".

La intrarea în Piaţa Unirii, unui bărbat care se afla în delegaţia de la Bacău i s-a făcut rău. El a fost transportat cu targa la una din ambulanţele aflate în apropiere, pentru a primi îngrijiri medicale.

 

PSD anunţă prezenţa a zeci de mii de persoane

 

Evenimentul are loc în Piaţa Unirii din municipiu, întreaga zonă centrală a oraşului urmând a fi blocată. Se estimează că în Iaşi vor veni câteva sute de autocare din toate judeţele Moldovei.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate proteste anti-Dragnea, concomitent cu evenimentul PSD din Piaţa Unirii. Până miercuri după-amiază, peste 9.000 de persoane au anunţat că vor veni în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva liderului PSD, informează News.ro.

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că PSD ar trebui să renunţe la mitingul regional de joi, după ce Dragnea a fost huiduit pe 20 aprilie când a venit la Iaşi la conferinţa judeţeană PSD.

„Solicit ferm conducerii centrale a PSD, conducerii locale a PSD să renunţe la acest miting organizat la Iaşi, într-o zi lucrătoare, când un oraş întreg va fi paralizat, la care se adaugă fondul unei iritări profunde a celor de aici. Există o iritare evidentă în oraş şi sunt elemente care să ducă la escaladarea situaţiei. Nu există nicio altă miză a PSD decât sfidarea ieşenilor şi răzbunarea pentru ce s-a întâmplat la Iaşi pe 20 aprilie, când dictatorul de carton al României a fugit cu duba cu geamuri fumurii şi sonorul muzical dat la maxim să nu se audă huiduielile”, a precizat liderul filialei municipale PNL Iaşi, Marius Bodea.

La rândul său, şeful filialei judeţene PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, a spus că PNL nu este implicat în organizarea protestelor anti-Dragnea de joi şi că liberalii nu participă sub nicio formă la evenimentul PSD.

 

Mai multe asociaţii civice cer PSD să renunţe la mitingul de la Iaşi

Asociaţiile civice „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi „Împreună pentru A8” i-au cerut marţi lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă, să renunţe la mitingul PSD din 9 mai de la Iaşi, motivând că organizarea unei acţiuni de partid de Ziua Europei aduce deservicii imaginii oraşului.

Cele două asociaţii civice subliniază că, pe 9 mai, la Sibiu are loc un eveniment european major la care vor participa lideri din toate cele 27 de state membre ale UE, astfel că organizarea unui mare miting PSD la Iaşi este inoportună.

 

Reacţia primarului din Iaşi, Mihai Chirica

 

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat miercuri, referindu-se la mitingul social-democraţilor de la Iaşi de joi, că PSD este ca „un căţel în călduri” care vrea să-şi marcheze teritoriile pe care le-a pierdut, dar că nu va permite ca Iaşiul să devină pe 9 mai Bucureştiul din 10 august.

Totodată, edilul ieşean a spus că întreg centrul Iaşiului va fi „ultrasupravegheat” video şi că „Iaşiul nu va deveni pe 9 mai Bucureştiul din 10 august”.

„Avem câteva informaţii, mai mult sau mai puţin verificate în momentul de faţă, dar vor fi verificate pe parcurs şi eu aş vrea să aduc la cunoştinţă faptul că Iaşiul pe 9 Mai nu va deveni Bucureştiul din 10 August, din mai multe considerente. Nu vom mai sta cu mâinile încrucişate să vedem cum nişte bande de descreieraţi intră în mulţime şi tulbură ordinea. Astea sunt mişcări de tip bolşevic, le-am mai reţinut şi eu de prin perioada interbelică cum manifestările făcute de bolşevici se contramanifestau din interior, vrând să-şi creeze tulburări ca şi cum adversarul nu-i lasă. Nu, noi nu-i vom provoca cu nimic. Dacă vor să se bată între ei, pot să o facă, dar în afara Iaşiului”, a spus primarul Mihai Chirica.

El a adăugat că întreg centrul oraşului, unde joi este programat mitingul PSD, „va fi ultrasupravegheat video, iar toată înregistrarea va fi la Primăria Iaşi, aviz celor care au nevoie de aceste înregistrări”. „Sigur, nu e o formă de ameninţare, nu rămâne nimeni nepedepsit care vrea să facă dezordine. Înţeleg că PSDragnea este ca un căţel în călduri acum, care vrea să-şi marcheze teritoriile pe care le-a pierdut, dar nu va rămâne aşa, nu va putea marca nimic aici”, a spus primarul Iaşiului.

Mihai Chirica a mai afirmat că nu-i poate cere lui Dragnea să lanseze cărţi la Iaşi, însă „decenţă îi putem cere”.

„Nu poţi ameninţa cu contramanifestaţii, cum face Dragnea. Să spui că avem şi noi activişti nervoşi care vin şi vor face o contramanifestaţie sâmbătă (când este programat la Iaşi un miting PNL - n.r.), după modelul mineriadelor din anii 1990, mi se pare mai mult decât o provocare. Este un atac împotriva legii şi o încercare de a stârni”, a declarat Mihai Chirica.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a avertizat, marţi, pe liberali că i-ar putea lăsa pe oamenii din partidul său, „care sunt foarte nervoşi” să facă o contramanifestaţie în ziua mitingului PNL de la Iaşi, la care este invitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Primarul Iaşiului: Mitingul PSD de pe 9 mai este o formă de a rupe această ţară în două
Primarul Iaşiului: Mitingul PSD de pe 9 mai este o formă de a rupe această ţară în două

Primarul Mihai Chirica a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Partidul Social Democrat nu a ales bine data de 9 mai pentru a organiza mitingul de la Iaşi, când în aceeaşi zi are loc, la Sibiu, Summitul UE.

Dragnea, nervos că se vor organiza contramanifestații la Iași: ”Dacă așa vor să joace..”
Dragnea, nervos că se vor organiza contramanifestații la Iași: ”Dacă așa vor să joace..”

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat foarte nervos de faptul că joi, la mitingul care va fi organizat de PSD la Iași, vor fi organizate ”contramanifestații”.

Orban: Mitingurile electorale PNL şi PSD riscă să provoace
Orban: Mitingurile electorale PNL şi PSD riscă să provoace "bătălia de la Focşani"

Miting PNL în Focşani. Orban acuză că s-a aprobat şi o contramanifestaţie, ca pe vremea minerilor.

Miting PSD la Iași pe 9 mai. Mihai Chirica:
Miting PSD la Iași pe 9 mai. Mihai Chirica: "Prost ales. Mă aştept la incidente”

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, vineri, că PSD nu a luat o decizie bună atunci când a ales Ziua Europei ca dată de desfăşurare a mitingului de la Iaşi, el arătând că se aşteaptă să aibă loc chiar incidente.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.