Victor Ponta: PSD sustine adoptarea Legii amnistiei daca exclude faptele de violenta si coruptie
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Legea amnistiei poate fi adoptata, din motive practice si de politica penala, dupa informarea Comisiei Europene.
UPDATE 15:36 Acesta a precizat ca adoptarea se va face daca este in spiritul Constitutiei si al reglementarilor europene si daca exclude faptele de violenta si de coruptie, potrivit Mediafax.
"PSD sustine, de principiu, ideea ca dupa discutia cu Ministerul Justitiei, cu CSM, cu Inalta Curte si dupa informarea Comisiei Europene, daca este in spiritul nu doar al Constitutiei romanesti ci si a reglementarilor care se adopta pe plan europen si daca exclude faptele de violenta si faptele de coruptie, din motive practice si de politica penala, poate fi adoptata Legea amnistiei", a spus Ponta.
Valeriu Zgonea: Legea amnistiei, in dezbatere publica
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Legea amnistiei este in dezbatere publica si va ramana astfel pana la data de 1 februarie, pentru a se vedea ca nu reprezinta "o chestie ilegala".
"Apoi a venit problema cu gratierea. Dupa ce am avut discutia cu cei de la ambasada, toata lumea si-a dat seama ca el este un proiect normal. si el este in dezbatere publica. De aceea l-am si oprit de la votul final, ca sa fie in dezbatere publica pana la 1 februarie, sa vada toata lumea ca nu este nicio chestie ilegala", a precizat Zgonea.
Pe data de 1 februarie 2014 intra in vigoare noul Cod penal.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca nu crede ca Legea amnistiei mai poate intra in vigoare inainte de 1 februarie 2014, data la care intra in vigoare noul Cod Penal.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, spunea ca PDL ia in calcul "miscari de strada serioase" in cazul in care se voteaza in Parlament Legea Amnistiei, pentru a informa populatia despre efectele acesteia, adaugand: "Daca toti vom fi soldati disciplinati ai acestui partid, vom recastiga pozitiile avute".
Proiectul de modificare a Codului Penal si cel privind amnistia trebuie rediscutate si aprobate de Parlament dupa ce vor fi analizate si cu Ministerul Justitiei, CSM si Parchet, dar si cu Comisia Europeana, pentru a se stabili daca este incalcata vreo obligatie internationala a Romaniei, declara liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca decizia "cu forta imperativa" a conducerii PNL este ca parlamentarii formatiunii sa voteze impotriva modificarilor la Codul Penal, el precizand si ca liberalii nu vor vota legea privind amnistia.
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, joi, referitor Legea amnistierii si gratierii, ca orice lucru este perfectibil si ca Plenul Camerei ar putea sa decida, cu majoritate, o reintoarcere a acesteia la Comisie.
Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si deputatul PSD Eugen Nicolicea au venit luni dimineata la Palatul Victoria. Ei au discutat cu liderul PSD, premierul Victor Ponta, despre proiectul de modificare a Codului Penal si cel privind amnistia.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a sustinut, duminica, o conferinta de presa in care a respins acuzatiile aduse recent privind modificarile la Codul Penal adoptate de catre Camera Deputatilor, precizand ca toate afirmatiile sunt false, ca ANI si DNA "se pot ocupa" de parlamentari si ca alesii nu beneficiaza de superimunitate.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, PSD, codul penal, victor ponta, amnistie,
Dată publicare:
16-12-2013 10:20