PSD a cerut demisia ministrului Oprea..degeaba! Motiunea a fost respinsa
UPDATE: In urma votului secret exprimat in plenul Senatului, motiunea depusa de PSD, prin care se cerea demisia ministrului apararii Gabriel Oprea, a fost respinsa. Din totalul de 114 senatori, 65 au votat impotriva, iar 49 s-au declarat pentru.
Bineinteles, dezbaterile asupra textului motiunii nu au fost lipsite de disputele verbale obisnuite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform regulamentului, dupa citirea documentului in plenul Senatului, a venit randul ministrului vizat sa vorbeasca.
Vizibil iritat de actiunea PSD, care cere demiterea sa, Gabriel Oprea a trecut la atac: "Am refuzat sa partizez cu crima organizata. Am refuzat sa numesc interlopi in functii de care depindea siguranta nationala. Ca urmare am fost fortat sa plec din partidul in care am crezut si pentru care am muncit atatia ani."
In ianuarie 2009, Gabriel Oprea a demisionat din functia de ministru al Administratiei si Internelor, la o zi dupa ce PSD i-a retras acestuia sprijinul politic. El a spus atunci ca demisionat pentru ca nu a vrut sa fie un "ministru-marioneta."
Oprea s-a mai aratat nemultumit si de faptul ca in textul motiunii se spune ca proiectul legii sistemului unitar de pensii ar fi identic cu legea 19/2000. Cu toate acestea, pe o alta pagina se afirma ca proiectul "aduce grave prejudicii pensionarilor".
"Ca in celebra piesa a lui Caragiale, motiunea spune ori sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se revizuiasca, primesc, dar sa se schimbe doar pe ici, pe colo, in partile esentiale. Motiunea poate fi numita motiunea Farfuridi, este o motiune facuta pe genunchi, un exercitiu tipic de demagogie si superficialitate", a declarat ministrul Gabriel Oprea.
Oprea a fost vizat de motiunea simpla initiata de PSD, care se numea: "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani!" Initiatorii acestui document au cerut demisia ministrului apararii, Gabriel Oprea, pe care il acuza de duplicitate si ipocrizie.
In replica, senatorul PDL Cristian Radulescu a declarat, luni, in plen, ca motiunea este o "aiureala", cu un text "slab", indreptata impotriva ministrului Oprea, pentru ca a parasit PSD si a infiintat alt partid de stanga. Radulescu a anuntat ca grupul parlamentar al PDL nu va vota aceasta motiune simpla, despre care a spus ca este "realmente slaba", din punctul de vedere al textului.
In schimb, senatorul PNL Teodor Melescanu a declarat ca partidul pe care il reprezinta sustine demersul colegilor de la PSD, intrucat motiunea atrage atentia asupra unei realitati care ii afecteaza pe cei din sistemul de siguranta nationala.
Motiunea a fost semnata de 36 de senatori social-democrati si de doi liberali, iar in text se preciza ca demersul social-democratilor vine ca urmare a "declaratiilor politice ambigue si actiunilor inconsecvente ale ministrului apararii nationale, domnul Gabriel Oprea".
Pe de alta parte, UDMR nu a sustinut motiunea PSD pe tema pensiilor militarilor. Senatorul UDMR Albert Almos, a declarat ca acest proiect de lege este un act normativ de care societatea romaneasca are nevoie.
Semnatarii motiunii i-au reprosat, printre altele, ministrului Oprea, faptul ca senatorii independenti nu au depus niciun amendament pentru sustinerea militarilor si nu au sustinut la vot amendamentele depuse de senatorii PSD.
"Consideram ca inconsecventa unui ministru nu se poate «trata» decat intr-un singur mod: prin demisie! Evidenta faptelor ne arata ca ministrul Oprea vrea sa fie si cu voturile pensionarilor militari in traista si cu blagoslovirea lui Basescu in juramantul sau. Dar cu onoarea cum ramane, domnule General?", se arata in textul motiunii.
Pe de alta parte, grupul parlamentarilor independenti a transmis un comunicat, dupa depunerea motiunii simple, in care se spune ca demersul PSD si declaratiile lui Victor Ponta sau Ion Iliescu au ca scop blocarea plecarilor din PSD si acoperirea mediatica a aparitiei UNPR.
Pentru adoptarea motiunii ar fi fost nevoie de votul majoritatii senatorilor, vot care a fost secret.
Din totalul de 137 de senatori, grupul PSD+PC are 43 de parlamentari, iar PNL - 22.
Sursa: Mediafax
Etichete: militari, pensii, senat, gabriel oprea, motiuni,
Dată publicare:
03-05-2010 00:00