PSD: Bani si admitere la facultate pentru elevii care n-au lut BAC-ul. Boc: E o tampenie populista
Controversatul proiect de lege initiat de catre Ecaterina Andronescu si semnat de peste 30 de senatori PSD mai creeaza un avantaj elevilor care sunt primiti la facultate desi nu au promovat examenul de bacalaureat.
Proiectul obliga statul sa ii finanteze pe acestia "cel putin la nivelul ajutorului de somaj"
In schimb, potrivit reglementarilor in vigoare, tinerii care au promovat examenul de bacalaureat si sunt admisi la facultate, devenind studenti nu mai pot solicita acordarea ajutorului de somaj.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Conform proiectului initiat de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu si care introduce noi alineate la articolul 77 din Legea educatiei nationale 1/2011, "statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile alin. 1 indice 1 si 1 indice 6 cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj".
Alineatul 1 indice 1 prevede ca "absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de lidenta, organizate legal in universitate, si programele de bacalaureat".
Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor, potrivit alineatului 1 indice 2.
"Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de lidenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii", mai prevede proiectul la alin. 1 indice 3, iar alin. 1 indice 4 stabileste ca "absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS".
Potrivit alin. 1 indice 5, absolventii invatamantului liceal care au dobandit "formal, nonformal sau informal competente profesionale" pot sustine gratuit examen de certificare a calificarii si pot dobandi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar, conform unei metodologii si planificari elaborate de inspectoratele scolare.
"Absolventii invatamantului liceal pot beneficia, avand in vedere documentele strategice regionale, judetene si locale, de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate", prevede alin. 1 indice 6.
De asemenea, proiectul prevede ca va fi aplicat imediat ce este publicat in Monitorul Oficial.
Peste 30 de senatori PSD, de la liderul grupului din Senat, Ilie Sarbu, si pana la Catalin Voicu, semneaza la co-initiatori acest proiect legislativ.
Proiectul a fost catalogat de catre premierul Emil Boc drept o "tampenie populista", in timp ce ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a spus ca este o propunere "nastrusnica" si "iresponsabila".
Duminica, premierul Emil Boc le-a cerut liderilor USL Victor Ponta si Crin Antonescu sa retraga initiativa legislativa legislativa. Boc le-a transmis liderilor opozitiei sa nu creeze sperante iluzorii tinerilor, care, in loc sa fie preocupati de carte, sa caute "alte alternative". In opinia sa, solutiile trebuie sa insemne carte si munca, Boc subliniind ca o societate se contruieste pe temeiuri sigure, nu prin tot felul de propuneri care nu incurajeaza munca.
Liderul PSD Victor Ponta a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca o va ruga pe Ecaterina Andronescu sa retraga proiectul privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul, imediat dupa ce premierul Boc va prezenta un proiect referitor la cei 100.000 de tineri vizati de masura.
Forul decizional in privinta acestui act normativ este Senatul, unde puterea are dificultati in a-si asigura majoritatea la dezbateri si la vot.
Sursa: Mediafax
Etichete: bacalaureat, educație, PSD, emil boc, ecaterina andronescu,
Dată publicare:
02-10-2011 16:54