ANI cere Parchetului sa o cerceteze pe Ecaterina Andronescu pentru ca ar fi castigat 40.000 de lei

02-06-2011 10:10

Ecaterina Andronescu

Agentia Nationala de Integritate sustine ca Ecaterina Andronescu s-a aflat intr-un conflict de interese in perioada in care a fost ministru al educatiei, deoarece, in timpul mandatului, a fost si manager de proiect. Ea ar fi castigat astfel 40.000 lei.

In comunicatul transmis de Agentia Nationala de Integritate se arata ca Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnica si senator al Romaniei, a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese.

ANI s-a sesizat din oficiu in 11 martie 2011, cu privire la acest caz.

Inspectorii de integritate sustin ca in perioada 12.02.2009 - 30.09.2009, mandatul de rector si ordonator de credite al Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost intrerupt pentru indeplinirea demnitatii publice de ministru al Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

In 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat Decizia nr. 302, prin care a fost desemnat manager al proiectului "Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere", functie in baza careia a incasat, in perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, suma de 39.843 lei, sustine ANI. Conform sursei citate, in perioada indeplinirii functiei de ministru, Andronescu nu s-a suspendat din functiia de manager de proiect.

Din acest motiv, ANI afirma ca Ecaterina Andronescu a incalcat "regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa", ca urmare a obtinerii unui beneficiu patrimonial si a semnarii documentelor din cadrul proiectului.

Ministrul muncii, Ioan Botis, si-a dat demisia, din cauza unor conflicte de interese la ONG-ul sotiei sale

Contractul de finantare POSDRU a avut o finantare initiala nerambursabila in valoare de 18.130.000 lei, fiind incheiat intre ministerul muncii si Universitatea Politehnica din Bucuresti. Suma initiala de finantare a fost redusa printr-un act aditional pana la valoarea de 14.350.688,16 lei (fara TVA), reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului, diferenta de 2%, respectiv 292.871,19 Lei, avand ca sursa de finantare contributia beneficiarului, Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire de catre Ecaterina Andronescu a infractiunii de conflict de interese.

Cum se apara Ecaterina Andronescu

In replica, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat ca va ataca in instanta decizia ANI. Ea sustine ca, pana la iesirea din mandatul de ministru al educatiei, nu a luat niciun leu din proiectul cu fonduri structurale. In plus, mai afirma fostul ministru, in 2010 a primit de la ANI un verdict din care rezulta ca nu este incompatibila.

De asemenea, Ecaterina Andronescu sustine ca Agentia Nationala de Integritate nu s-a autosesizat, asa cum afirma in comunicatul de presa, ci a fost sesizata de catre actualul ministru al educatiei, Daniel Funeriu.

ANI vrea sa confiste de la Soric 360.000 lei, pe care fostul sef al IPJ Neamt nu-i poate justifica

Deputatul PDL Brandusa Novac, acuzata de ANI pentru conflict de interese

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO