Dăncilă, noul președinte al PSD. Lăsați să voteze liber prima dată, membrii partidului au fost debusolați

×
Codul embed a fost copiat

Social-democraţii s-au reunit sâmbătă într-un congres extraordinar, pentru a-şi alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului.

La final, social-democrații au votat următorii câștigători:

Viorica Dăncilă - președintele partidului.
Eugen Teodorovici - președinte executiv.
Mihai Fifor - secretar general.

La congres, a existat și un moment umilitor pentru Marian Oprișan: acesta a fost huiduit și gonit de pe scenă de colegii de partid.

Pentru prima oară în PSD, delegaţii spun că nu au ştiut cu cine să voteze, iar discursurile candidaţilor pentru funcţiile de conducere nu le-au atras atenţia.

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă: Congres pentru validarea candidatului PSD la prezidenţiale până în 11 august
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Desfăşurarea evenimentelor, LIVE TEXT

 

UPDATE 17:25 Potrivit surselor Știrilor ProTV, clasamentele sunt următoarele:

Clasament președinte al partidului:

1) Viorica Dăncilă - 2.828 voturi
2) Liviu Pleșoianu - 715 voturi
3) Șerban Nicolae - 375 voturi
4) Ecaterina Andronescu - 50 voturi

Clasament președinte executiv:

1) Eugen Teodorovici - 2.463 voturi
2) Daniel Suciu - 1.358 voturi

Clasament secretar general:

1) Mihai Fifor - 2.366 voturi
2) Gabriel Petrea - 717 voturi
3) Codrin Ștefănescu - 456 voturi

UPDATE 17:17 Toate voturile au fost numărate. Viorica Dăncilă a fost aleasă președintele PSD, Eugen Teodorovici președintele executiv, iar Mihai Fifor secretar general.

Liviu Pleșoianu a ieșit pe locul 2 în lupta pentru șefia PSD, în spatele Vioricăi Dăncilă.

UPDATE 16:55 Viorica Dăncilă câștigă postul de președinte al PSD, Eugen Teodorovici pe cel de președinte executiv, iar Mihai Fifor pe cel de secretar general, potrivit rezultatelor parțiale.

UPDATE 15:35 Alegerile pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general al PSD au început, sâmbătă după-amiază, la Sala Palatului, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

Cei aproximativ 4000 de delegaţi au primit câte trei buletine de vot, de culori diferite, urmând să îşi exprime opţiunile prin vot secret.

UPDATE 14:10 Deputatul PSD Sorin Bota a anunţat, în timpul congresului, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului şi că îl susţine pe Eugen Teodorovici.

UPDATE 13:45 Liviu Pleşoianu a ţinut un discurs în care a comparat situaţia din PSD cu un film horror.

UPDATE 13:30 Şerban Nicolae, candidat la funcţia de preşedinte al PSD, a susţinut, în discursul la congres, că prea mult au acceptat social-democraţii etichete, insulte, răutatea şi trădarea şi a susţinut că trebuie să stea cu fruntea sus, să privească înainte, să fie mândri de ceea ce au realizat. „Mă cunoaşteţi foarte bine, pentru că sunt unul dintre voi de 30 de ani. Aceste alegeri nu sunt alegeri obşnuite, votul pe care îl dau delegaţii e pentru fiecare 100-150 de colegi din ţară. Alegerile de azi sunt foarte importante pentru că privesc următorii 5 ani ai PSD. Ne croim azi un drum de unitate, de solidaritate, cu fruntea sus către ceea ce urmează. (...) Peste câteva luni avem şi alegeri prezidenţiale. Aici în această sală vom decide nu doar cine conduce partidul, ci dacă mai vrem să-i dăm unui om încă 5 ani de vacanţe, să-i dăm României încă 5 ani de cap plecat la nivel european, la nivel internaţional. Votul de azi e poate cel mai important din ultimii ani”, a afirmat Şerban Nicolae.

El a spus că nu vine cu discurs scris, pentru că ceea ce spune e în sufletul său de multă vreme.

„Prea mult am acceptat etichete, insulte, ca alţii să ne reproşeze nouă fărădelegile lor, incompetenţa lor, răutatea şi trădarea lor. Eu cred că trebuie să stăm cu fruntea sus, să privim înainte, să fim mândri de ceea ce am realizat. Pentru mine, oamenii de stânga sunt oameni care acceptă responsabilităţi, pentru care dreptul vine odată cu datoria, care nu stau acasă în confortul personal, care nu acceptă abuzuri, care îşi fac datoria de ţară. De aceea, sunt mândru când discut cu pensionarii”, a mai afirmat senatorul PSD.

„În 1919 - urmează un centenar important - armata română trecea Tisa ca să elibereze Ungaria de pericolul bolşevismului şi cu respectul populaţiei maghiare trecea după 7 luni Tisa înapoi, pentru că nu am fost niciodată un stat agresor. În 1920 vom celebra Tratatul de la Trianon. Aceste lucruri ne obligă să ne gândim serios dacă în 100 de ani de acum înainte generaţiile de atunci vor celebra sau comemora un nou centenar. (...) Ştiu sigur că simţiţi ca mine! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Şerban Nicolae.

UPDATE 13:00 Viorica Dăncilă a ţinut un discurs în care a promis “o autostradă cap-coadă” şi “România la puterea 10″ 

UPDATE 12:35: Preşedintele Alianţei Liberalilor Democraţilor (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu, a lansat, sâmbătă, la Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat (PSD), un apel pentru desemnarea unui candidat comun la Preşedinţia României.

El a declarat, de la tribuna Congresului, că România are nevoie de un preşedinte puternic în contextul "vremurilor complicate din toată lumea".

"Vă chem să ducem la Cotroceni un preşedinte adevărat, un preşedinte al tuturor românilor, nu doar al găştilor grupate în spatele său, un preşedinte care să fie sensibil la nevoile celor mulţi, ale celor care sunt defavorizaţi de soartă (...) Nu trebuie să ne mai permitem un preşedinte al cărui scop este doar realegerea lui, iar în numele acestei dorinţe să sacrifice tot: valori morale, independenţa justiţiei, libertăţile şi drepturile românilor. Este timpul pentru un preşedinte care să ne unească şi nu să ne dezbine", a afirmat Tăriceanu.

El a vorbit, de asemenea, despre un plan de acţiune "care să se concentreze pe educaţie, sănătate şi infrastructură", dar şi despre modernizarea administraţiei şi descentralizare.

"Acest plan trebuie să aibă proiecte concrete, termene şi responsabili. Cine nu se ţine de ele să ne lase! Trebuie să extindem dialogul şi colaborarea cu partenerii sociali. Trebuie să uităm să mai dăm legi şi reglementări care nu sunt discutate profund şi consistent cu ei. Trebuie să îndreptăm efectele negative ale Ordonanţei Guvernului 114. Aş dori foarte mult să batem în cuie Codul fiscal, astfel încât firmele, oamenii să poată să îşi construiască planuri de afaceri pe termen lung. Vreau să fim cei care modernizăm cu adevărat administraţia românească. Nu trebuie să lăsăm să se încheie acest an fără să avem planuri foarte bine puse la punct care să digitalizeze administraţia centrală. Timpul este prea scurt ca românii să şi-l piardă stând la coadă. Vreau să fim curajoşi şi să mergem mai departe cu descentralizarea, pentru că soarele nu trebuie să răsară numai de la Bucureşti. El poate să răsară şi de la Focşani, şi de la Vaslui, şi de la Bistriţa, şi de la Slatina, de oriunde din ţară", a adăugat liderul ALDE.

UPDATE 12:20 Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă, că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români şi este momentul actualei echipe a partidului să dovedească faptul că are cele mai bune soluţii.

"Este momentul nostru să dovedim încă o dată că suntem echipa cu cele mai bune soluţii. Mai mult ca oricând, este timpul ca PSD să demonstreze că are forţa să răspundă corect aşteptărilor din societate. (...) Vom avea dezbateri de substanţă, constructive, transparente şi îmi doresc ca acestea să aibă loc sub semnul decenţei, respectului şi bunei credinţe. (...) Istoria ultimilor 30 de ani ne arată că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români şi de fiecare dată am fost nevoiţi să reparăm ce au distrus alţii, să eliminăm nedreptăţile făcute oamenilor, să aducem stabilitate în viaţa românilor, să reconciliem partenerii sociali", a spus Dăncilă la congresul extraordinar al PSD.

UPDATE 12:00 Congresul extraordinar al PSD a modificat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, statutul partidului, preşedintele formaţiunii urmând să fie ales de congres.

Modificările prevăd următoarele: preşedintele partidului este ales de congres, potrivit legii, congresul desemnează candidatul susţinut de PSD la funcţia de preşedinte al României, preşedintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de către congresul PSD.  

UPDATE 11:00 Liviu Pleşoianu a spus că mai mulţi social-democraţi sunt nemulţumiţi de Viorica Dăncilă şi crede că PSD şi-a pierdut independenţa. 

UPDATE 10:55 Senatorul PSD Marius Dunca a declarat sâmbătă, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a revenit în decizia sa de a candida la funcţia de preşedinte executiv al PSD, după ce iniţial îşi retrăsese candidatura.

UPDATE 10:45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, la sosirea la Congresul PSD, că cei care s-au înscris în cursa pentru funcţiile de conducere din partid "sunt toţi foarte buni".

"Nu, sunt cei care au dorit să candideze, în primul rând. Sunt toţi foarte buni", a spus Ciolacu, întrebat de jurnalişti dacă cei care candidează sunt cei mai buni candidaţi ai PSD.

UPDATE 10:40 Codrin Ştefănescu, candidat la funcţia de secretar general al partidului, din care a fost schimbat imediat după arestarea lui Liviu Dragnea, spune că PSD trebuie să lupte mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri şi că partidul trebuie să lupte pentru fiecare membru de partid şi să nu uite de fiecare membru care a căzut la datorie de-a lungul timpului.

“Nu uităm lucrurile bune pe care le-am făcut, nu uităm nici colegii noştri care se află la anaghie şi insistăm pe faptul că trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri, trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid şi trebuie să nu uităm de cei care au căzut la datorie de-a lungul timpului. Pe asta se va baza şi o parte din discursul meu la acest congres. Sunt foarte mulţi colegi care asta mi-au spus şi acum de câteva ore de când am venit”, a afirmat Codrin Ştefănescu înainte de începerea congresului PSD.

El spune că nu vrea să se desprindă de trecutul partidului, unul plin de bătălii şi de alegeri câştigate.

“Trecutul nostru este unul pe care toată lumea îl ştie. Este un trecut plin de bătălii, un trecut în care am câştigat alegeri cu un program de care în mare parte ne-am ţinut, este un trecut pentru care ne-au votat foarte mulţi români. În aceste bătălii am avut foarte mulţi jurnalişti alături de noi şi dacă ştiţi în scrisoarea mea deschisă le-am mulţumit şi acestora, nu trebuie să uite nici colegii mei că au fost oameni curajoşi care ne-au fost alături din societatea civilă, din presă, care au plătit şi foarte scump pentru curajul lor, aşa cum a plătit foarte scump unul dintre colegii noştri. Nu vreau să mă desprind de acest trecut”, a menţionat Ştefănescu.

UPDATE 10:35 Deputatul Cristian Rădulescu a spus că sunt mai multe grupări în partid şi că noua conducere trebuie să fie din toate acestea şi că, de aceea, va vota pentru Viorica Dăncilă - preşedinte, Eugen Teodorovici - preşedinte executiv, Codrin Ştefănescu - secretar general.

El a susţinut că, în mod categoric, se impune o schimbare şi în Guvern.

„De această dată trebuie puşi oameni cu experienţă, nu la presiunea organizaţiilor judeţene. Chestiunea aceasta cu dictatura organizaţiilor judeţene trebuie să înceteze”, a afirmat Rădulescu.

Deputatul a precizat totodată că optează pentru o restructurare guvernamentală, nu remaniere: „Trebuie să mergem în Parlament cu deciziile respective, să nu mai mergem la preşedinte”.

UPDATE 10:30 Viorica Dăncilă a declarat, la sosirea la congres: „Voi fi un om echilibrat şi în acelaşi timp ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar în acelaşi timp are nevoie şi de decizii ferme. Şi cred că nu numai un om este important pentru acest lucru, este importantă echipa care va conduce acest partid. Este important să dăm dovadă de democraţie în partid, să aducem alături de noi cât mai multe persoane, iar deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, să fie luate în forurile statutare şi prin consultarea membrilor de partid”.

Dăncilă a venit însoţită de Eugen Teodorovici. Vineri, Teodorovici şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului. Potrivit informaţiilor de sâmbătă dimineaţă, acesta ar putea reveni asupra deciziei.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.

"Am stabilit modul de desfăşurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut şi am validat candidaturile pe cele trei funcţii care vor fi votate mâine în cadrul congresului", a precizat preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, la finalul CExN.

Dăncilă a spus că pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt înscrise patru persoane, iar toate cele patru candidaturi au fost validate de Comitetul Executiv Naţional. Ea a menţionat că pentru funcţia de preşedinte al PSD au mai fost două candidaturi, dar care nu îndeplinesc condiţiile şi nu au fost supuse votului în CExN.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Viorica Dăncilă, înainte de congres: ”PSD a început să crească în sondaje”
Viorica Dăncilă, înainte de congres: ”PSD a început să crească în sondaje”

PSD a început să crească în sondaje, a declarat vineri preşedintele interimar al social-democraţilor, Viorica Dăncilă.

Dăncilă: Congres pentru validarea candidatului PSD la prezidenţiale până în 11 august
Dăncilă: Congres pentru validarea candidatului PSD la prezidenţiale până în 11 august

Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat vineri că alegerile prezidenţiale reprezintă o prioritate pentru social-democraţi.

PSD își alege sâmbătă noua conducere, după era Dragnea. Cine sunt cei 3 mari favoriți
PSD își alege sâmbătă noua conducere, după era Dragnea. Cine sunt cei 3 mari favoriți

Social-democrații s-au strâns vineri în ședință, ca să decidă cine va candida la conducerea partidului, după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea.

Tăriceanu se vede cel mai bun candidat PSD-ALDE la preşedinţie. Reacţia social-democraţilor
Tăriceanu se vede cel mai bun candidat PSD-ALDE la preşedinţie. Reacţia social-democraţilor

Călin Popescu Tăriceanu își dorește să fie candidatul PSD-ALDE la șefia țării.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.