Propuneri la Legea vaccinării. Surse: PNL renunță la plata spitalizării de către nevaccinați
Legea privind introducerea certificatului verde de vaccinare obligatoriu la locul de muncă a ajuns, marți, în Comisia de sănătate din Camera Deputaților.
După încheierea ședinței, preşedintele comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru a anunţat că grupul parlamentar al PNL a propus un amendament la această lege, prin care angajaţii de la stat nevaccinaţi să beneficieze de decontarea testelor de la buget timp de o lună - și nu de două luni de zile, așa cum a propus PSD, recent.
De asemenea, liberalii au mai depus un amendament care prevede ca persoanele nevaccinate să plătească tratamentul și serviciile de spitalizare atunci când ajung la urgență din cauza infectării cu Covid-19.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Însă, după doar 3 ore de la anunțarea acestui amendament, surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL a căzut de acord cu PSD să renunțe la prevederea care îi obligă pe românii nevaccinați împotriva Covid-19 să plătească spitalizarea, dacă sunt tratați pentru noul coronavirus.
Este vorba despre negocierile politice dintre PSD și PNL, pentru formarea unui nou Guvern, care, marți, au avut loc pe tema programului de guvernare.
Cu toate acestea, după apariția acestor informații, președintele PNL Florin Cîțu a negat o asemenea înțelegere.
Florin Cîțu: ”Este un amendament. Nu știu dacă o să aibă voturile..”
Jurnalist: Dar PNL îl susține? Există posibilitatea să-l retrageți?
Florin Cîțu: ”Nu. El este acolo ..”
Bineînțeles, PSD respinge această propunere.
”Problema plății serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinați este exclusă. Și vă spun lucrul ăsta că este exclusă și din punct de vedere medical, pentru că ar accentua şi mai mult problemele de prezentare în spital, tardivă, a celor care sunt infectaţi. Noi vrem să îi încurajăm să se prezinte cât mai repede, ori asta era în mod evident o barieră” - a declarat deputatul PSD Alexandru Rafila.
Mai mult, PNL nu se înțelege cu PSD în privința Legii care prevede introducerea obligativității certificatului ”verde” de vaccinare la locul de muncă nici în privința propunerii social-democraților, care vor eliminarea acestui certificat atunci când scade rata de incidență a cazurilor de Covid-19 într-o localitate.
PNL nu este de acord cu această concesie.
De altfel, fostul ministru PNL Nelu Tătaru a subliniat faptul că amendamentele prezentate în şedinţa comisiei pot fi şi retrase şi că nu există un consens pe amendamentul privind testarea gratuită timp de 30 de zile.
"În acest moment, nu. Discuţiile noastre au fost de prezentare a amendamentelor, toate, vor fi discuţii ulterioare", a afirmat Tătaru.
Întrebat dacă legea se va aplica şi pentru parlamentari, liberalul a declarat că vor fi discuţii în perioada următoare.
De asemenea, în legătură cu posibilitatea introducerii în certificatul verde şi a testului de anticorpi, liberalul a susţinut că în prezent nu este agreată această idee.
"Au fost mai multe păreri. În acest moment nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând acea dovadă ştiinţifică", a arătat el.
După ce, zilele trecute, Senatul a respins certificatul verde la locul de muncă, acum, partidele parlamentare – mai puţin AUR – sunt dispuse să negocieze, pentru ca proiectul să devină lege cât mai repede.
Dezbaterile s-au mutat în Camera Deputaţilor, care are rol decizional.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, lege, deputati, Parlament, vaccinare,
Dată publicare:
16-11-2021 11:54