Certificat ”verde” de vaccinare la locul de muncă. Ce țări din UE aplică această măsură

vaccin, vaccinare, UE
Getty

Germania a atins, zilele trecute, un nivel record al incidenţei la şapte zile a cazurilor de COVID-19, înregistrând 2011 cazuri la 1 milion de locuitori. 

Este cea mai mare valoare a acestui indicator de la începutul pandemiei, a anunţat, luni, Institutul Robert Koch (RKI), potrivit Agerpres, care citează DPA şi AFP.

În toată Europa, oamenii au păreri diferite despre la modul în care poate fi redus riscul de infectare cu Covid-19, iar impunerea certificatului ”verde” de vaccinare este unul dintre aceste instrumente de luptă împotriva noului coronavirus.

În România, este aproape o certitudine că toţi angajaţii, atât de la stat cât şi de la privat, vor avea nevoie de certificat ”verde” de vaccinare anti Covid-19 la locul de muncă.

Jurnaliștii de la Deutsche Welle au centralizat informațiile privind țările din Europa care le cer cetățenilor săi certificatul ”verde” de vaccinare la locul de muncă.

Citește și
Danemarca
Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare după două luni de pauză
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Vaccinarea obligatorie în Italia

 

Guvernanții de la Roma au fost printre primii care au introdus vaccinarea obligatorie. Din 25 mai, angajații din domeniul sănătății trebuie să fie vaccinați, altfel riscă să fie suspendați.

Potrivit asociației medicale din Italia FNOMCeO, peste 2.000 de medici au fost suspendați până la sfârșitul lunii octombrie, iar aproximativ 500 dintre ei au fost repuși în funcții după vaccinare.

Din septembrie, toți angajații trebuie să prezinte un „Green Pass” care atestă că s-au vindecat recent de virus, sunt vaccinați sau au fost testați negativ în ultimele 48 de ore.

Statul acoperă doar costurile testelor pentru cei care nu se pot vaccina din motive de sănătate.

Vaccinarea obligatorie în Grecia

 

Vaccinarea obligatorie pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății este, de asemenea, în vigoare în Grecia, de la 1 septembrie.

În prezent, toți angajații din Grecia care nu sunt vaccinați trebuie să furnizeze un test negativ de două ori pe săptămână, înainte să meargă la birou.

De asemenea, ei trebuie să acopere costurile testului rapid cu antigen, care costă aproximativ 10 euro.

Vaccinarea obligatorie în Franţa

 

Vaccinarea obligatorie este în vigoare și în Franța, de la jumătatea lunii septembrie. Nu numai personalul sanitar trebuie să fie vaccinat, ci și cei care lucrează cu publicul, precum polițiștii și pompierii.

La fel ca și în Grecia și Italia, angajatorii din Franța nu pot concedia persoanele care nu sunt vaccinate, dar le pot suspenda fără plată.

Vaccinarea obligatorie în Marea Britanie

 

La începutul lunii noiembrie, ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a anunțat că vaccinarea obligatorie va intra în vigoare, în spitalele de stat și casele de îngrijire, din aprilie 2022.

Pentru că data fixată este destul de îndepărtată, el a recunoscut că este conștient că mulți angajați vor evita să se vaccineze. El a explicat, însă, că Sistemul Național de Sănătate (NHS) s-ar putea confrunta cu o lipsă și mai mare de personal, în mijlocul iernii, dacă măsura s-ar implementa mai devreme.

Cerința se va aplica numai Angliei, și nu există măsuri similare planificate în Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord.

Vaccinarea obligatorie în Spania

 

Spania dezbate dacă să implementeze vaccinarea obligatorie pentru toți angajații, nu doar pentru cei din domeniul sănătății. Patronatul spaniol s-a pronunțat deja ”pentru”, însă nu și ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Unele regiuni autonome au propus proiecte de legi pentru introducerea vaccinării obligatorii, dar acestea nu au intrat în vigoare. Guvernanții regiunii autonome Galicia au vrut să introducă o schemă de permis verde similară cu cea a Italiei, dar și-au retras propunerea după ce guvernul central de la Madrid a cerut Curții Constituționale spaniole să o revizuiască, în această vară.

Având în vedere rata ridicată de vaccinare de peste 85% în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 69 de ani, și o rată de aproape 100% în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, probabil că ar fi dificil să se împace o astfel de propunere cu Constituția spaniolă, care are o viziune strictă în privința conflictelor legate de libertățile civile.

Protestele ”anti-vax”

 

În niciuna dintre aceste țări, problema vaccinării obligatorii nu este una simplă. Zeci de mii au manifestat împotriva ei.

Treizeci de medici, asistente și paramedici greci au intentat un proces împotriva acestei măsuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Până acum, fără succes.

Și în Italia, 300 de lucrători din domeniul sănătății au acționat guvernul în instanță. La mijlocul lunii octombrie, angajații docurilor din Trieste au lansat o acțiune de blocare a portului, pentru a forța Guvernul să elimine certificatul verde sau măcar să introducă teste gratuite.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Călugări de la Muntele Athos, decedați după ce s-ar fi infectat de la turiști români cu certificate false
Călugări de la Muntele Athos, decedați după ce s-ar fi infectat de la turiști români cu certificate false

Doi călugări de la Muntele Athos au murit infectați cu COVID, iar autoritățile bănuiesc că ar fi fost infectați de turiști veniți cu certificate de vaccinare false, în special români. Alți trei călugări sunt în stare gravă din cauza virusului.

Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare după două luni de pauză
Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare după două luni de pauză

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a anunţat luni reintroducerea, după aproape două luni fără restricţii, a certificatului de vaccinare ca urmare a creşterii puternice a numărului de cazuri de COVID-19, transmite AFP.

Parlamentarii iau în calcul ca testele Covid pentru angajații nevaccinați din domeniile esenţiale să fie plătite de stat
Parlamentarii iau în calcul ca testele Covid pentru angajații nevaccinați din domeniile esenţiale să fie plătite de stat

Este aproape o certitudine că toţi angajaţii, atât de la stat cât şi de la privat, vor avea nevoie de certificat verde la locul de muncă.

Legea privind certificatul de vaccinare la locul de muncă intră în dezbaterile deputaților
Legea privind certificatul de vaccinare la locul de muncă intră în dezbaterile deputaților

Proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării la locul de muncă a certificatului privind COVID-19 a intrat în procedură de urgenţă pe ordinea de zi a dezbaterilor din Camera Deputaţilor, sub rezerva depunerii raportului.

Marcel Ciolacu, despre certificatul verde:
Marcel Ciolacu, despre certificatul verde: "Este o prioritate şi pentru români"

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate şi pentru români.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.