Promisiunile guvernarii PSD, dificil de indeplinit de catre viitorul premier. Cele mai importante masuri promise de Dragnea

Ultimul update: Sambata 17 Decembrie 2016 07:14
Data publicarii: Miercuri 14 Decembrie 2016 18:36
Categorie: Politic

Daca premierul desemnat va fi cel propus de PSD, atunci acesta va avea o sarcina foarte dificila in aplicarea programului prezentat chiar de social democrati in campania electorala.

Documentul prevede pentru prima jumatate a anului viitor majorarea salariului minim, dar si mai multi bani pentru bugetari si pensionari. Ramane insa de vazut de unde va lua sumele necesare, mai ales dupa ce premierul Ciolos a anuntat ca nu va umbla la Codul Fiscal si nu va amana reducerile de impozite si taxe, asa cum a cerut Liviu Dragnea.

Solicitarea lui Liviu Dragnea de a amana scaderea unor taxe de la 1 ianuarie a fost respinsa de premierul Dacian Ciolos. Este vorba de reducerea TVA la 19 la suta, eliminarea supra-accizei de 7 eurocenti si eliminarea taxei pe stalp. In total 7 miliarde de lei mai putin la buget in 2017. Cele trei masuri de relaxare prevazute in Codul Fiscal vor duce deficitul bugetar mult peste limita admisa de Comisia Europeana, de 3%, ceea ce explica cererea liderului PSD de amanare a lor.

Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: "Deficitul de 3,5 - 3,6 la suta pe care il estimam ia in calcul tot ceea ce este in legislatie in momentul de fata, adica luam in calcul tot ceea ce este in Codul Fiscal si programat a se aplica de la 1 ianuarie. Daca se amana aplicarea celor trei prevederi din Codul Fiscal probabil ca vom discuta de un deficit in zona lui 2,7 la suta."

In plus viitorul guvern trebuie sa aplice in scurt timp diferitele masuri din programul PSD. De exemplu, de la 1 martie salariul minim urmeaza sa creasca la 1.450 de lei, iar pensia minima garantata de la 400 la 520 de lei. Cresc apoi de la 1 iulie salariile tuturor bugetarilor cu 20 la suta, iar valoarea punctului de pensie sare de la 871 la 1.000 de lei.

Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: "Guvernul care se va instala va trebui sa gaseasca solutii de ajustare a deficitului sub trei la suta din PIB, care este obligatorie. Cum va face lucrul asta in conditiile in care ar dori sa mai acomodeze si alte masuri care cresc deficitul e greu sa imi imaginez in acest moment."

Tot de la 1 martie 2017, programul PSD prevede introducerea cotei zero de TVA pentru vanzarea de locuinte, cota redusa pentru publicitate si eliminarea impozitului pe vanzarile de cladiri si terenuri de pana in 450.000 de lei. Ceea ce inseamna alte scaderi de venituri bugetare.

Klaus Iohannis va promulga legea care prevede marirea salariilor la bugetarii din Sanatate si Educatie
Klaus Iohannis va promulga legea care prevede marirea salariilor la bugetarii din Sanatate si Educatie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Traian Băsescu
Băsescu: ”BREXIT – Un vis urât, din care Marea Britanie s-a trezit”
Dăncilă, despre discuțiile din PE privind România: ”A existat multă dezinformare”
Dăncilă, despre refuzul lui Iohannis privind noii miniștri: ”Ne gândim să mergem la CCR”
Dăncilă: Activarea articolului 7 pentru România nu poate deveni realitate
Dăncilă: Voi lua o decizie pe tema recursului compensatoriu după ce mă întâlnesc cu Toader
Dăncilă compară protestele din 10 august din România cu cele ale ”vestelor galbene” din Franța
Viorica Dancila
Dăncilă s-a apărat de acuzații în Parlamentul European. Ce a spus despre amnistie
USR: Minerii complexului Oltenia, primele victime ale ”taxei pe lăcomie”
Iohannis: Aştept din partea Guvernului să pună în aplicare legea privind Anul Cărții
Iohannis colaborează cu Dăncilă: ”Fără consens, aderarea la Schengen nu este posibilă”
Onoruri militare la Cotroceni pentru preşedintele Sloveniei: ”Vă aşteptăm cu puţină zăpadă”
Dăncilă, la Strasbourg: Românii resimt inechități, țara lor este ținută în afara Schengen