De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn

×
Codul embed a fost copiat

Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic este un subiect "fierbinte" in prezent, fiind un motiv de disputa intre presedintele Romaniei, partidele din Parlament si societatea civila, care ameninta cu noi proteste.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Cateva puncte importante din proiectul de modificare a Codului Silvic
-► Ce spune PSD
-► Ce vor liberalii
-► Opinia presedintelui Klaus Iohannis
-► De ce protesteaza societatea civila
-► "Scandalul austriac": Holzindustrie Schweighofer
-► Punctul de vedere al Consiliul Concurentei

-► Masurile anuntate de premier

Fiecare tabara sustine ca are dreptate si isi sustine punctul de vedere, insa nimeni nu incearca sa ajunga la un consens general, fiind lansate inclusiv acuzatii (din partea partidelor) referitoare la existenta unor interese ascunse.

Citește și
Victor Ponta, Popescu Piedone - AGERPRES
Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic: "Sa nu se mai taie padurile, de tot felul de firme din strainatate"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Un lucru este insa cert. Toata lumea vrea sa protejeze padurile Romaniei si toti vor sa stopeze fenomenul ingrijorator al defrisarilor ilegale.

Cateva puncte importante din proiectul de modificare a Codului Silvic

Proiectul de modificare a Codului Silvic a fost initiat de un grup de deputati si senatori PSD - PC - UDMR.

-► Proiectul prevede, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati. Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizttionat.

-► Proiectul mai stabileste ca suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 250 metri patrati in cazul proprietatilor forestiere mai mari de 5 ha si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de 5 ha.

-► Accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul seful ocolului silvic, in cazul administrarii, proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice

-► Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.

-► Alte articole stabilite de deputati prevad ca pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. (sursa)

CITITI SI: Romania, te iubesc! Marturiile unui padurar despre mafia lemnului din Romania. Cat era spaga pe care o dadea anual

Ce spune PSD

PSD sustine articolul I pct. 72 din Codul Silvic, privind impunerea unui prag maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national. Deputatul PSD de Bistrita-Nasaud, Doina Pana, fost ministru delegat al Apelor si Padurilor si coinitiator al proiectului de lege privind Codul Silvic, considera ca este o masura antimonopol. "Exista 5.300 de firme atestate in exploatarea lemnului. Daca acest 30% poate insemna anticoncurential, cand 5.299 de firme ar beneficia de 70%, iar o singura firma, indiferent de cum s-ar numi ea, ar beneficia de 30%, si tot ea e nemultumita... Eu vad ca este o masura antimonopol", a mai spus Doina Pana (sursa).

Iata si alte argumente ale deputatei PSD:

- "Cine nu voteaza Codul Silvic vrea ca firmele romanesti sa dispara de pe piata lemnului, pentru ca proiectul contine acea masura antimonopol, care ar aduce un echilibru" (vezi prevederea de mai sus).
- "Cine nu voteaza Codul Silvic nu vrea ca firmele de mobila sa aiba drept de preemptiune".
- "Cine nu voteaza Codul Silvic vrea sa continue exportul de bustean nestingherit, pentru ca proiectul are un articol care spune ca minimum 40% trebuie prelucrat superior".
- "Cine nu voteaza Codul Silvic nu vrea sa asigure cu prioritate lemn de foc pentru populatie, pentru ca legea spune ca intai se asigura lemnul de foc pentru populatie si pe urma se comercializeaza".
- "Cine nu voteaza Codul Silvic nu sustine micii propietari si pe cele 500.000 hectare de padure care sunt neadministrate”. (sursa)

Deputatul PSD Florin Tataru: "Proiectul prevede obligativitatea atribuirii prin licitatie publica a serviciilor de exploatare si valorificare a masei lemnoase din proprietatile statului".

El subliniaza faptul ca desi "opozitia sustine ca acest proiect este nefavorabil mediului concurential, propunerea legislativa prevede masuri anti-monopol si de protectie a societatilor ce realizeaza produse finite din lemn".

"Cred ca prin organizarea de licitatii se va incuraja concurenta reala si loiala. Reducerea cantitatii materialelor lemnoase de provenienta ilegala introduse in circuitul economic va influenta pozitiv mediul de afaceri", mai afirma Tataru.

 

Mulțumesc Senatului pentru readoptarea Codului #Silvic în forma bună!#Guvernul își menține punctul de vedere inițial - 30% din piață pentru o singură companie este deja foarte mult. Nu trebuie să renunțăm la acest prag. Sper ca toți colegii parlamentari să înțeleagă că servim interesul public național - inclusiv cei de la PNL, care se bat pentru interesele unei companii private.

Posted by Victor Ponta on Wednesday, May 13, 2015

Deputatul social-democrat Doina Pana: "In proiectul de Cod Silvic exista un articol care spune ca orice agent economic sa nu poata participa la licitatie daca nu demonstreaza ca a prelucrat superior cel putin 40% din masa lemnoasa pe care a prelucrat-o anul anterior. Codul este foarte bun, sub foarte multe aspecte, inclusiv ca sa creasca pretul lemnului aici in Romania si sa vindem mobila. De aceea este si preemptiunea pentru producatorii de mobila, pe care la fel a contestat-o dl presedinte".

Ea a subliniat ca amenajament forestier nu se poate face decat pentru suprafete de minim 100 de ha si a aratat ca 500.000 de ha sunt proprietati disparate, context in care micii proprietari au putut beneficia de propriul lemn ilegal cu randul. Pana a sustinut ca in Uniunea Europeana sub 10 ha nu exista amenajamente. "Cu articolul cu care noi am venit de fapt punem in legalitate, noi impiedicam defrisarea ilegala care a fost pana acum si acest articol spune ca, daca faci un contract de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic, (...) tu sa ai dreptul la 3 metri cubi de lemn pe an", a spus deputatul PSD, sustinand ca astfel padurea ar fi pazita si nu ar mai fi furata.

De asemenea, Doina Pana a precizat ca prevederi referitoare la statutul personalului silvic nu au ce cauta in Codul Silvic.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb sustin ca unul din amendamentele depuse de parlamentarii PNL poate genera efecte "foarte grave", in sensul exploatarii padurilor Romaniei. "Este vorba de amendamentul prin care s-ar elimina restrictia potrivit careia un operator din domeniu nu ar putea exploata sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie. Cereti parlamentarilor PNL retragerea acestui amendament extrem de periculos pentru interesele Romaniei", se precizeaza in document.

Plumb si Zgonea sustin ca Romania, stat membru al Uniunii Europene, s-a angajat si trebuie sa respecte principiile pietei comune - cum este principiul liberei circulatii a marfurilor.

CITITI SI: Romania, te iubesc! Politicienii si angajatii institutiilor statului sunt direct implicati in jaful din padurile Romaniei

Ce vor liberalii

PNL doreste scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, potrivit unui document citat de HotNews. Aceasta prevedere a generat foarte multe controverse, fiind unul dintre principalele motive pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament.

PNL vrea eliminarea articolului referitor la pragul de 30% pentru exploatarile forestiere, insa societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-a acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma austriaca Holzindustrie.

De asemenea, liberalii propun eliminarea articolului 20 din Codul Silvic, care permite taierea padurilor pana la 10 hectare fara amenajament silvic, subliniind ca prin aceasta prevedere s-ar legifera furtul din padure. "Nu vrem sa legiferam coruptia in padurile din Romania", a spus deputatul liberal.

Deputata PNL Lucia Varga a sustinut ca articolul 20, privind exploatarea padurilor pana la 10 ha fara amenajament, trebuie eliminat. "PNL a luat decizia sa sustina acest amendament si spunem raspicat ca vom vota Codul silvic daca acest articol este eliminat. Nu putem accepta ca in Romania padurile sa fie gestionate fara sa avem un amenajament silvic", a aratat Varga..

Potrivit Luciei Varga, o alta prevedere a Codului Silvic vizeaza autorizatie numai pentru padurile cu amenajament, aratand in acest context ca un milion de hectare de padure pot fi taiate dupa bunul plac al padurarilor. "Codul Silvic contine zero masuri de reducere a taierilor ilegale", a adaugat ea, punctand ca personalul corupt nu poate fi scos din sistem.

Varga a pledat si pentru gasirea unei formulari a articolului 60, astfel incat industria mobilei sa fie sprijinita si a precizat ca PNL va cere Consiliului Concurentei un raport asupra gestionarii resursei de lemn din Romania.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a sustinut ca PSD doreste, prin Codul Silvic, sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier si de sub regimul silvic. "In momentul de fata, PSD incearca sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national si de sub regimul silvic. Este una dintre cele mai mari afaceri. Modificarea art. 20 ar fi pentru Romania cel mai mare dezastru ecologic, am scadea dintr-o data suprafata fondului forestier national la 22%, fata de 32 - 33% cat este acum. Acesta este si substratul pentru care PSD a iesit cu scandalul Schweighofer, ca sa acopere scandalul scoaterii din fondul forestier national", a afirmat, intr-o conferinta de presa, liberalul Tinel Gheorghe.

El a sustinut ca afacerea Schweighofer a intrat in Romania ca o afacere a familiei prim-ministrului Victor Ponta. "In 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sarbu, iar secretar de stat la paduri era Adam Craciunescu, care, in momentul de fata, este director general al Regiei Nationale a Padurilor. Schweighofer asa a patruns in Romania in 2003, pe contract 10 ani cu Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii. Asta a fost o afacere de familie, se vrea in continuare o afacere de familie", a sustinut deputatul PNL.

El a punctat ca PNL isi mentine obiectiile la Codul Silvic care se suprapun obiectiilor presedintelui Klaus Iohannis si a indicat ca au fost depuse amendamente. Tinel Gheorghe a precizat ca pragul pentru valorificarea masei lemnoase trebuie sa fie stabilit prin Hotarare de Guvern cu avizul Oficiului Concurentei.

CITITI SI: Romania, te iubesc! Lantul coruptiei: angajatii platesc sefilor cotizatii, iar spaga merge mai departe la directori

Ce spune presedintele Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promis pe Facebook ca problema defrisarilor ilegale va fi pusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Klaus Iohannis a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creeaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator.

Klaus Iohannis considera ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la faptul ca ”unele dintre interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi sunt de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si sa aiba un impact nedorit asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei, creand premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator”.

Asa cum au fost redactate, unele dintre dispozitiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul roman sa fie acuzat de incalcarea obligatiilor asumate in calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, cu privire la cererea de reexaminare a sefului statului.

In cererea de reexaminare se mai mentioneaza ca Articolul I pct. 9 -15 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 10 -13 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic reglementeaza posibilitatea ocoalelor silvice de regim de a oferi proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate. ”Consideram ca, pentru incredintarea acestor servicii, trebuie prevazuta o procedura de selectie deschisa, transparenta si neconditionata. in caz contrar, respectiva masura poate institui un avantaj in favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat”, apreciaza seful statului.

De asemenea, articolul I pct. 29 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 20 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic cu un alineat nou, alin. ( 11), instituie obligativitatea intocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha. Presedintele Iohannis apreciaza ca ”aceasta reglementare se constituie intr-o premisa a unei masuri legislative discriminatorii intre diferite categorii de proprietari”.

”Totodata, aplicarea acestei dispozitii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii padurilor, ar putea antrena accelerarea taierii padurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuitatii, eficacitatii functionarii si conservarii padurilor”, se mentioneaza in cererea de reexaminare.

Un alt articol, I pct. 48 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 37 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, reglementeaza conditiile si situatiile in care este posibila scoaterea definitiva a terenurilor din fondul forestier national, prin derogare de la regimul general.

Presedintele considera ca ”prin faptul ca sunt extinse categoriile exceptate de la regimul general aplicabil in cazul scoaterii definitive a unor suprafete din fondul forestier national, se confera un avantaj anumitor categorii de beneficiari (proprietarii de retele de energie din surse regenerabile, proprietarii de parcuri recreative, tematice si/sau educationale), avantaj ce ar putea sa intre in sfera notiunii de ajutor de stat”.

Un alt articol, I pct.72 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementari privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica poate conduce la ideea crearii unui mediu neconcurential, mai arata seful statului. ”Apreciem ca dispozitiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) - prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa - sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata”, se arata in cererea de reexaminare.

Potrivit sesizarii presedintelui, ”introducerea unei limitari arbitrare in activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii si avantaje pentru altii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurential si ar putea atrage posibilitatea de a fi invocata incalcarea obligatiilor asumate de statul roman in calitate de stat membru al Uniunii Europene”.

Totodata, pentru asigurarea respectarii procedurilor nationale si comunitare in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, consideram ca regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, ce va fi aprobat prin hotarare a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisa la promulgare, ar trebui sa fie elaborat cu avizul autoritatii de concurenta”, mai apreciaza seful statului, in cererea de reexaminare. (sursa)

CITITI SI: Romania, te iubesc! Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri.

De ce protesteaza societatea civila

"Nu par a fi masuri care sa asigure o securitate reala si sustenabila a fondului forestier, ca de exemplu: excluderea perdelelor de protectie si a pasunilor impadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4, din fondul forestier; permiterea constructiilor la 50 metri fata de liziera padurii; reducerea obligativitatii statului roman de a impaduri o suprafata de 2 milioane hectare pana in 2035, la o suprafata de 1 milion hectare pana in 2030", spuneau reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), dupa ce initiativa a fost adoptata de Senat in 17 septembrie.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri de la vremea aceea, Doina Pana (PSD), arata in schimb ca proiectul noului Cod silvic este unul foarte benefic, iar reprezentantii AmCham "probabil ca au citit niste declaratii ale unor personaje din spatiul public, care nu sunt reale". (sursa)

Potrivit jurnalistului Liviu Mihaiu, citat de Agerpres, societatea civila cere stoparea taierilor ilegale, mentinerea si imbunatatirea implementarii programului 'Radarul padurilor', protectia padurilor virgine, cvasivirgine si a parcurilor nationale, deblocarea dosarelor de coruptie din domeniul forestier, intarirea institutiilor cu atributii de control in silvicultura, instituirea de masuri antimonopol, eliminarea abuzurilor de pozitie dominanta si de monopol, precum si reguli de valorificare a lemnului in beneficiul dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.

Recent, locuitorii din 14 municipii din tara si romanii din sase orase din strainatate au organizat proteste fata de despaduririlor abuzive si au cerut ca padurile din Romania sa devina o prioritate nationala pentru autoritatile statului. Conform datelor centralizate de Agerpres, protestele, derulate sub sloganul "Impreuna putem opri masacrul padurilor", au fost anuntate in: Bucuresti, Alba-Iulia, Baia Mare, Brasov, Cluj, Focsani, Iasi, Ploiesti, Oradea, Sibiu, Suceava, Targoviste, Vaslui, Constanta, precum si in Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal si Londra.

Protestatarii au spus ca ar trebui sa fie adoptata o lege prin care nivelul de impadurire din Romania sa fie de cel putin 35% si sa nu scada sub acest nivel si au mentionat ca sustin actualul proiect al Codului silvic, pentru ca ii blocheaza pe austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Evenimentul organizatiilor de mediu a fost sustinut si de Federatia Proprietarilor de Paduri, care considera ca miscarea sociala este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de paduri in ultimii ani. Pe de alta parte, platforma de campanii online de-clic.ro a anuntat lansarea petitiei "Salveaza padurea: ia drujba din mana Holzindustrie Schweighofer!', document semnat de peste 6.000 de persoane la numai o zi de la anuntare.

CITITI AICI lista revendicarilor societatii civile pentru salvarea padurilor.

"Scandalul austriac": Holzindustrie Schweighofer

In spatiul public s-a speculat faptul ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trimis la reexaminare proiectul de Cod silvic pentru ca acesta ar leza interesele companiei austriece de exploatare forestiera Holzindustrie Schweighofer, prin prevederile anti-monopol, conform Mediafax. Astfel, numele companiei austriece a ajuns si in discursul autoritatilor, precum si al ONG-urilor de mediu.

Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) sustinea, intr-un comunicat de presa, ca a dat publicitatii filmari care prezinta conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania acceptand cu buna stiinta si recompensand lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie. In replica, intr-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anuntat ca va initia o ancheta interna pentru a verifica procesul de achizitionare a lemnului si sustine ca indeplineste toate cerintele legale impuse de statul roman.

Ministrul mediului Gabriela Gavrilescu a anuntat, pe 7 mai, ca Ministerul Mediului a declansat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achizitionarii de catre companie a materialului lemnos taiat din paduri. Peste 20 de ONG-uri de mediu din tara au lansat, tot atunci, o petitie intitulata "Salveaza padurea: ia drujba din mana Holzindustrie Schweighofer!".

Compania arata, recent, ca fabricile ii sunt verificate in mod regulat si ca apreciaza "in mod special initiativa autoritatilor de a face supra-controale in acest moment", sperand ca acestea vor combate "acuzele nedrepte" facute de mai multe organizatii neguvernamentale la adresa companiei.

Consiliul Concurentei a fost sesizat in legatura cu o posibila pozitie de monopol pe achizitiile de masa lemnoasa a firmei Holzindustrie Schweighofer, plangerea fiind inaintata de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Catalin Baciu.

Punctul de vedere al Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic. Potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, citat de Agerpres, mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

"Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit comunicatului citat, Consiliul Concurentei si-a exprimat, inca din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmitand obiectiile sale atat Guvernului, cat si Parlamentului.

In replica, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca pozitia Consiliului Concurentei prin care se afirma ca noul Cod Silvic ar putea incalca Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene este nefondata, iar in plus se face o mare confuzie intre libera circulatie si limitarea pentru toti operatorii, care are obiectivul de a salva de la disparitie micii producatori si de a elimina monopolul.

"Mi se pare absolut nefondata pozitia Consiliului Concurentei. Mai mult decat atat, aceasta pozitie nu reprezinta interesele românilor. Dansii spun ca noul Cod Silvic ar putea incalca Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, insa nici macar nu spun la ce articol din Tratat fac referire. in ceea ce priveste libera circulatie, niciodata nu s-a pus problema unei masuri restrictive. ii rog pe domnii din Consiliul Concurentei sa nu confunde libera circulatie cu o limitare pentru toti operatorii, care are obiectivul de a salva de la disparitie micii producatori si de a elimina monopolul. Am fi incalcat Tratatul daca ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul. Am din ce in ce mai multe suspiciuni fata de cei care se opun acestui Cod Silvic", a subliniat Gavrilescu.

Masurile anuntate de premier
Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca intentioneaza ca Guvernul sa adopte saptamana viitoare o ordonanta de urgenta prin care sa interzica pe termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata. Potrivit premierului, Guvernul ar fi adoptat un asemenea act normativ inca din sedinta de miercuri, insa reprezentantii Ministerului Justitiei nu au reusit sa gaseasca o solutie din punct de vedere legal pentru adoptarea ordonantei.

"Am intarziat sedinta de guvern deoarece am solicitat de aseara doamnei ministru Gavrilescu si sigur cu Departamentul pentru Relatii Europene si cu Justitia sa adoptam o OUG prin care sa interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata. Din pacate, inteleg ca Justitia inca nu ati gasit solutia. (..) La dvs s-a blocat. Vreau sa va rog pana saptamana viitoare sa gasiti o solutie sau va gasiti toti de la Justitie ceva de lucru, pentru ca inteleg ca trebuie sa respectam toate obligatiile noastre, dar toate obligatiile pe care le avem pe plan european nu sunt impotriva intereselor Romaniei . Si dvs trebuie sa respectati interesele Romaniei", a spus Ponta la inceputul sedintei Guvernului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Deputatii au RESPINS cererea de reexaminare privind Codul Silvic. Ignorate, ONG-urile ameninta cu noi proteste
Deputatii au RESPINS cererea de reexaminare privind Codul Silvic. Ignorate, ONG-urile ameninta cu noi proteste

Codul Silvic ramane asa acum l-au initiat parlamentarii puterii care au respins cererea de re-examinare a presedintelui Klaus Iohannis.

Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic:
Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic: "Sa nu se mai taie padurile, de tot felul de firme din strainatate"

Premierul Victor Ponta sustine ca, dupa ce va fi adoptat si promulgat Codul Silvic, defrisarile abuzive din Romania vor fi mai usor de combatut.

Proteste in mai multe orase mari din tara si in strainatate: Romanii cer oprirea despaduririlor abuzive. Mesajul lui Iohannis
Proteste in mai multe orase mari din tara si in strainatate: Romanii cer oprirea despaduririlor abuzive. Mesajul lui Iohannis

"Vrem sa respiram, nu sa defrisam" - au strigat mii de oameni iesiti sa protesteze in Bucuresti si alte orase mari din tara.

Directia Silvica Hunedoara aproape ca a ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani. Pretextul este halucinant
Directia Silvica Hunedoara aproape ca a ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani. Pretextul este halucinant

Zeci de oameni din Hunedoara au protestat fata de defrisarile din zona orasului Brad. Acolo, aproape ca a fost ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani, intins pe aproape 10 hectare.

Proiectul cu care o fundatie vrea sa salveze padurile de la defrisare. Suma uriasa platita pentru Parcul Piatra Craiului
Proiectul cu care o fundatie vrea sa salveze padurile de la defrisare. Suma uriasa platita pentru Parcul Piatra Craiului

Ne-am vandut padurile, dar le vom putea primi cadou inapoi daca dovedim ca suntem in stare sa avem grija de ele. Vorbim despre un proiect de salvare a codrilor Romaniei, in care sunt implicati ecologisti din intreaga lume.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.