Proteste in mai multe orase mari din tara si in strainatate: Romanii cer oprirea despaduririlor abuzive. Mesajul lui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

"Vrem sa respiram, nu sa defrisam" - au strigat mii de oameni iesiti sa protesteze in Bucuresti si alte orase mari din tara.

Sunt nemultumiti de noul proiect de Cod Silvic prin care, spun ei, s-ar da frau liber defrisarilor. Intr-un mesaj postat pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis ca este alaturi de ei.

Sediul Guvernului a fost primul punct al traseului pe care si-au l-au stabilit protestatarii stransi in Capitala. In fata fiecarei institutii, reprezentantii unor ONG-uri au tinut sa planteze copaci si sa le aminteasca celor care ne conduc sa pretuiasca natura.

Protestatar: "Codrule codrutule, te sapam dragutule / daca va pasa, nu stati la terasa".

Citește și
salvare paduri
Proiectul cu care o fundatie vrea sa salveze padurile de la defrisare. Suma uriasa platita pentru Parcul Piatra Craiului

Aproximativ o mie de oameni si-au strigat nemultumirile prin centrul orasului Brasov. Cei pe care protestul i-a surprins la terasele din zona, i-au aplaudat pe protestari

Tanar: "Ar trebui sa aplice lege si sa respecte natura."

De pe pagina sa de socializare, seful statului a solidarizat cu nemultumitii. "Cred ca protestul de astazi impotriva despaduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotarat ca aceasta grava problema a defrisarilor ilegale sa fie pusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a CSAT. Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati", a scris presedintele.

Codul Silvic se afla in dezbaterea deputatilor, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a trimis legea inapoi in parlament, pentru reexaminare. Protestarii sustin ca politicienii au cedat presiunilor facute de unele companii straine de exploatare a lemnului. De altfel, si presa de la Berlin relata saptamana trecuta despre abuzurile care se fac in Romania in ceea ce priveste taierile de lem din padurile noastre.

Citeste si: Padurile sunt macelarite ilegal sub nasul autoritatilor

Dezastrul din Maramures: hotii trag in tot ce misca

A fost candva verde. Acum, Romania este codasa Europei la capitolul paduri

800 de oameni au protestat la Cluj

Circa 800 de persoane au participat, sambata, la Cluj, la un protest impotriva "taierilor masive" de padure in Romania, participantii raspunzand unor apeluri lansate pe retele de socializare.

Printre participanti s-au numarat si aproximativ 15 persoane imbracate in costume traditionale maramuresene, venite din localitatea Borsa, relateaza Agerpres.

Unul dintre maramureseni, George Dan Mihali, vicepresedinte al Asociatiei Composesorale Borsa, a sustinut ca defrisarea padurilor de catre straini este "o mare problema" pentru Romania.

"Noi reprezentam Maramuresul, o parte din Maramures, anume Borsa, unde avem o sentinta definitiva si irevocabila din anul 2005, care nu este pusa in aplicare nici pana astazi. Speram sa fim in numar cat mai mare, pentru ca vedeti ce s-a intamplat cu cei de la Rosia Montana, care sunt un exemplu, ca doar daca suntem uniti putem sa invingem guvernantii acestia, care sunt pe o mana cu firmele straine care defriseaza masa lemnoasa din Romania", a spus Mihali.

El s-a referit la dezbaterile privind noul Cod silvic. "Daca noi, populatia, nu ne opunem, guvernantii nu o fac, ca ati vazut ca ei au trimis inapoi la refacut si noul Cod silvic. Am avut mari sperante in Klaus Iohannis si avem in continuare, sa speram ca este o neintelegere, ne gandim ca el a fost indus in eroare de catre consilierii lui si a trimis noul Cod silvic inapoi. Sper sa fie asa. Daca nu, este o problema mare pentru Romania, fiindca ne exploateaza resursele strainii si noi, pana la urma, suntem sclavi in alte tari", a mentionat George Mihali.

Protestatarii au purtat pancarte pe care, printre altele, erau inscriptionate mesajele "Milioane de dolari au ajuns doar la talhari", "Codrul cu romanu-i frate/Voi straini nu-l aveti parte", "Salvati copacii".

Proteste si la Miercurea Ciuc

Aproximativ 50 de persoane, care au raspuns unui apel lansat pe retelele de socializare, au participat sambata, la Miercurea Ciuc, la un protest impotriva defrisarilor masive de padure si impotriva investitiei firmei austriece Schweighofer Holzindustrie, care a construit o fabrica de prelucrare a lemnului la Reci, in judetul Covasna.

Protestatarii, in special tineri, au purtat pancarte pe care se putea citi, in romana, maghiara, engleza sau germana: "Afara, afara, cu mafia din tara", "Transsylvania sau Transsharia?", "Nu ne furati padurile, nu ne furati viitorul" sau "Nu ne furati aurul verde", potrivit Agerpres.

Printre protestatari s-a aflat si fostul ministru al Mediului Korodi Attila, care a apreciat ca este vorba de un moment in care deciziile publice pot fi luate cu mai multa responsabilitate daca au un suport mare din partea opiniei publice.

El si-a exprimat bucuria ca cetateni din toata tara au inteles ca "fenomenul Schweighofer este unul nociv pentru economie si dezvoltarea locala" si a sustinut ca deschiderea fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci va duce la disparitia ultimelor capacitati de productie din Harghita.

"Vor disparea si ultimele capacitati de productie, vor ramane foarte putini. Pentru ca si acum cei care fac case de lemn sau mobilier pentru export nu mai iau materie prima. Deja vorbim de mii de locuri de munca disparute, vor sa inchida si ultimele sute locuri de munca. (...) Ideea este ca deciziile la nivel de reglementare sa fie drastice, ca monopolul sa aiba o limita maxima. Pentru ca aceasta companie a ajuns, cumva, la nivelul moral, dar si la capacitatea financiara maxima de suportabilitate a societatii", a conchis Korodi Attila.

La randul sau, Agnes Benedek, actrita din Sfantu Gheorghe, a afirmat ca identitatea locuitorilor din zona are o stransa legatura cu padurile si in ultima vreme acestea au inceput sa dispara, in vreme ce jurnalistul Mihaly Laszlo si-a exprimat speranta ca parlamentarii vor vota un nou Cod silvic in care sa nu mai existe "portite pe care sa le foloseasca cei care au interes in acest sens".

La finalul protestului, oamenii au format cu corpurile lor conturul unui brad, cu tot cu radacini.

A protestat chiar si primarul in Tulcea

Douasprezece persoane, printre care si primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, au protestat sambata dupa-amiaza impotriva defrisarilor abuzive.

Participantii, majoritatea adolescenti, au organizat protestul pe o retea de socializare si au purtat afise cu mesaje precum "Stop despaduririlor abuzive!", "Stop jafului verde" si "S-ajunga la DNA si hotii de cherestea!". Ei au scandat "Uniti, salvam toata Romania", potrivit Agerpres.

"Ne dorim un mediu cat mai curat, pentru ca el ne va asigura sanatatea. Suntem dezamagiti ca suntem putini, dar poate ca in viitor situatia se va schimba. Este un protest apolitic, nu suntem membri de partid si cred ca, prin prezenta lui, primarul ne-a ajutat in demersul nostru", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Cristache, in varsta de 18 ani, liderul protestului.

Primarul Constantin Hogea a afirmat ca participarea sa la protest are o conotatie personala, avand in vedere faptul ca a absolvit un liceu cu profil silvic.

"in ciuda numarului mic al participantilor, eu cred ca este important ca si de la Tulcea se transmite un semnal pe aceasta problema. (...) Sper ca toate aceste actiuni sa fie cat mai consistente si mai convingatoare in urmatoarea perioada in asa fel incat sa se opreasca jaful din padurile Romaniei, pentru ca ne autodistrugem", a afirmat primarul municipiului.

"Am auzit de acest protest din presa si particip pentru ca sunt total dezamagit de faptul ca padurile se taie continuu. Chiar si in oras copacii sunt taiati, iar parcurile devin beton", a declarat, la randul sau, decanul de varsta al protestatarilor, Vasile Ungureanu, in varsta de 66 de ani.

Potrivit unui comunicat de presa, Coalitia pentru Mediu din Romania, formata din 32 de organizatii pentru protectia mediului din tara, a organizat sambata proteste in peste 25 de orase si diaspora.

Printre solicitarile Coalitiei pentru Mediu se numara stoparea exploatarilor forestiere ilegale, mentinerea si imbunatatirea implementarii programului "Radarul padurilor", deblocarea dosarelor de coruptie din domeniul forestier si elaborarea Strategiei nationale forestiere si finantarea Programului national de impaduriri.

Zeci de oameni au protestat la Mehedinti

Cateva zeci de persoane au participat, sambata, la Drobeta Turnu Severin, la un mars de protest in scopul opririi taierilor "abuzive" de arbori din paduri.

Actiunea, organizata de Partidul Ecologist Roman (PER) si cateva ONG-uri locale, a inceput din Padurea Crihala, participantii deplasandu-se timp de doua ore pe traseul strazilor Crisan - Horia - I.G. Bibicescu - Th. Costescu.

"Protestam fata de lipsa de reactie a autoritatilor la apelul nostru de a proteja padurea. Cerem interventia prompta a institutiilor statului pentru oprirea defrisarilor ilegale, din interese neintelese de noi", a precizat, pentru Agerpres, liderul PER, Adrian Turai.

Ministrul Mediului: Invit la discutii o delegatie din partea celor care protesteaza pentru oprirea despaduririlor abuzive

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, invita la sediul ministerului o delegatie a celor care protesteaza, sambata, in Capitala pentru stoparea taierilor ilegale din Romania, potrivit unei postari publicate de catre oficial pe propria pagina de Facebook, transmite Agerpres.

'Felicitari tuturor celor care lupta astazi pentru stoparea taierilor ilegale si a monopolului pe paduri! Inteleg ca ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la minister, iar daca o delegatie a manifestantilor doreste sa ne intalnim, sa discutam doleantele lor, ii astept cu drag', scrie ministrul Mediului.

Senatul a respins cererea de reexaminare transmisa de Iohannis

Joi, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, la Galati, ca spera ca saptamana viitoare Codul Silvic sa treaca de Camera Deputatilor, presedintele Klaus Iohannis sa il promulge si apoi 'sa-si intre in drepturi'. Oficialul a precizat ca ministerul are deja pregatite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.

In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Directia Silvica Hunedoara aproape ca a ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani. Pretextul este halucinant
Directia Silvica Hunedoara aproape ca a ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani. Pretextul este halucinant

Zeci de oameni din Hunedoara au protestat fata de defrisarile din zona orasului Brad. Acolo, aproape ca a fost ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani, intins pe aproape 10 hectare.

Proiectul cu care o fundatie vrea sa salveze padurile de la defrisare. Suma uriasa platita pentru Parcul Piatra Craiului
Proiectul cu care o fundatie vrea sa salveze padurile de la defrisare. Suma uriasa platita pentru Parcul Piatra Craiului

Ne-am vandut padurile, dar le vom putea primi cadou inapoi daca dovedim ca suntem in stare sa avem grija de ele. Vorbim despre un proiect de salvare a codrilor Romaniei, in care sunt implicati ecologisti din intreaga lume.

Proiect imobiliar in Parcul Natural Bucegi. Despaduririle ar fi inceput chiar de la seful ocolului silvic
Proiect imobiliar in Parcul Natural Bucegi. Despaduririle ar fi inceput chiar de la seful ocolului silvic

Un hectar si jumatate din Parcul Natural Bucegi risca sa devina teren de constructii in urma unor defrisari care au ca autor chiar un director din institutia ce ar trebui sa protejeze padurile.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.