Deputatii au RESPINS cererea de reexaminare privind Codul Silvic. Ignorate, ONG-urile ameninta cu noi proteste

×
Codul embed a fost copiat

Codul Silvic ramane asa acum l-au initiat parlamentarii puterii care au respins cererea de re-examinare a presedintelui Klaus Iohannis.

Seful statului cerea limitarea taierilor si a exploatarii de masa lemnoasa. Desi liberalii aveau pregatite amendamente, puterea nu a vrut sa le asculte. Cum nu a vrut sa auda nici ce aveau de spus reprezentantii ONG-urilor prezenti in sala. In comisii, 20 de deputati au votat in favoarea cererii de reexaminare si 35 impotriva, aceasta fiind sustinuta de liberali, in timp ce PSD si UDMR au fost impotriva, relateaza Agerpres.

Opozitia a atras atentia asupra articolului din lege care ii obliga doar pe proprietarii care au peste 10 hectare de padure sa se asocieze in asa-numitele amenajamente silvice. In plus, presedintele a atras atentia ca noul cod silvic incalca si principiile concurentei de piata, prin oferirea unor facilitati celor din instruria mobilei. Deputatii UDMR-isti au spus ca in acest moment sunt trei firme mari, toate straine, care exploateaza lemn in romania.

Deputatii social-democrati au considerat ca trebuie votat direct asupra acceptarii sau respingerii cererii de reexaminare, in timp ce liberalii au cerut sa se dezbata pe puncte obiectiile cuprinse in cerere.

Tinel Gheorghe (PNL) a declarat ca este necesar ca cererea de reexaminare sa fie discutata pe puncte."Eu cred, domnule presedinte, ca procedura, ca este imperios necesar sa aprobam sa discutam cererea de reexaminare asa cum a fost ea propusa pe puncte, urmand sa dam votul la final", a spus Tinel Gheorghe.

Citește și
paduri
Fiul unui fost boier din perioada interbelica, suspectat de taierea ilegala a sute de hectare de paduri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La randul sau, vicepresedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a fost de parere ca trebuie votat direct asupra acceptarii sau respingerii cererii de reexaminare. "Conform articolului 137 din Regulamentul Camerei Deputatilor, sunt doua situatii: una prin care se propune respingerea cererii de reexaminare a presedintelui si a doua, daca nu trece aceasta cerere la vot, atunci se propune cealalta parte sa supunem la vot cererea de acceptare, iar cererea de acceptare are doua componente - in totalitate sau in parte. Este virgula dupa fiecare, conform juristului, virgula inseamna o procedura, o etapa. Eu nu fac altceva decat sa va supun atentiei dvs aceasta procedura, sa nu o mai comentam, ca este cat se poate de clara", a spus Nica.

Deputata PNL Lucia Varga a sustinut ca articolul 20, privind exploatarea padurilor pana la 10 ha fara amenajament, trebuie eliminat.

Korodi Attila, deputat UDMR: "Resursa primara de lemn care e folosit de industria autohtona de prelucrare, care e legata de capacitati medii si mici, nu mai are acces la pret normal de materie prima, pur si simplu nu mai exista masa lemnoasa."

Doina Pana, deputat PSD: "Padurea nu e orice marfa, nu vorbim ca urmarim concurenta la carne sau altceva. Padurea e definitia ca fiind rol ecologic."

Cererea de reexaminare formulata de presedinte va fi discutat in zilele urmatoare si de plenul Camerei Deputatilor. Cel mai probabil, si de aceasta data alesii vor respinge obiectiile formulate de seful statului, iar Codul Silvic va ajunge pe biroul sau in forma propusa de PSD. De aceasta data, Klaus Iohannis este obligat sa promulge textul. Nemultumiti de Codul Silvic, mii de oameni au protestat la sfarsitul saptamanii trecute in mai multe orase din tara.

Reprezentatii societatii civile nu au fost lasati sa vorbeasca pe Codul Silvic

"PNL a luat decizia sa sustina acest amendament si spunem raspicat ca vom vota Codul silvic daca acest articol este eliminat. Nu putem accepta ca in Romania padurile sa fie gestionate fara sa avem un amenajament silvic", a aratat Varga.

"Ni s-a promis ca trei reprezentati ai societatii civile pot sa vorbeasca pe Codul Silvic cate trei minute. Nu am fost lasati, desi ni s-a promis ca vom vorbi. (...) Apoi ni s-a spus ca procedura este urmatoarea: s-a suspendat cum ar veni dezbaterea asupra a ceea ce presedintele a notat cand a respins legea si atunci discutia nu ar mai avea sens din moment ce procedural nu se mai discuta chestiunea aceasta", a explicat jurnalistul Liviu Mihaiu, la Parlament.

El a sustinut ca reprezentantii societatii civile vor iesi in strada "cat de curand" pe acest subiect. "Punctul nostru de vedere, desi s-a invocat in mai multe discursuri ale deputatilor ca societatea civila trebuie sa aiba o opinie, tocmai am fost in strada pe 9 mai. Vom mai fi in strada cat de curand, dar nu ni s-a dat posibilitatea de a sustine niste principii. Nu aveam vreo industrie de sprijinit, dimpotriva, pentru ca societatea civila organizata profesional nu are chestiuni materiale de sustinut, ci chestiuni de protectie. Pe cand padurea, in opinia noastra, nu este o chestiune precum sacul de cartofi, asa cum a zis si doamna Pana e o chestie care tine de Constitutie, de sanatatea poporului, de economia sociala", a punctat Mihaiu.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic:
Victor Ponta, despre adoptarea Codului Silvic: "Sa nu se mai taie padurile, de tot felul de firme din strainatate"

Premierul Victor Ponta sustine ca, dupa ce va fi adoptat si promulgat Codul Silvic, defrisarile abuzive din Romania vor fi mai usor de combatut.

Fiul unui fost boier din perioada interbelica, suspectat de taierea ilegala a sute de hectare de paduri
Fiul unui fost boier din perioada interbelica, suspectat de taierea ilegala a sute de hectare de paduri

7 indivizi, printre care si angajati ai Ocolului silvic din Falticeni, sunt suspectati ca au taiat ilegal paduri in valoare de un milion de lei.

Nicio urma de cei doi baieti disparuti in urma cu 8 zile, la Sighisoara.
Nicio urma de cei doi baieti disparuti in urma cu 8 zile, la Sighisoara. "Suntem distrusi. Ne gandim unde pot sa stea"

Au trecut deja 8 zile chinuitoare de cand 2 baieti de 13 ani din Sighisoara au disparut fara urma. Politistii, ajutati de jandarmi si de angajati ai Ocolului Silvic, au desfasurat o ampla operatiune de cautare in padurile de la marginea orasului.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.